Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 
Noutăţi legislative
 
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Cesiunea creantelor fiscale. Procedura detaliata
10.06.2009 | JURIDICE.ro, SAVESCU & ASOCIATII


In Monitorul Oficial, partea I, nr. 365 din 1 iunie 2009 a fost publicata Legea nr. 194/2009 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 19/2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala.

Legea modifica Codul de procedura fiscala, in sensul ca stabileste in detaliu procedura de cesionare a creantelor fiscale, astfel:

1. Cesiunea creantelor fiscale se face prin licitatie, selectie de oferte sau incredintare directa. 

2. Procedura de cesiune este demarata la initiativa ANAF sau a unitatilor sale subordonate si incepe prin transmiterea spre publicare a unui anunt de intentie. insa, publicarea anuntului de intentie nu creeaza ANAF obligatia de a efectua respectiva cesiune de creante.

3. Intentia de cesionare se va notifica debitorului fiscal. incepand cu data eliberarii certificatului de atestare fiscala, orice plata efectuata de debitor sau in numele sau se considera a fi efectuata in contul obligatiilor fiscale curente sau viitoare.

4. ANAF poate cesiona creantele fiscale principale si accesorii pe care le administreaza la un pret care nu va putea fi mai mic decat valoarea creantelor fiscale principale, parcurgand urmatoarele etape: 
a) se publica anuntul de participare prin licitatie publica cu strigare, la un pret ce nu va putea fi mai mic decat valoarea creantelor fiscale astfel cum acestea sunt individualizate prin titlurile de creanta si confirmate prin certificate de atestare fiscala
b) in situatia in care exista un singur ofertant pentru care oferta a fost declarata calificata, ANAF poate sa treaca la incredintarea directa, cu conditia ca pretul din oferta sa nu fie mai mic decat valoarea totala a creantelor fiscale. in situatia in care exista mai multe oferte declarate calificate este declarata castigatoare oferta cea mai avantajoasa.
c) in cazul in care nu exista nicio oferta, licitatia in vederea cesiunii creantelor fiscale se va organiza la un alt termen, pentru care se va publica un nou anunt in care pretul nu va putea fi mai mic decat valoarea creantelor fiscale principale plus 75% din valoarea creantelor fiscale accesorii; 
d) in cazul in care nu exista nicio oferta, licitatia in vederea cesiunii creantelor fiscale se va organiza la un alt termen, pentru care se va publica un nou anunt in care pretul nu va putea fi mai mic decat valoarea creantelor fiscale principale la care se adauga 50% din valoarea creantelor fiscale accesorii; 
e) in cazul in care in cadrul etapei prevazute la lit. c) sau d) exista un singur ofertant, ANAF poate sa treaca la incredintarea directa, cu conditia ca pretul din oferta sa nu fie mai mic decat valoarea creantelor fiscale inscrisa in anunt. Daca exista mai multe oferte calificate, este declarata castigatoare oferta cea mai avantajoasa.
f) daca nu se obtine pretul inscris in anunt, cesiunea creantelor fiscale va fi facuta la cel mai mare pret oferit, daca acesta depaseste valoarea creantelor fiscale principale. 

5. Distribuirea pretului cesiunii creantelor fiscale se face de organul fiscal competent, mai intai pe obligatiile fiscale principale si apoi, dupa caz, diferenta se va distribui pe obligatiile fiscale accesorii, in ordinea vechimii acestora. 

6. Cesionarul creantei fiscale preia ca urmare a cesiunii de creanta toate drepturile cedentului, inclusiv garantiile detinute de creditorul bugetar. 

7. Contractul de cesiune constituie titlu executoriu, fara a fi necesara transmiterea titlurilor de creanta si a titlurilor executorii. 

8. Dupa realizarea cesiunii creantelor fiscale, acestea devin creante comerciale.

Pentru STIRI.JURIDICE,

SAVESCU & ASOCIATII

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Cesiunea creantelor fiscale. Procedura detaliata”

  1. Raducanu Mihai spune:

    Exista vreun nebun pe lumea asta care sa cumpere asa ceva?
    Pai ce se intampla daca creanta fiscala e scadenta in urma cu 3 ani si o zi, iar apoi ea devine una comerciala?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate