Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Ploiești. Luare de mită, cumpărare de influență, favorizarea făptuitorului, violarea vieții private, evaziune fiscală, spălare a banilor. Extindere și continuare a urmăririi penale


31 octombrie 2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Camelia ENACHE
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal, Dreptul penal al afacerilor
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

DNA-Ploiești. Luare de mită, cumpărare de influență, favorizarea făptuitorului, violarea vieții private, evaziune fiscală, spălare a banilor. Extindere și continuare a urmăririi penale.

În completarea comunicatelor nr. 1670/VIII/3 din 28 octombrie 2015, 1504/VIII/3 din 24 septembrie 2015, 1560/VIII/3 din 7 octombrie 2015 și 1618/VIII/3 din 16 octombrie 2015, privind suspiciuni de corupție legate de favorizarea companiei de servicii apă canal APA NOVA, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de persoana juridică SC APA NOVA BUCUREȘTI SA, în calitate de inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
luare de mită,
cumpărare de influență,
favorizarea infractorului,
violarea vieții private,
evaziune fiscală în formă continuată,
spălare a banilor.

De asemenea, s-a dispus extinderea acțiunii penale față de următorii inculpați, aflați sub control judiciar:
R. B. D. P., director general al SC Apa Nova SA București în perioada octombrie 2008 – septembrie 2013, cetățean francez, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
evaziune fiscală în formă continuată,
spălare a banilor,
violarea vieții private;
S. O. T., administrator al unor societăți comerciale și reprezentant neoficial al unui grup de firme străin din care face parte și SC Apa Nova SA, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,
complicitate la spălare a banilor;
M. V. O., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,
– complicitate la spălare a banilor.

În aceeași cauză, procurorii anticorupție au adus la cunoștința apărătorilor aleși ai suspectului L. L., cetățenie franceză și română, director general al SC Apa Nova SA București în perioada septembrie 2013 – iunie 2015, că față de clientul lor s-a dispus continuarea urmăririi penale și pentru alte infracțiuni decât cea inițial reținută în sarcina sa, și anume pentru:
luare de mită,
evaziune fiscală în formă continuată,
spălare a banilor,
violarea vieții private.

În ordonanța de extindere și continuare a urmăririi penale întocmită de procurori menționează următoarea stare de fapt:
Apa Nova București SA care face parte Grupul de firme VEOLIA Franța este concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare a municipiului București pe o perioada de 25 ani, începând cu anul 2000. Printre acționarii societății se află și municipiul București, cu un procent de 16,31%, din capitalul societății și are ca domeniu de activitate gestiunea serviciului public de alimentare cu apă și a serviciului de canalizare în Municipiul București.
Apa Nova București SA este prima societate din România în acest domeniu care s-a constituit pe baza unui parteneriat public-privat.
SC APA NOVA București SA furnizează un serviciu public astfel încât selectarea furnizorilor trebuie făcută obligatoriu prin procedura de achiziție publică prevăzută de lege.
Cu toate acestea, În perioada 2008-2015, firmele controlate de inculpații S. O. T., M. V. O. și B. C. au obținut contracte în mod preferențial și direct, fără derularea procedurilor legale. Cea mai mare parte a serviciilor prevăzute în contracte nu ar fi fost prestate.
Contractele au fost încheiate de APA NOVA București SA cu firmele controlate direct de cei sus menționați sau prin persoane interpuse, tocmai ca și contraprestație a influenței și intervențiilor făcute de aceștia, în interesul firmelor din Grupul VEOLIA, în speță SC APA NOVA București SA, pe lângă instituțiile publice (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale mun. București, Primăria și Consiliul Local ale Sectorului 1 București).
„Căpușarea” activității APA NOVA București SA cu diferite firme prin intermediul cărora s-au scurs sume extrem de importante de bani în mod nelegal, ar fi avut ca efect inclusiv creșterea prețului serviciilor de apă și canalizare plătit de locuitorii municipiului București.
Concret, în perioada 2008-2015, inculpatul R. B. D. P., suspectul L. L. și inculpata S. L. T., în calitate de administratori ai SC APA NOVA SA București și directori generali ai aceleiași societăți, au dat sume importante de bani, urmare unei înțelegeri prealabile, lui S. O. T., sub forma unor contracte încheiate cu societăți aparținând sau care sunt controlate de S. O. T., M. V. O. și B. C., contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate. Banii au fost dați pentru ca S. O. T. să intervină, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanții unor instituții publice din România, în beneficiul agenților economici ai Grupului de firme VEOLIA Franța, din care face parte și SC APA NOVA SA București. Majoritatea plăților aferente acestor contracte au fost autorizate de administratorii și directorii SC APA NOVA SA București fiind realizate, în parte, dintr-un cont bancar aflat la dispoziția exclusivă a decidenților.
În perioada anilor 2011-2013, suspectul L. L., în calitate de director financiar, respectiv director general al S.C. APA NOVA S.A. București, a pretins directorului general al unei firme și a primit, de la acesta, în mai multe rânduri, sume de bani (cuprinse între 50.000 euro și 150.000 euro) în total minim 1.000.000 euro, pentru ca, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să dispună atribuirea de lucrări respectivei firme, de către S.C. APA NOVA S.A. București. Banii astfel pretinși erau remiși în numerar, prin intermediul lui T. S., această din urmă persoană fiind indicată chiar de către L. L. T. S. este finul lui S. O. T. și administrator al unei alte societăți comerciale.
În cursul anului 2015, angajaților SC APA NOVA SA li s-a impus de către directorul general S. L. T. să sprijine activitatea ilegală desfășurată de inculpatul S. O. T., în interesul firmelor din grupul VEOLIA. Probele administrate au relevat acțiuni de ascunderea unor documente în baza cărora au fost efectuate plăți nelegale. Astfel, directorul general S. L. T. a solicitat directorului financiar să ascundă un contract în baza căruia S. O. T. a primit suma de 4.000.000 lei, sprijinind astfel activitatea ilegală desfășurată de inculpatul S. O. T..
La nivelul SC APA NOVA București SA a fost instituit un serviciu de securitate format din foști lucrători ai serviciilor de informații care efectuează filaje și interceptări în interesul persoanelor care controlează agentul economic și care încearcă în acest mod să țină sub control divulgarea de către angajații companiei de date care să conducă la depistarea activităților nelegale derulate.
Totodată, în același scop, în cursul anului 2010 a fost încheiat contractul cadru cu SC SIS STRATEGY SRL, administrată de T. S., finul lui S. O. T., urmat în perioada anilor 2010-2015 de contracte similare, având ca obiect efectuarea de filaje și interceptări ilegale, în interesul persoanelor care controlau SC APA NOVA SA București, contracte semnate de directorii R. B. D. P., L. L. și S. L. T.
Astfel, s-a indus în permanență o stare de teamă angajaților, scopul fiind ca aceștia să nu deconspire aspecte din activitatea ilicită a agentului economic.
În perioada anilor 2011-2015, inculpatul R. B. D. P., suspectul L. L. și inculpata S. L. T., în calitate de administratori ai SC APA NOVA SA București și directori generali ai aceleiași societăți, ultima dintre aceștia și în calitate de director general adjunct la VEOLIA ROMÂNIA, cu complicitatea inculpaților S. O. T., M. V. O. și a inculpatei S. G. M. au participat la circuite comerciale și financiare fictive, ce au avut ca scop, înregistrarea în contabilitatea SC APA NOVA SA București a unor achiziții fictive, având ca obiect presupuse prestări de servicii și achiziții mărfuri, de la mai multe firme. Firmele respective au emis facturi false care să favorizeze SC APA NOVA SA București, utilizând ca mod de operare, reducerea artificială a profitului impozabil și a TVA-ului de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăți și utilizarea de societăți comerciale „tip fantomă”. După alimentarea conturilor, au avut loc imediat retrageri de numerar, ridicări frecvente de numerar în valori mari cu explicația „achiziții mărfuri”, s-au constatat rulaje deosebit de mari în conturile persoanelor fizice implicate, fără ca acestea să justifice, prin veniturile declarate, valoarea acestor transferuri.
În cauză, prejudiciul minim stabilit în dauna statului, ca urmare a infracțiunii de evaziune fiscală este în sumă de 24.691.980 lei (echivalentul a 5.545.146 euro) reprezentând impozit pe profit și TVA.
Prejudiciul stabilit ca urmare a infracțiunii de spălare a banilor, este in suma de 76.545.141,23 lei (echivalentul a 17.294.819 euro).

Inculpatei SC APA NOVA BUCUREȘTI SA persoană juridică și inculpaților R. B. D. P., S. O. T. și M. V. O. li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și noile acuzații, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Camelia Enache

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro