Colegiul juridic franco-român de studii europene aniversează 20 de ani
30 octombrie 2015 | JURIDICE.ro
Colegiul juridic franco-român de studii europene a dat publicității joi, 29 octombrie 2015, un comunicat cu privire la aniversarea a 20 de ani de existență.
Comunicatul integral:
„Colegiul juridic franco-român de studii europene, instituție de elită, recunoscută în lumea academică europeană, împlinește 20 de ani de existență, reușitele sale reprezentând totodată succesul excelentelor relații de cooperare dintre Franța și România.
Cu prilejul împlinirii a 20 ani de la înfiinţarea Colegiului juridic franco-român de studii europene, în semn de apreciere pentru contribuţia remarcabilă avută la formarea specialiştilor în domeniul juridic, care să reprezinte România la universităţi de prestigiu din lume, Președintele Klaus Iohannis a conferit instituției Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer, categoria H – „Cercetarea ştiinţifică”, decretul de decorare fiind semnat pe 11 mai 2015.
Aniversarea colegiului va fi celebrată prin intermediul a două evenimente de anvergură.
Pe 6 și 7 noiembrie 2015, un colocviu internațional intitulat „20 ans et le temps du Droit”, care va reuni la București peste 70 depersonalități franceze și române de renume.
Colocviul, care va debuta vineri, 6 noiembrie, se va desfășura în Aula Magna a Facultății de Drept din cadrul Universității București (Bulevardul Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46, sector 5, București), cu începere de la ora 09:00.
Inițiativa este susținută de mai mulți parteneri, printre care Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România.
Printre participanții la acest eveniment se numără: Yvonne Flour, profesor al Facultăților de Drept ale la Universității Paris I Pantheon-Sorbonne, Denys Simon, profesor la Universitatea Paris I Pantheon-Sorbonne, jud. dr. Camelia Toader, profesoară la Facultatea de Drept și judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Vlad Constantinesco, profesor emerit al Facultății de Drept din cadrul Universității din Strasburg și decan al Facultății internaționale de drept comparat, conf. univ. dr. Flavius Baias, decan al Facultății de Drept din cadrul Universității București, dr. Corneliu Liviu Popescu, profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București și la Colegiul Juridic franco-român de studii europene; Grégoire Loiseau , director al Școlii de Drept de la Sorbona și decan al Facultății de Drept Paris I Pantheon-Sorbonne, și Didier Maus, profesor emerit al Facultății de Drept din cadrul Universității Aix-Marseille.
Jurnaliștii care doresc să adreseze întrebări participanților la colocviu au la dispoziție două intervale în cursul zilei de vineri: de la 11:10 până la 11:30 sau de la 13:00 până la 14:00.
Jurnaliștii care doresc să ia parte la deschiderea colocviului, vineri, 6 noiembrie, de la ora 09:00 sunt rugați să se acrediteze la această adresă până miercuri 4 noiembrie, ora 15.00.
Mai multe detalii despre toți participanții la colocviul „20 ans et le temps du Droit” sunt disponibile aici.
De asemenea, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înființarea Colegiului juridic franco-român de studii europene, Excelența sa François Saint-Paul va oferi o recepție la Reședința Franței, vineri, 6 noiembrie, de la ora 19:30, unde presa este invitată, pe bază de acreditare. La recepție vor lua parte și studenți ai colegiului juridic franco-român de studii europene, care vor împărtăși ce înseamnă pentru ei să facă parte dintr-o instituție academică de elită.
Istoric
Colegiul juridic franco-român de studii europene este o instituție academică de elită care acordă diplome de la Universitatea din București și Universitate Paris I Pantheon-Sorbonne. Studenții săi – români, francezi, sau originari din țările din regiune Europei Centrale și de Est – au șansa unei cariere strălucitoare în domeniul juridic, în diplomație sau în cadrul instituțiilor europene și internaționale.
Primul politician occidental care a vizitat România după căderea comunismului a fost Robert Badinter, a cărui familie este originară din Basarabia. În special celebru, printre altele, pentru lupta sa pentru abolirea pedepsei cu moartea, el rămâne o figură proeminentă în domeniul juridic, economic și politic. Promoția 2003 a Școlii Naționale franceze de Magistraturii, promoția 2009-2011 a Școlii Naționale de Administrație (ENA), 2011-2016, promoția 2011-2016 a Institutului de Studii Politice din Aix-en-Provence, promoția 2013-2014 a Școlii franceze de Barou și promoția 2011-2014 a masterului de drept al activităților economice al Universității Paris I Panthéon-Sorbonne poartă toate numele său.
Domnul Badinter, în momentul vizitei sale în România, ocupa funcțiile de Președintele Consiliului Constituțional și profesor la Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne. El a lucrat pentru cooperarea franco-română în domeniul dreptului, mai ales participând în 1991 la elaborarea Constituției României și implicându-se în crearea de formări juridice franco-române.
Astfel, a luat ființă în 1994, cu sprijinul celor mai înalte autorități române și franceze, și grație implicării lui Gérard Conac, profesor la Universitatea Paris I, Institutul Henri Capitant de Drept al Afacerilor și cooperării internaționale.
Acest Institut îi primește, în cadrul Facultății de Drept a Universității din București, pe cei mai promițători tineri absolvenți români. Bogdan Aurescu, actualul ministru al Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu, avocat și om politic român, sau Corneliu-Liviu Popescu, avocat și profesor la Facultatea de Drept Universitatea din București se numărau printre acești tineri absolvenți.
Succesul Institutului este atât de mare încât, din 1995, Colegiul juridic este creat de prof. univ. dr. Corneliu Bîrsan, la acel moment decan al Facultății de Drept din cadrul Universității din București, și de către Yves Jégouzo, la acel moment președinte al Universității Paris I: Institutul este integrat în Colegiu și nu mai este oferit un singur an, ci cinci ani de formare. În anul 2005, după introducerea sistemului Bologna, Institutul Capitant este înlocuit cu Masterul II al Colegiului juridic. Ulterior, a fost dezvoltat și ciclul doctoral, ceea ce duce la crearea în 2014 a Institutului juridic francofon doctoral și post-doctoral al Colegiului juridic.
Colegiul găzduiește acum o medie de 250 de studenți pe an, care primesc o vastă pregătire în drept comparat, dreptul internațional și dreptul Uniunii Europene. Potrivit unui studiu efectuat în 2014, aproximativ 60% din absolvenții devin avocați, judecători, magistrați sau juriști încompanii mari, 25% dintre ei se alătură înaltului serviciu public român (diplomație, afaceri europene …), internațional sau european. Alții aleg să urmeze o carieră de profesor-cercetător în cadrul unor universități de renume, România, Franța sau în altă parte (Colegiul Europei din Bruges, King’s College din Londra, Boston College …).
Dacă diplomele obținute de studenți sunt de la Universitatea din Paris I Panthéon Sorbonne, cele mai prestigioase universități franceze sunt membri ai Consorțiului de sprijin al Colegiului – Paris I, Aix-Marseille, Bordeaux, Evry, Lille II, Montpellier, Orleans, Paris II Panthéon-Assas,Ouest Nanterre Paris, Poitiers, Reims, Rennes I și Strasbourg. Aceste prestigioase instituții trimit profesorii lor cei mai reputați în România pentru misiuni educative. Unii dintre ei consideră colegiul ca fiind un succes fără precedent în domeniul cooperării juridice academice.”
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro