Legea privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor
3 noiembrie 2015 | Corina CIOROABĂ
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 813 din data de 2 noiembrie 2015 a fost publicată Legea nr. 246/2015 privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor.
Noua lege stabileşte reguli şi proceduri privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor persoane juridice române.
Potrivit legii, fiecare asigurător elaborează şi menţine un plan de redresare care prevede măsuri ce trebuie luate de acesta pentru restabilirea situaţiei financiare în cazul deteriorării semnificative a indicatorilor financiari.
Organul de conducere al asigurătorului evaluează şi aprobă planul de redresare înainte de transmiterea acestuia către Autoritatea de Supraveghere Financiară, în calitate de autoritate competentă.
Asigurătorii care deţin o pondere semnificativă în sistemul naţional de asigurări elaborează propriile planuri de redresare şi fac obiectul unor planuri de rezoluţie individuale. Se consideră că un asigurător are o pondere semnificativă în sistemul naţional de asigurări, dacă îndeplineşte oricare dintre următoarele condiţii:
– valoarea rezervelor tehnice brute ale asigurătorului depăşeşte 5% din valoarea totală a rezervelor tehnice brute la nivel de piaţă;
– deţine o cotă de piaţă de cel puţin 5%.
Autoritatea de Supraveghere Financiară, în calitate de autoritate competentă, poate solicita asigurătorului întreprinderea următoarelor măsuri:
– reducerea profilului de risc al asigurătorului, inclusiv reducerea riscului de solvabilitate şi/sau lichiditate;
– aplicarea de măsuri de recapitalizare;
– revizuirea strategiei şi structurii operaţionale a asigurătorului;
– modificarea structurii de administrare a asigurătorului şi de conducere;
– verificarea adecvării rezervelor tehnice şi acoperirea acestora de active admise.
De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiară, în calitate de autoritate de rezoluţie, elaborează un plan de rezoluţie pentru asigurătorii persoane juridice române.
Rezoluția este definită ca un regim juridic alcătuit dintr-un set de instrumente, la dispoziţia Autorităţii de Supraveghere Financiară, necesare pentru a interveni cu promptitudine, într-un stadiu incipient, în activitatea unui asigurător neviabil sau în curs de a intra în dificultate, astfel încât să se asigure continuitatea funcţiilor financiare şi economice critice ale acestuia, reducând în acelaşi timp la minimum impactul situaţiei de dificultate a asigurătorului asupra economiei şi a sistemului financiar;
Planul de rezoluţie cuprinde măsurile de rezoluţie pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară, în calitate de autoritate de rezoluţie, le poate întreprinde în situaţia în care asigurătorul îndeplineşte condiţiile de declanşare a procedurii de rezoluţie.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro