DNA-Ploiești. Luare de mită, trafic de influență. Reținere
27 octombrie 2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Camelia ENACHE
DNA-Ploiești. Luare de mită, trafic de influență. Reținere.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 26 octombrie 2015, a inculpatului C. I., inspector vamal (consilier superior) în cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Ploiești – Direcția Regională Vamală Ploiești, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată (trei acte materială),
– trafic de influență.
Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
În perioada 18-29 iulie 2015, inculpatul C. I., în calitate de inspector vamal (consilier superior) în cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Ploiești – Direcția Regională Vamală Ploiești, a solicitat și primit cu titlul de împrumut, de la un om de afaceri (denunțător în cauză) la care fusese desemnat să efectueze un control vamal, suma de 5.500 lei în mai multe tranșe.
Această sumă de bani au fost cerute în modalitatea de mai sus în legătură cu activitatea de control desfășurată de inculpat, în sensul de a o exercita contrar îndatoririlor sale de serviciu, într-un mod favorabil firmei verificate.
În același context, la data de 15 august 2015, inculpatul C. I. a pretins de la același om de afaceri suma de 2.000 euro, bani din care 1.000 euro erau pentru sine, iar alți 1.000 euro erau destinați unei persoane din cadrul instituției abilitate să aprobe actul său de control, la care urma să intervină în acest scop și pe lângă care a lăsat să se creadă că are influență.
Inculpatului C. I. i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca, la data de 27 octombrie 2015 să fie prezentat Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
:: sursa: www.pna.ro
Georgiana-Camelia Luciu
Camelia Enache
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro