Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Mediere
Mediere
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Mediere Opinii

Despre momentul în care mediatorul recomandă părților să își angajeze un avocat

2 noiembrie 2015 | Petru MUSTĂȚEANU

Medierea este de foarte multe ori varianta ideala de evitare a unui proces lung si costisitor. Dincolo de definitiile sterile, medierea este cadrul legal pus la dispozitia cetateanului prin care acesta sa fie liber sa isi decida soarta, chiar si in conditii de conflict, cu ajutorul unui tert instruit in deblocarea dialogului si armonizarea intereselor. Medierea este cadrul in care tu decizi, iar legea te respecta. Sau, ar trebui sa o faca. Pacta sunt servanda. Conventiile se respecta, spune un adagiu latin care consacra un principiu deopotriva valabil in dreptul civil si in dreptul international, cu privire la indatorirea respectarii intelegerii dintre oameni, a cuvantului dat. Medierea este utila, este rapida, este necostisitoare, asa cum o descrie Legea nr. 192/2006. Dar este limitata. Uneori, dezechilibrul de informatii, de forta, de capacitate de negociere sau chiar de vointa este foarte mare intre parti. Atitudinea omului fata de conflict este uneori de abandon. In litigiile intre profesionisti, cetateanul onest, supravietuitor gratie unei intreprinderi familiale, este fata in fata cu juristul experimentat sau cu managerul versat al firmei de distributie. Omul vrea un frigider nou care sa il inlocuiasca pe cel cumparat defect sau banii inapoi. Nimic mai mult. Juristul insista sa verifice conditiile de transport si montaj, instalatia electrica din pravalie, horoscopul, eventual analizele de sange si testul IQ. Omul de buna credinta accepta conditiile si drumul lung al pierzaniei care urmeaza. Ce poate face mediatorul in aceasta situatie? Impartial si echidistant prin definitie, va accepta sa fie martorul unei intelegeri paguboase? Sa facem pace cu orice pret? Sau constatam esuarea medierii si recomandam partilor sa isi angajeze un avocat care sa se lupte pentru dreptatea care la final le va aduce si pacea mult dorita?

Suntem mai putin mediatori daca nu obtinem un acord de fiecare data? Orgoliul profesional este mai puternic decat sentimentul uman?

Sunt convins ca, cel putin colegii avocati, imi vor da dreptate in ceea ce spun si vor concluziona: uite, medierea poate aduce deservicii, o spune chiar un mediator. De aceea imi permit aceeasi intrebare si pentru dumnealor: orgoliul profesional este mai puternic decat sentimentul uman? Ne tinem clientul acuzat de inselaciune in stare de arest, exercitandu-ne profesia cum stim noi mai bine in speranta ca obtinem o eliberare sub control judiciar pana la trimiterea in judecata si apoi speram la o achitare, sau incercam o colaborare cu un mediator care poate sa va ajute clientul sa fie om, sa repare paguba, sa isi ceara iertare, sa fie recunoscator pentru iertare si apoi sa plece acasa, atunci cand legea permite acest lucru?

Ne incurajam clientii sa fie conflictuali, “sa ii luam copilul si casa si masina si salariul” in procesele de divort si partaj cu riscul mutilarii emotionale a acelui copil de unul dintre parinti sau ii incurajam sa pastreze minimul de dialog, de dragul copilului, negociind conditiile desfacerii casatoriei la mediator?

Pana la urma, suntem noi capabili, profesionistii din toate profesiile convergente, sa intelegem unde este punctul de echilibrul intre profesii, sa dezvoltam colaborari reciproc avantajoase, sau avem constiinta impacata doar daca am facut tot ceea ce a depins profesional de noi, iar clientul este raspunzator pentru alegerile sale?

Mediator Petru Mustateanu

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale