Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PJ Brașov. Complicitate la înşelăciune, complicitate la tentativă la înşelăciune. Arestare preventivă


28 octombrie 2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

PJ Brașov. Complicitate la înşelăciune, complicitate la tentativă la înşelăciune. Arestare preventivă.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul M. E. O., sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de complicitate la înşelăciune şi a infracţiunii de complicitate la tentativă la înşelăciune.

La data de 21 octombrie 2015, inculpatul a fost prezentat cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Braşov, care a respins cererea şi a dispus măsura controlului judiciar faţă de acesta pentru o perioadă de 60 de zile.

Împotriva încheierii, Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov a formulat contestaţie care, la data de 26 octombrie 2015, a fost admisă de Tribunalul Braşov şi a dispus emiterea unui mandat de arestarea preventivă pe numele inculpatului pentru o perioadă de 30 zile.

Din referatul cu propunere de arestare preventivă a rezultat faptul că, în zilele de 9, 10, respectiv 11 septembrie 2015, inculpatul M. E. O., în baza unei înţelegeri prealabile cu persoane neidentificate până în prezent, încarcerate în Penitenciarul Colibaşi, le-a asigurat acestora sprijin, în vederea obţinerii unui folos patrimonial injust. Astfel, inculpatul a ridicat la data de 10 septembrie 2015 suma de 9.500 lei, depusă de persoana vătămată C. V. (în vârstă de 67 ani), iar la data de 11 septembrie 2015 suma de 5.300 lei, depusă de persoana vătămată M. A. (73 ani). Aceste sume de bani au fost trimise de persoanele vătămate ca urmare a telefoanelor primite de la persoane neidentificate din Penitenciarul Colibaşi, care le aduceau la cunoştinţă faptul că un membru al familiei a produs un accident de circulaţie cu victime şi au nevoie de bani pentru plata cheltuielilor medicale sau pentru avocat.
În ceea ce priveşte infracţiunea de tentativă la înşelăciune, s-a reliefat faptul că, după ce persoanei vătămată V. E. (în vârstă de 76 ani) i s-a comunicat telefonic că un membru al familiei a săvârşit un accident, aceasta s-a deplasat la o unitate bancară pentru a depune suma de 7.000 lei pe numele inculpatului M. E. O., însă funcţionarii bancari i-au adus la cunoştinţă că este posibil să fie victima unei înşelăciuni, ceea ce a determinat-o pe persoana vătămată să nu mai trimită suma de bani.

Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Mădălina Mihalcea

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro