Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PT Suceava. Fals în înscrisuri sub semnătură privată, înşelăciune. Trimitere în judecată


28 octombrie 2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

PT Suceava. Fals în înscrisuri sub semnătură privată, înşelăciune. Trimitere în judecată.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
I. G. G., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi înşelăciune;
C. M. E., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune;
M. C., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la înşelăciune.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
La data de 9 septembrie 2008, între SC VR SA şi inculpata C. M. E. a fost încheiat un contract de credit având ca obiect împrumutul sumei de 138.600 CHF, pentru o perioadă de 242 luni. În vederea obţinerii creditului, C. M. E. a prezentat angajaţilor băncii adeverinţa de venit emisă de SC D.C.P.C. SRL, prin care se atestă faptul că, în perioada februarie-iunie 2008, aceasta a obţinut venituri nete în cuantum de 4.770 lei, iar în luna iulie 2008 în cuantum de 4.828 lei. De asemenea, în acelaşi scop, la data de 3 septembrie 2008, inculpata a completat înscrisul intitulat „cerere de credit pentru persoane fizice” prin care atestă calitatea de angajat al SC D.C. SRL.
Diferit de aceasta, în vederea inducerii în eroare a reprezentanţilor SC VR SA, au fost prezentate contractul individual de muncă încheiat între SC D. C. SRL şi inculpata C. M. E., contract înregistrat la ITM Suceava, actul adiţional încheiat referitor la acest contract, prin care se atestă că,, începând cu data de 1 august 2007, salariul de bază brut lunar al angajatei C. M. E. se modifică de la 860 lei la suma de 6.800 lei, precum şi copii ale statelor de plată aferent lunilor februarie 2008 – iulie 2008, prin care se atestă că inculpata a încasat de la SC D. C. SRL suma de 4.770 lei, respectiv 4.827 lei.
ITM Suceava a comunicat că, în perioada 1 februarie – 30 iunie 2008, numita C. M. E. nu figurează ca angajată la SC D.C.P.C. SRL. Din documentele înaintate de această unitate rezultă că, urmare a cererii exprese formulată de inculpata C. M. E., începând cu data de 1 ianuarie 2008, raporturile de muncă stabilite în baza contractului individual de muncă înregistrat la ITM între SC C.D.P.C. SRL şi numita C. M. E. au luat sfârşit, iar în perioada februarie-iulie 2008, inculpata C. M. E. nu a avut calitatea de angajată a vreunei unităţi, fiind astfel neeligibilă în vederea acordării unui credit bancar.
În baza unui raport de expertiză s-a stabilit că semnăturile de pe fiecare din cele patru file ale contractului de muncă, din dreptul menţiunii conform cu originalul, de pe copia actului adiţional la contractul de muncă şi cea de pe adeverinţa de venit la rubrica „Preşedinte/Director general” au fost executate de inculpatul M. C.. De asemenea, menţiunile „conform cu originalul” de pe cele patru file ale copiei contractului de muncă şi de pe copia actului adiţional la contractul de muncă au fost executate tot de către acesta.
La încheierea aceluiaşi contract de credit, numitul C. D. a fost de acord să garanteze restituirea prin instituirea unei garanţii reale imobiliare (ipotecă) de prim rang asupra terenului în suprafaţă de 15.123 mp teren fânaţ, amplasat într-o comună din judeţul Suceava. Astfel cum rezultă din sesizarea efectuată de reprezentanţii băncii, ipoteca pe acest bun a fost în mod fraudulos radiată, printr-o adresă aparent emisă de reprezentanţii unei sucursale a băncii în cauză, deşi unitatea bancară nu şi-a dat acordul pentru o astfel de acţiune, întrucât obligaţiile contractuale nu fuseseră stinse.
Adresa în cauză are executate semnături în rubricile „Director – G. G. I. ”, iar prin raportul de constatare criminalistică întocmit de specialiştii din cadrul IPJ Suceava, s-a stabilit că semnătura din rubrica Director – G. G. I. din finalul adresei de radiere a ipotecii a fost executată de inculpata I. G. G..
Din probele administrate a rezultat că inculpata I. G. G., în calitate de director al unei agenţii a băncii în cauză, a întocmit în fals adresele prin care se comunica acordul unităţii bancare de radiere a ipotecilor instituite asupra bunurilor imobile aparţinând numitului C. D., (pentru garantarea creditelor contractate prin contract de credit de inculpata C. M. E.).

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Vatra Dornei.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Mădălina Mihalcea

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro