Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

TUE. Dovada temeiniciei includerii pe lista persoanelor cărora li se aplică înghețarea fondurilor și a resurselor economice. Jud. dr. Andrei Popescu – membru al completului


30 octombrie 2015 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CJUE, Consilieri juridici, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Tribunalul Uniunii Europene a dat publicității luni, 26 octombrie 2015, hotărârea pronunțată în cauza T‑290/14, Andriy Portnov împotriva Consiliului Uniunii Europene, cu privire la: Politica externă și de securitate comună – Măsuri restrictive adoptate având în vedere situația din Ucraina – Înghețare a fondurilor – Lista persoanelor, entităților și organismelor cărora li se aplică înghețarea fondurilor și a resurselor economice – Includerea numelui reclamantului – Dovada temeiniciei includerii pe listă. Hotărârea a fost pronunțată de Camera a noua, din componența căruia face parte jud. dr. Andrei Popescu.

Cererea privește anularea Regulamentului (UE) nr. 208/2014 al Consiliului din 5 martie 2014 privind măsuri restrictive împotriva anumitor persoane, entități și organisme având în vedere situația din Ucraina, precum și a Deciziei 2014/119/PESC a Consiliului din 5 martie 2014 privind măsuri restrictive împotriva anumitor persoane, entități și organisme având în vedere situația din Ucraina, în măsura în care numele reclamantului a fost inclus pe lista persoanelor, entităților și organismelor cărora li se aplică aceste măsuri restrictive.

Reclamantul, domnul Andriy Portnov, resortisant ucrainean, a ocupat numeroase funcții în cadrul administrației ucrainene și în special pe cea de consilier al președintelui ucrainean. Numele acestuia apare pe lista care figurează în anexa la decizia menționată și în anexa I la regulamentul menționat (denumită în continuare „lista”), însoțite, printre altele, de motivarea includerii acestora, cu informațiile de identificare „fost consilier al președintelui ucrainean” și motivarea care urmează: „Persoană supusă urmăririi penale în Ucraina pentru anchetarea unor infracțiuni legate de delapidarea de fonduri ale statului ucrainean și transferul lor ilegal în afara Ucrainei.”

Reclamantul a introdus prezenta acțiune printr‑o cerere introductivă depusă la grefa Tribunalului la 29 aprilie 2014, prin care solicită:
– anularea regulamentului atacat în măsura în care acesta îl privește;
– anularea deciziei atacate în măsura în care aceasta îl privește;
– obligarea Consiliului la plata cheltuielilor de judecată.

 Consiliul, susținut de Comisie, solicită Tribunalului:
– declararea acțiunii drept nefondată;
– obligarea reclamantului la plata cheltuielilor de judecată;
– cu titlu subsidiar, declararea menținerii efectelor deciziei atacate până când anularea în parte a regulamentului atacat își produce efectele.

Tribunalul, prin hotărâre pronunțată a stabilit următoarele:
1. Anulează Decizia 2014/119/PESC a Consiliului din 5 martie 2014 privind măsuri restrictive împotriva anumitor persoane, entități și organisme având în vedere situația din Ucraina și Regulamentul (UE) nr. 208/2014 al Consiliului din 5 martie 2014 privind măsuri restrictive împotriva anumitor persoane, entități și organisme având în vedere situația din Ucraina, în măsura în care acestea îl vizează pe domnul Andriy Portnov.
2. Obligă Consiliul Uniunii Europene să suporte, pe lângă propriile cheltuieli de judecată, pe cele efectuate de domnul Portnov.
3. Comisia Europeană suportă propriile cheltuieli de judecată.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro