Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

DNA-Bacău. Trafic de influență. Trimitere în judecată
03.11.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

DNA-Bacău. Trafic de influență. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecatăîn stare de arest preventiv, a inculpaților:
D. S., manager general al SNTF CFR MARFĂ SA Regionala Galați, la data faptei, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență;
D. I. C., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
trafic de influență,
– complicitate la trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În vara anului 2014, inculpatul D. S., în calitate de manager general al SNTF CFR MARFĂ SA Regionala Galați, a pretins, prin intermediul inculpatului D. I. C., de la administratorul unei societăți comerciale (denunțător în cauză), suma de 30.000 euro, pentru a-și exercita influența asupra angajaților din subordine, în legătură cu încheierea unui contract cu omul de afaceri, contract ce privea transportul de cereale.
Deoarece clauzele contractului nu erau avantajoase pentru omul de afaceri din punct de vedere al termenelor de plată, acesta nu a mai fost executat.
Ulterior, inculpatul D. I. C. i-a comunicat omului de afaceri că încheierea contractului respectiv în condiții avantajoase este posibilă doar dacă se realizează prin intermediul SC Rofersped SA, care reprezintă casa de expediții a SNTF CFR MARFA SA Regionala Galați, lucru cu care acesta din urmă a fost de acord.
În aceleași condiții, inculpatul D. S. a reiterat pretinderea sumei de 30.000 euro pentru ca, în schimbul acesteia, să asigure încheierea contractului de transport, prin exercitarea influenței pe care o avea asupra angajaților SC Rofersped SA.
Totodată, inculpatul D. I. C. a pretins pentru sine un procentaj de 20% din afacere, raportat la valoarea facturilor emise de SC Rofersped SA către firma omului de afaceri, folos ce a fost estimat la acel moment în cuantum de aproximativ 260.000 lei, afirmând că această sumă i se cuvine ca urmare a contribuției sale la încheierea contractului, prin prisma relației lui privilegiate cu inculpatul D. S.
Omul de afaceri a fost de acord cu remiterea sumelor de 30.000 euro și 260.000 lei, dar în mod eșalonat, pe parcursul derulării contractului de transport.
În perioada iulie-mai 2015, inculpatul D. S. a primit efectiv de la omul de afaceri, prin intermediul celuilalt inculpat, suma de 22.500 euro, iar inculpatul D. I. C. suma de aproximativ 220.000 lei.
Deoarece inculpații D. I. C. și D. S. nu au încasat în totalitate sumele de bani pretinse de la omul de afaceri, cei doi au început să facă presiuni asupra acestuia pentru remiterea banilor, conform înțelegerilor dintre ei.
În acest context, la data de 8 octombrie 2015, omul de afaceri a remis inculpatului D. I. C. sumele restante, respectiv 40.000 de lei și 35.000 de lei, moment în care procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Neamț.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău, cu propunere de menținere a măsurilor preventive dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate