Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PT Suceava. Tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, abuz în serviciu, neglijență în serviciu. Trimitere în judecată


30 octombrie 2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

PT Suceava. Tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, abuz în serviciu, neglijență în serviciu. Trimitere în judecată.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
H. G., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participaţie improprie la infracţiunea de tăiere fără drept de arbori şi furt de arbori;
C. B. V. G., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice;
P. O., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
În perioada aprilie-iunie 2012, inculpatul H. G., în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a determinat, a înlesnit și a ajutat lucrătorii forestieri, angajați ai săi, să taie fără drept, de pe picior, din pădurea statului și a Primăriei Municipiului Vatra-Dornei, un număr de 354 arbori al căror volum total era de 603,319 m.c. și valoare totală de 123.266 lei, după care a sustras masa lemnoasă rezultată din tăierile ilegale. Valoarea prejudiciului creat depăşeşte de peste 50 de ori valoarea unui metru cub de lemn pe picior.
Inculpatul C. B. V. G., în calitate de fost tehnician de vânătoare, a marcat în plus un număr de 198 arbori cu un volum brut de 263 m.c. și o valoare de 18.673 lei și a depășit limitele subparcelei pentru care avea emisă delegația de marcare, a efectuat puneri în valoare deși nu a fost emisă nicio delegație de folosire a dispozitivului de marcat în aceste suprafețe. Astfel, a fost identificat un număr total de 322 cioate care prezentau amprenta ciocanului silvic circular de punere în valoare, volumul fiind de 550,656 m.c., cu o valoare totală de 112.993 lei (inclusiv T.V.A.). Prejudiciul total este de 813,65 m.c. în valoare de 131.666 lei.
În perioada mai-octombrie 2012, inculpatul P. O., în calitate de fost pădurar, nu a raportat ilegalitățile constatate pe raza cantonului silvic gestionat, respectiv că inculpatul C. B. V. G. a pus în valoare în mod ilegal arbori folosind ciocanul silvic de marcat circular; totodată, acesta nu a luat măsurile necesare asigurării pazei și nici nu a raportat sau sesizat superiorii sau organele de control cu privire la faptul că s-a exploatat ilegal masă lemnoasă care a fost sustrasă. Prejudiciul total în cauză se cifrează la valoarea de 153.088 lei.

Având în vedere necesitatea de a evita înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor imobile care pot servi la garantarea reparării pagubei produse prin infracțiune și a executării cheltuielilor judiciare, în cauză s-a dispus instituirea măsurilor asigurătorii a sechestrului asupra bunuri imobile aflate în proprietatea inculpatului H. G., până la concurența sumei de 123.266 lei.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Vatra Dornei.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Mădălina Mihalcea

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii