Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

ICCJ. Competența instanței în cazul litigiilor din materia protecției consumatorilor


30 octombrie 2015 | Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Drept comercial, ÎCCJ Jurisprudență curentă, Procedură civilă, Protecția consumatorilor
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu dispoziţiile art. 126 alin. (2) NCPC, în litigiile din materia protecţiei drepturilor consumatorilor, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege, părţile pot conveni alegerea instanţei competente, numai după naşterea dreptului la despăgubire, orice convenţie contrară fiind considerată ca nescrisă. În speță, în contractul de închiriere încheiat de părţi a fost inserată o clauză atributivă de competenţă anterior naşterii dreptului la despăgubiri, nefăcându-se nici dovada încheierii unei convenţii de alegere a instanţei competente ulterior naşterii respectivului drept, astfel că este corectă aplicarea de către instanţă a dispoziţiilor art. 121 NCPC potrivit cărora cererile formulate de un profesionist împotriva unui consumator pot fi introduse numai la instanţa domiciliului consumatorului (…). (Decizia civilă nr. 100 din 16 ianuarie 2015 pronunţată în recurs de Secția a II-a civilă a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie având ca obiect procedura cererilor de valoare redusă)

Corina Cioroabă

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro