Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
4 comentarii

Aplicabilitatea Deciziei nr. 66/2007 a ICCJ privind infracţiunea de „părăsire a locului accidentului”


05.11.2015 | Alexandra-Delia SABĂU
Secţiuni: Drept penal, Studii
JURIDICE - In Law We Trust

Prolegomene

Odată cu intrarea în vigoare a Codului penal la data de 1 februarie 2014, infracţiunea de „părăsire a locului accidentului” prevăzută de art. 89 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 a fost cuprinsă în dispoziţiile Codului penal, respectiv la art. 338.

În ceea ce priveşte conţinutul normativ, comparând cele două articole precitate, observăm faptul că legiuitorul nu aduce modificări în ceea ce priveşte norma de incriminare.

Astfel, în contextul aplicării prevederilor Codului penal, întrebarea care rezidă este dacă dispoziţiile cuprinse în Decizia nr. 66/2007 pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în soluţionarea unui recurs în interesul legii mai sunt pe deplin aplicabile în interpretarea normei de incriminare cuprinsă în art. 338 Cod penal?!

Analiza Deciziei nr. 66/2007 privind examinarea recursului în interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu privire la înţelesul sintagmei „vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, conţinută în dispoziţiile art. 89 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată prin raportare la art. 338 Cod penal

Decizia pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vine ca urmare a faptului că, în practica instanţelor de judecată, s-au ivit probleme în aplicarea înţelesului sintagmei „vătămarea integrităţii corporale ori sănătăţii uneia sau a mai multor persoane”, conţinută în dispoziţiile art. 89 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 prin care a fost incriminată, până la intrarea în vigoare a Codului penal, infracţiunea de părăsire a locului accidentului.

Atât în contextul vechii reglementări, cât mai ales în contextul noii reglementări, unde remarcăm, de plano, lipsa acestei sintagme, cel puţin din cuprinsul elementului material de la alin. 1 – respectiv la varianta normativă a părăsirii locului accidentului, fapta de părăsire a locului accidentului constituie infracţiune numai dacă se referă la vătămările corporale din culpă care necesită îngrijiri medicale cu o durată mai mare de 90 de zile, iar subiectul activ al infracţiunii este conducătorul auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune.

Astfel cum a statuat instanţa supremă, infracţiunea de părăsire a locului accidentului, în accepţiunea textului de lege menţionat, nu poate fi considerată săvârşită cu întrunirea totalităţii elementelor sale constitutive decât atunci când este realizată şi cerinţa obiectivă impusă de definiţia dată vătămării corporale din culpă prin art. 196 Cod penal.

În opinia noastră, dată fiind identitatea normativă a infracţiunii din cuprinsul ambelor texte de incriminare, nu există nicio raţiune logico-juridică în a nu da eficienţă şi în prezent acestei decizii pronunţate de către instanţa supremă.

Concluzii

Conchizând, apreciem faptul că, în lumina noilor prevederi legale cuprinse în art. 338 Cod penal, precum şi a dispoziţiilor deciziei supramenţionate, fapta de părăsire a locului accidentului constituie infracţiune dacă şi numai dacă se produc consecinţele legale cuprinse la art. 196 Cod penal privitoare la vătămarea corporală din culpă.

Avocat Alexandra-Delia Sabău
Baroul Mureş

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro