« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii
7 comentarii

Instanta de judecata si protectia datelor cu caracter personal
05.06.2009 | JURIDICE.ro, av. Viorel Papu

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

In cele ce urmeaza voi relata o scurta si deranjanta intamplare desprinsa din mult blamatul sistem judiciar romanesc. Ma simt jignit atunci cand magistratii, grefierii si personalul auxiliar sunt batjocoriti in mass-media de personaje cu mai multe sau mai putine afaceri penale. Nu pot sa dau frau liber spiritului de solidaritate cu persoanele din sistemul de stat care contribuie la actul de justitie in momentul in care acestea divulga date cu caracter personal unor comercianti, acestia din urma abordand justitiabilii cu fel de fel de oferte specifice…

Cazul concret la care o sa ma refer nu are valoarea unei reguli, dar nevoia de a impartasi aceasta patanie s-a nascut tocmai din teama ca nu cumva, divulgarea datelor cu caracter personal de catre cei din sistemul de stat judiciar, sa fie o regula.

Pe scurt, am reprezentat si asistat intr-un dosar un client cu domiciliul in aceeasi localitate in care si subsemnatul am domiciliul si sediul profesional, dosarul fiind dedus spre judecata unei inalte instante care isi are sediul in municipiul Constanta. Desi clientul, in cadrul demersului judiciar, a avut domiciliul ales la cabinetul de avocat pe care il conduc (in strada, sa spunem, „Gheorghe Georgescu”), citarea s-a facut tot la adresa la care clientul domiciliaza efectiv (in strada, sa spunem, „Vasile Vasilescu”). Dosarul s-a incheiat irevocabil prin nerecurare, fiind solutionat de catre o singura instanta, in urma cu doua luni. Totul in regula pana la acest moment.

In urma cu o saptamana, primesc un plic de la un comerciant care isi face publicitate si in mass-media. Plicul imi era destinat mie personal, nu cabinetului de avocat, insa adresa era cea din strada „Vasile Vasilescu”. Singura legatura pe care am avut-o vreodata cu strada „Vasile Vasilescu” a fost fix dosarul de mai sus… Plicul a ajuns la destinatar deoarece factorul postal ma cunoaste personal.

Dincolo de aspectele ce tin de sanctionarea contraventionala a persoanei care divulga date cu caracter personal, problema esentiala este mentalitatea si conduita pe care o are persoana care savarseste o asemenea fapta. Nu voi face aici un proces de intentie, dar iata ca am mai descoperit un loc putred al mult blamatului sistem judiciar romanesc.

Revenind la protectia datelor cu caracter personal, nu pot sa fac abstractie de vesnica intrebare atunci cand un avocat doreste sa studieze un dosar: „aveti delegatie?”. N-am delegatie, dar sunt de la firma Super Super SRL si as vrea sa vad dosarul 1111 deoarece am o oferta senzationala pentru justitiabilul Nicolae Nicolaescu

 
Secţiuni: Data protection, Opinii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Au fost scrise până acum 7 de comentarii cu privire la articolul “Instanta de judecata si protectia datelor cu caracter personal”

 1. A spune:

  Actiuni de tipul acesta sunt temeiul pentru care atat portalul instantelor cat si jurindex ar trebui sa fie accesibile numai cu user parola si contra unei taxe modice (5 lei ar fi ok) platibila doar prin card ceea ce ar permite identificarea deplina a celor ce folosesc necorespunzator informatiile din instante. Legat strict de cauza dvs.: probabil prin compilarea portal.just.ro cu alte siteuri s-au obtinut datele dvs. Daca aveti dubii studiati dosarul de la instanta si vedeti cine a mai facut cereri de studiu.

 2. Papu Viorel spune:

  Portalul nu ofera informatii cu privire la adresa postala a partilor din dosar. Informatiile au ajuns la comerciant prin divulgare. Este o problema de principiu, nu resimt o vexare personala.

 3. Adi Neacsu spune:

  E o problema grava si va felicit ca ati ridicat-o. Prin alte parti astfel de informatii se trafica in mod legal si pe bani multi. In Romania, in Uniunea europeana mai exact, acest lucru este complet ilegal. Pentru ca s-a amintit de jurindex, acesta elimina integral datele cu caracter personal precum si alte date care permit identificarea.

 4. pompiliu bota spune:

  CONSULT? DOSARUL MEU NR. 14142/3/2009 AL TRIBUNALULUI BUCURE?TI (LEGEA 677…).

 5. jude spune:

  Verufucati mai detaliat ceea ce ati afirmat legat de Jurindex. Personal am avut curiozitatea sa citesc mare parte din hotararile CAB de pe Jurindex si pot sa va spun ca in cca. o hotarare din 10 scapa fie o adresa, fie un nume de familie al unei parti. Desigur, combinatia intre aceste doua elemente asigura succesul comerciantului fara alte eforturi. Fenomenul se intampla mai ales atunci cand tehnoredactorul hotararii nu a avot instalat ca atare MS Word in romana, asa ca a inserat diacriticile (in stecial ? si ?) pein comanda Insert. Daca numele/strada continea un astfel de diactitic, programul folosit de Jurindex nu le-a eliminat (probabil, nerecunoscandu-le ca atare).

 6. Adi Neacsu spune:

  Va inselati, fie datorita grabei, fie intrucat intelegeti altceva prin "adresa". Toate cele 4560 de hotarari ale CA au facut obiectul verificarii manuale si nu exista riscuri de divulgare a adresei partilor ca data personala a acestora. Adresa unei persoane constituie data personala ce trebuie protejata in masura in care este facuta publica integral si ca atare permite localizarea si identificarea ei. Faptul ca dintr-o adresa completa de exemplu se afla numai numarul blocului, eventual scara, nu inseamna ca se divulga adresa. In orice caz, v-am fi recunoscatori daca ne-ati indica nominal astfel de cazuri, contribuiond in acest fel la imbunatatirea algoritmului folosit de jurindex.

 7. Papu Viorel spune:

  Hot?rârea din spe?a de fa?? nu se afl? pe jurindex/jurisprudenta.org.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD