Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Arbitraj, Interviuri, SELECTED

Bazil Oglindă: Pastila de Arbitraj

28 octombrie 2015 | Alina MATEI

Alina Matei: Suntem în biroul domnului profesor Bazil Oglindă, căruia îi mulțumesc pentru că suntem aici. Bună ziua, domnule profesor!

Bazil Oglindă: Buna ziua, Alina! Și eu mă bucur că ați venit.

Alina Matei: De curând ați publicat pe JURIDICE.ro un articol care începe cu ”Pastila de arbitraj”. Pastilă? Vitamină, de ce nu, glumind un pic?

Bazil Oglindă: Da, vitamină, poate să fie și minerală, până la urmă important este să nu fie somnifer. Da, într-adevăr, glumind. De ce pastilă? Pentru că m-am gândit la o esență și m-am gândit la o esență pentru că, în dinamica vieții, este foarte important, în opinia mea, pentru mediul juridic românesc să fie informat în ceea ce privește fenomenul de arbitraj, în ceea ce privește ceea ce se întâmplă într-un mediu, oarecum, confidențial, în cadrul Curții de Arbitraj. Mă refer, în mod special, asupra problemelor de drept delicate care se pun în jurisprudența Curții.

Alina Matei: So, ce este ”Pastila de arbitraj”? Ce vă propuneți cu această secțiune dedicată arbitrajului?

Bazil Oglindă: După cum vă spuneam, în dinamica vieții, parcă nu mai este timp pentru practician pentru a citi doctrină, la modul profund în abordarea ei, sau poate că nu mai este atât de mult timp. Este ”pastilă” pentru că, vă spuneam și când v-am răspuns la prima întrebare, m-am gândit la esență. M-am gândit, de fapt, la o formulă de a comunica mediului juridic românesc, avocaților, consilierilor juridici, ceea ce este important în arbitrajul românesc, dar și ceea ce este interesant și important la nivelul arbitrajului internațional, cel puțin ca nivel de tendință. Desigur, ceea ce își propune ”Pastila de arbitraj”, după părerea mea, acesta este cel mai important lucru, faptul că ridică cele mai de actualitate probleme din jurisprudența Curții de Arbitraj, însă nelimitându-se la aceasta, pentru că ”Pastila de arbitraj” își va propune inclusiv abordarea unor probleme care nu țin neapărat de ce se întâmplă în cadrul unei hotărâri arbitrale sau la nivel de tendință în jurisprudența Curții, ci chiar la nivelul tendințelor, la nivel de atitudini, comportamentele, de ce înseamnă mediul de arbitraj în general, din toate perspectivele acestuia.

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

JURIDICE by Night

Alina Matei: Cât de ”open” se vrea a fi această secțiune? Veți publica doar dumneavoastră, după modelul ”Zamshe” dedicat doamnei profesor Cristina Zamșa, sau va fi deschisă arbitrilor, avocaților, în general specialiștilor din domeniul arbitrajului?

Bazil Oglindă: Când am avut ideea de ”Pastilă de arbitraj”, știu că am discutat-o în această vară cu Andrei Săvescu, evident că m-am gândit la această manieră de a comunica și m-am gândit foarte mult la ce mi-ar fi plăcut mie, dacă aș fi fost numai avocat, să știu din jurisprudența Curții. Mi-am dorit, cumva, să ridic acest văl al confidențialității acolo unde nu-și are locul, pentru că, într-adevăr, unul din marele avantaje al arbitrajului, și anume confidențialitatea, merge până într-un punct. Însă, confidențialitatea dusă, poate dincolo de acest punct, și aceasta se întâmplă în general în jurul arbitrajului – există excesiv de multă confidențialitate care ajunge într-o zonă de pudoare, aș spune chiar de ezoterism în jurul arbitrajului, mi se pare că fenomenul arbitrajului este important să fie cunoscut și mai cunoscut și, cel puțin acest lucru, poate fi făcut dacă hotărârile pot fi cunoscute într-un mod mult mai rapid, este păcat ca problemele, de multe ori de o complexitate deosebită – poate chiar de o complexitate cum rar se pun uneori în jurisprudența instanțelor de judecată – să nu fie dezvăluite publicului interesat. Sigur, ce nu-și propune să fie”Pastila de arbitraj” este să nu dea soluții, ci numai să evoce anumite aspecte care țin de interpretare, soluții care s-au dat eventual  în jurisprudența Curții sau opinii pe care le-au suținut avocații. Nu ne propunem să dăm soluții, să fim partizanii unei opinii sau alteia, mai ales atunci când chestiunile sunt controversate.

Vă spuneam că așa mi-a venit ideea, și cred că asta este important, evident va fi sub semnătura mea, însă deschiderea va fi pe viitor și alături de mine vor putea veni colegi să publice și îi invit, de altfel, să facă acest lucru, pentru că mi se pare foarte important pentru ceea ce este arbitrajul în momentul acesta în România. Însă, mi se pare mai important pentru ceea ce ar putea să fie.

Alina Matei: Având în vedere că sunteți membru în Colegiul de Conducere al Curții de Arbitraj, ”Pastila de arbitraj” se vrea a fi o pledoarie pentru arbitraj, pentru beneficiile și avantajele arbitrajului în România?

Bazil Oglindă: Poate că, indirect, ar putea să fie, însă, după cum vă spuneam, m-am gândit, în primul rând, la ceea ce ar merita să știe avocatul, consilierul juridic și, de ce nu, judecătorul, atunci când se dezbate o problemă de drept. În general, la tot mediul de afaceri mă gândesc și, bineînțeles, la avocații și consilierii juridici care sunt reprezentanții mediului de afaceri, în general în relația cu Curtea de Arbitraj, dacă mă gândesc numai la Curtea de Arbitraj de la București. M-am gândit la a fi informat și updatat cu ultimele noutăți, tendințe, în principal, din jurisprudența Curții și, după cum vă spuneam, și alte chestiuni care țin de atitudini, de comportamente procesuale, de bune practici și, dacă vreți, poate, indirect, de ce nu, fi și o pledoarie pentru arbitraj. Realmente, opinia mea este că arbitrajul prezintă avantaje incontestabile și starea lui din acest moment îl recomandă ca fiind o reală alternativă la justiția statală, cu atât mai mult cu cât complexitatea litigiului crește.

Alina Matei: Când o să apară următoarea ”Pastilă de arbitraj”, ca să nu o ratez nici eu și nici utilizatorii JURIDICE.ro, domnule profesor?

Bazil Oglindă: ”Pastila de arbitraj” am gândit-o pentru moment într-un concept bilunar. Având în vedere că a apărut într-o joi, va fi o pauză în următoarea joi, deci o dată la două săptămâni, joia, va apărea. Sper să le placă cititorilor JURIDICE.ro și să fie un succes, dar în același timp, un mod mai bun de cunoaștere a fenomenului arbitrajului românesc și nu numai.

Alina Matei: Mulțumesc, domnule profesor, pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Bazil Oglindă: Și eu îți mulțumesc mult, Alina. Cu mare plăcere!

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories