Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Propuneri privind implicarea notarilor publici ref. efortul colectiv național de ajutorare a victimelor de la Clubul Colectiv. UPDATE: UNNPR a donat 150.000 EUR


3 noiembrie 2015 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Notari, Noutăți legislative, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

UPDATENOTARII PUBLICI DIN ROMÂNIA RĂSPUND APELULUI LA SOLIDARITATE CU VICTIMELE DIN CLUBUL COLECTIV

UNIUNEA NAȚIONALĂ A NOTARILOR PUBLICI DIN ROMÂNIA a donat marți, 3 noiembrie 2015, suma de 150.000 EUR pentru cumpararea medicamentului NEXOBRID, un medicament revoluționar în tratamentul arsurilor care înlocuiește intervențiile chirurgicale în cazul pacienților cu arsuri grave, ajutând la tratarea rănilor profunde și vindecarea mai rapidă a pacienţilor.

Medicamentul NEXOBRID, adus iniţial într-un stoc limitat de către medicii israelieni veniți în ajutorul medicilor români pentru a ajuta la tratarea victimelor incendiului din Clubul Colectiv, s-a epuizat integral într-o singură zi.

Din banii donați de Notarii Publici din România se va achiziționa un nou stoc de NEXOBRID, din Israel, prin intermediul Companiei Naționale UNIFARM SA, care va fi distribuit în zilele următoare către toate spitalele unde luptă încă pentru viaţă răniţii de la Clubul Colectiv.

Notarii publici români rămân în contact cu autorităţile române pentru orice altă inițiativă ulterioară prin care pot contribui la diminuarea suferințelor cetăţenilor afectați în tragicul accident din data de 30 octombrie 2015, din Clubul Colectiv.

***

În semn de solidaritate cu victimele evenimentului tragic de vineri, 30 octombrie 2015, luni, 2 noiembrie 2015, notar public Laura Iuliana Scântei a trimis o scrisoare președintelui Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, Dumitru Viorel Mănescu, privind propunerea de a sesiza Ministerul Justiției de aprobare a unui Ordin care să modifice şi să completeze prevederile Ordinului nr. 46/2011 pentru aprobarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, în sensul că:

Actele notariale, consultanţa notarială şi procedura succesorală notarială instrumentate în legătură cu și la cererea persoanelor care sunt victime directe sau moştenitori ai victimelor unor calamităţi, dezastre naturale sau ale unor evenimente cu urmări deosebit de grave provocate de accidente, sunt scutite de la plata onorariului notarial.

Redăm mai jos întreaga scrisoare:

CĂTRE UNIUNEA NAŢIONALĂ A NOTARILOR PUBLICI DIN ROMÂNIA

DOMNULUI PREŞEDINTE DUMITRU VIOREL MĂNESCU

Stimate Domnule Preşedinte,

Încă de la depunerea juramântului în calitate de Notar Public în cadrul CAMEREI NOTARILOR PUBLICI BUCUREȘTI, urarea dumneavoastră la început de drum a fost aceea de a îndeplini mereu cu profesionalism, celeritate și seriozitate misiunea de interes public a Notarului Public Român de a fi garantul siguranței juridice pentru cetățeni, pentru familiile acestora şi pentru patrimoniul lor.

Rolul Notarului Public în viața personală, familială și profesională a cetățenilor acestei țări se evidențiază atât în situații de viață cotidiene, obișnuite și fericite chiar (naşterea unui copil sau căsătoria unor tineri sau cumpărarea primei case a unei familii ş.a.), cât și în împrejurări dificile și dureroase pe care destinul, din păcate, ne face să le trăim cu toţii, în mod direct sau prin empatia cu suferinţa celor de lângă noi.

Durerea și pierderile de vieţi omeneşti suferite în urma evenimentului tragic petrecut la Clubul Colectiv din București, în seara zilei de 30 octombrie 2015, în rândul unor tineri nevinovați, având dorinţă puternică de a trăi și de a se exprima liber, ne trezeşte nu doar compasiunea, cat și dorinţa firească de a ajuta, de a fi alături de rude, de prieteni, de clienții noștri, de cetăţeni români sau străini, victime ale acestui tragic accident.

În continuarea misiunii de credinţă pe care v-aţi asumat-o în data de 17 noiembrie 1995 când aţi pus bazele Notariatului Român, ca profesie liberală, vă invit să daţi curs solicitării de a fi, noi, Notarii Publici din România, solidari și alături de victimele evenimentului tragic petrecut în seara zilei de 30 octombrie 2015 și să propuneţi Ministrului Justiţiei aprobarea unui Ordin care să modifice şi să completeze prevederile Ordinului nr. 46/2011 pentru aprobarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, în sensul că:

Actele notariale, consultanţa notarială şi procedura succesorală notarială instrumentate în legătură cu și la cererea persoanelor care sunt victime directe sau moştenitori ai victimelor unor calamităţi, dezastre naturale sau ale unor evenimente cu urmări deosebit de grave provocate de accidente, sunt scutite de la plata onorariului notarial”.

Vă rog, totodată, să spijiniţi iniţiativa de a strânge în cadrul Uniunii, prin intermediul Camerelor teritoriale ale Notarilor Publici, un fond bănesc de ajutor pentru victimele tragicului accident din data de 30 octombrie 2015 și pentru rudele acestora, necesar acoperirii costurilor de înhumare a celor decedaţi, a costurilor medicale ale celor aflaţi încă în lupta cu propria suferinţă sau a cheltuielilor de subzistență pentru copiii rămaşi orfani.

În data de 17 noiembrie 1995, Notariatul Român lua fiinţă în forma unei profesii liberale apreciate în societate pentru rolul de garant al exercitării drepturilor cetăţenilor şi ocrotirii juridice a intereselor lor individuale, familiale și profesionale.

În data de 17 noiembrie 2015, când va avea loc aniversarea a 15 ani de la înfiinţarea sa ca profesie liberală, Notariatul Român este chemat să fie aproape, din nou, de proprii cetăţeni aflaţi într-o grea încercare și să ofere tot sprijinul, competența și profesionalismul Notarilor Publici nu doar ca serviciu public în slujba cetăţenilor, ci ca o manifestare a propriei umanităţi si solidarităţi faţă de semenii săi.

Cu aleasă consideraţie,
Notar public Laura Iuliana Scântei
București, noiembrie 2015

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro