Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Arbitraj
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Powered by POPOVICI NIŢU STOICA & ASOCIAŢII. Official partner: Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României

Bazil Oglindă: Pastila de Arbitraj
28.10.2015 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust

Alina Matei: Suntem în biroul domnului profesor Bazil Oglindă, căruia îi mulțumesc pentru că suntem aici. Bună ziua, domnule profesor!

Bazil Oglindă: Buna ziua, Alina! Și eu mă bucur că ați venit.

Alina Matei: De curând ați publicat pe JURIDICE.ro un articol care începe cu ”Pastila de arbitraj”. Pastilă? Vitamină, de ce nu, glumind un pic?

Bazil Oglindă: Da, vitamină, poate să fie și minerală, până la urmă important este să nu fie somnifer. Da, într-adevăr, glumind. De ce pastilă? Pentru că m-am gândit la o esență și m-am gândit la o esență pentru că, în dinamica vieții, este foarte important, în opinia mea, pentru mediul juridic românesc să fie informat în ceea ce privește fenomenul de arbitraj, în ceea ce privește ceea ce se întâmplă într-un mediu, oarecum, confidențial, în cadrul Curții de Arbitraj. Mă refer, în mod special, asupra problemelor de drept delicate care se pun în jurisprudența Curții.

Alina Matei: So, ce este ”Pastila de arbitraj”? Ce vă propuneți cu această secțiune dedicată arbitrajului?

Bazil Oglindă: După cum vă spuneam, în dinamica vieții, parcă nu mai este timp pentru practician pentru a citi doctrină, la modul profund în abordarea ei, sau poate că nu mai este atât de mult timp. Este ”pastilă” pentru că, vă spuneam și când v-am răspuns la prima întrebare, m-am gândit la esență. M-am gândit, de fapt, la o formulă de a comunica mediului juridic românesc, avocaților, consilierilor juridici, ceea ce este important în arbitrajul românesc, dar și ceea ce este interesant și important la nivelul arbitrajului internațional, cel puțin ca nivel de tendință. Desigur, ceea ce își propune ”Pastila de arbitraj”, după părerea mea, acesta este cel mai important lucru, faptul că ridică cele mai de actualitate probleme din jurisprudența Curții de Arbitraj, însă nelimitându-se la aceasta, pentru că ”Pastila de arbitraj” își va propune inclusiv abordarea unor probleme care nu țin neapărat de ce se întâmplă în cadrul unei hotărâri arbitrale sau la nivel de tendință în jurisprudența Curții, ci chiar la nivelul tendințelor, la nivel de atitudini, comportamentele, de ce înseamnă mediul de arbitraj în general, din toate perspectivele acestuia.

Alina Matei: Cât de ”open” se vrea a fi această secțiune? Veți publica doar dumneavoastră, după modelul ”Zamshe” dedicat doamnei profesor Cristina Zamșa, sau va fi deschisă arbitrilor, avocaților, în general specialiștilor din domeniul arbitrajului?

Bazil Oglindă: Când am avut ideea de ”Pastilă de arbitraj”, știu că am discutat-o în această vară cu Andrei Săvescu, evident că m-am gândit la această manieră de a comunica și m-am gândit foarte mult la ce mi-ar fi plăcut mie, dacă aș fi fost numai avocat, să știu din jurisprudența Curții. Mi-am dorit, cumva, să ridic acest văl al confidențialității acolo unde nu-și are locul, pentru că, într-adevăr, unul din marele avantaje al arbitrajului, și anume confidențialitatea, merge până într-un punct. Însă, confidențialitatea dusă, poate dincolo de acest punct, și aceasta se întâmplă în general în jurul arbitrajului – există excesiv de multă confidențialitate care ajunge într-o zonă de pudoare, aș spune chiar de ezoterism în jurul arbitrajului, mi se pare că fenomenul arbitrajului este important să fie cunoscut și mai cunoscut și, cel puțin acest lucru, poate fi făcut dacă hotărârile pot fi cunoscute într-un mod mult mai rapid, este păcat ca problemele, de multe ori de o complexitate deosebită – poate chiar de o complexitate cum rar se pun uneori în jurisprudența instanțelor de judecată – să nu fie dezvăluite publicului interesat. Sigur, ce nu-și propune să fie”Pastila de arbitraj” este să nu dea soluții, ci numai să evoce anumite aspecte care țin de interpretare, soluții care s-au dat eventual  în jurisprudența Curții sau opinii pe care le-au suținut avocații. Nu ne propunem să dăm soluții, să fim partizanii unei opinii sau alteia, mai ales atunci când chestiunile sunt controversate.

Vă spuneam că așa mi-a venit ideea, și cred că asta este important, evident va fi sub semnătura mea, însă deschiderea va fi pe viitor și alături de mine vor putea veni colegi să publice și îi invit, de altfel, să facă acest lucru, pentru că mi se pare foarte important pentru ceea ce este arbitrajul în momentul acesta în România. Însă, mi se pare mai important pentru ceea ce ar putea să fie.

Alina Matei: Având în vedere că sunteți membru în Colegiul de Conducere al Curții de Arbitraj, ”Pastila de arbitraj” se vrea a fi o pledoarie pentru arbitraj, pentru beneficiile și avantajele arbitrajului în România?

Bazil Oglindă: Poate că, indirect, ar putea să fie, însă, după cum vă spuneam, m-am gândit, în primul rând, la ceea ce ar merita să știe avocatul, consilierul juridic și, de ce nu, judecătorul, atunci când se dezbate o problemă de drept. În general, la tot mediul de afaceri mă gândesc și, bineînțeles, la avocații și consilierii juridici care sunt reprezentanții mediului de afaceri, în general în relația cu Curtea de Arbitraj, dacă mă gândesc numai la Curtea de Arbitraj de la București. M-am gândit la a fi informat și updatat cu ultimele noutăți, tendințe, în principal, din jurisprudența Curții și, după cum vă spuneam, și alte chestiuni care țin de atitudini, de comportamente procesuale, de bune practici și, dacă vreți, poate, indirect, de ce nu, fi și o pledoarie pentru arbitraj. Realmente, opinia mea este că arbitrajul prezintă avantaje incontestabile și starea lui din acest moment îl recomandă ca fiind o reală alternativă la justiția statală, cu atât mai mult cu cât complexitatea litigiului crește.

Alina Matei: Când o să apară următoarea ”Pastilă de arbitraj”, ca să nu o ratez nici eu și nici utilizatorii JURIDICE.ro, domnule profesor?

Bazil Oglindă: ”Pastila de arbitraj” am gândit-o pentru moment într-un concept bilunar. Având în vedere că a apărut într-o joi, va fi o pauză în următoarea joi, deci o dată la două săptămâni, joia, va apărea. Sper să le placă cititorilor JURIDICE.ro și să fie un succes, dar în același timp, un mod mai bun de cunoaștere a fenomenului arbitrajului românesc și nu numai.

Alina Matei: Mulțumesc, domnule profesor, pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Bazil Oglindă: Și eu îți mulțumesc mult, Alina. Cu mare plăcere!

Secţiuni: Arbitraj, Interviuri, Selected, UNBR+INPPA+Barouri, UNIVERSITARIA, VIDEO | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO