Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Judecător de serviciu (7). Întrebare de examen
28.10.2015 | Gheorghe MOROȘANU

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Îmi spunea mai zilele trecute prietenul şi şeful meu de promoţie că, la un examen, fostul nostru ministru a întrebat pe o studentă: Care este condiţia principală pentru ca un judecător să fie incoruptibil?

Mi-am dat şi eu cu părerea în faţa prietenului, aşa cum şi-a dat şi fata respectivă în faţa profesorului: să aibă salariu mare; să aibă condiţii optime de lucru; să nu se bage nimeni în treaba lui; să nu aibă copii prea mulţi sau părinţi bolnavi.

La fiecare variantă, prietenul dădea din cap a nu, aşa cum dăduse şi domnul profesor ministru la răspunsurile fetei.

Atunci m-am oprit din presupusuri şi am încercat să pun problema altfel şi să-mi închipui cam unde bătea ideea ministrului. Şi-odată am înţeles şi am răspuns: Păi, e foarte clar, monşer, ca să fie incoruptibil, judecătorul trebuie mai întîi şi mai întîi să fie om de calitate.

Prietenul mi-a confirmat că într-adevăr acesta era răspunsul aşteptat de domnul profesor ministru. Şi mi-a mai spus că el, răspunsul, a fost dat tot de dînsul în final, şi nu de fata examinată.

Pentru că, în fond, nu te-a obligat nimeni să te faci judecător, ştiind în ce condiţii vei lucra; iar dacă n-ai ştiut şi ai aflat pe urmă, n-ai decît să te retragi.

Complăcîndu-te în situaţia de corupt înseamnă ori că ai intrat judecător cu ideea de a cîştiga bani nemunciţi făcînd nedreptăţi, şi-atunci eşti un mizerabil, ori n-ai puterea să renunţi, să te retragi, şi-atunci eşti un bicisnic.

Or, toată lumea speră că dreptatea în România este făcută de oameni puternici şi drepţi.

Şi-atunci, ce mai rămîne din articolul meu anterior despre incoruptibilitatea judecătorilor prin salarii mari? Nu ştiu, mai alegeţi şi dumneavoastră.

Gheorghe Moroșanu
Judecător pensionar

*Însemnări din anii 1995-2005

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti