Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Negotiation Games for Lawyers
Citeşte mai mult în legătură cu Drept penal, Studii

Înţelesul sintagmei „locul accidentului” din denumirea marginală a infracţiunii prevăzute de art. 338 Cod penal – părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia

2 noiembrie 2015 | Alexandra-Delia SABĂU

Prolegomene

Infracţiunea de părăsire a locului accidentului este prevăzută de dispoziţiile art. 338 din Codul penal într-o variantă simplă, una asimilată, prevăzându-se totodată şi o serie de cauze justificative speciale care înlătură răspunderea penală.

Definiţia legală a infracţiunii este următoarea (varianta simplă): Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuază cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie …”

Variantă asimilată: „Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.”

Cauze justificative: „Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când:
a) În urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
b) conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;
c) conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;
d) victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.

Obiectul juridic al infracţiunii este de două feluri şi anume: unul principal – referitor la siguranţa traficului pe drumurile publice – şi unul special – respectiv integritatea corporală a participanţilor la trafic.

În varianta simplă, apreciem faptul că infracţiunea nu are obiect material, întrucât nu este lezată nicio entitate materială, însă, în ceea ce priveşte cea de-a doua variantă normativă, obiectul material îl constituie corpul persoanei în viaţă care suferă o vătămare corporală, urmare a accidentului de circulaţie produs pe drumul public.

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Infracţiunea analizată are subiect activ calificat – respectiv persoana care este implicată într-un accident de circulaţie.

Subiectul pasiv general este statul, iar subiectul pasiv secundar este participantul la trafic care suferă o vătămare urmare a producerii accidentului de circulaţie.

În ceea ce priveşte latura obiectivă, elementul material constă în părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului, urmarea imediată în periclitarea siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, iar legătura de cauzalitate trebuie dovedită de către organele judiciare, în sensul că organele de urmărire penală trebuie să dovedească, în concret, consecinţa părăsirii de către conducătorul auto a locului accidentului.

Referitor la latura subiectivă, fapta se poate comite numai cu intenţie directă, întrucât făptuitorul trebuie să prevadă şi urmărească rezultatul acţiunii sale şi anume periclitarea siguranţei traficului pe drumurile publice.

Consumarea infracţiunii are loc la momentul producerii rezultatului socialmente periculos şi anume periclitarea siguranţei traficului pe drumurile publice de către conducătorul auto implicat într-un accident de circulaţie.

Tentativa nu este incriminată.

Înţelesul sintagmei „locul accidentului” din denumirea marginală a infracţiunii prevăzute de art. 338 Cod penal – părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia

Conform art. 75 din OUG nr. 195/2002, accidentul de circulaţie este evenimentul care întruneşte următoarele condiţii:
1. S-a produs pe un drum deschis circulaţiei publice ori şi-a avut originea întru-un asemenea loc;
2. A avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori cel puţin un vehicul a fost avariat sau au rezultat alte pagube materiale;
3. În eveniment a fost implicat cel puţin un vehicul în mişcare.

Problema care se pune la acest moment este dacă sintagma „locul accidentului” este cea înţeleasă de către prevederile susmenţionate, ori există un alt înţeles prevăzut de către legiuitorul de drept penal?!

În opinia noastră, conform prevederilor cuprinse în Titlul X din Codul penal referitoare la înţelesul unor termeni sau expresii în legea penală, respectiv la conţinutul dispoziţiei art. 172: „Ori de câte ori legea penală foloseşte un termen sau o expresie dintre cele arătate în prezentul titlu, înţelesul acesteia este cel prevăzut în articolele următoare, afară de cazul în care legea penală dispune altfel.”

La o simplă lecturare a prevederilor articolelor din Titlul X din Codul penal remarcăm faptul că nu există nicio definiţie legală a sintagmei „locul accidentului” însă nici nu există nicio normă de trimitere la prevederile Codului Rutier (Legea nr. 195/2002).

Astfel, sintagma „locul accidentului” trebuie înţeleasă în sensul atribuit de către Codul penal ori în sensul literal al termenului ori, în fine, în sensul atribuit de către Codul Rutier?

A proceda în sensul atribuirii semnificaţiei atribuite de către Codul Rutier, ar însemna, în opinia noastră a se adăuga nepermis la lege, ori legea penală nu îngăduie analogii de nicio natură, deoarece ar crea precedente periculoase cu consecinţa înfrângerii principiului legalităţii incriminării prevăzut de art. 1 Cod penal.

Concluzii

De lege ferenda, propunem a se lămuri cu celeritate sensul sintagmei „loc al accidentului” întrucât consecinţele nereglementării rapide a acestui aspect ar conduce la pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti de condamnare nelegale şi netemeinice având ca obiect judecarea acestei infracţiuni.

Avocat Alexandra-Delia Sabău
Baroul Mureş

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories