Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Modificarea Noului Cod Fiscal și a Noului Cod de Procedură Fiscală


5 noiembrie 2015 | Ioana SÂRBU
Secţiuni: Fiscalitate, Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 817/3.11.2015 a fost publicată OUG nr. 50/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și a Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală (OUG nr. 50/2015).

A. Principalele modificări aduse Noului Cod Fiscal (Legea nr. 227/2015) sunt următoarele: 

Titlul II – Impozitul pe profit
– cota de impozit pe dividende, prevăzută de art. 43 – Impozitul pe dividende, este de 5%. 

Titlul III – Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor
– plafonul de încadrare în acest sistem este majorat la 100.000 EURO;
– este introdus un sistem diferențiat de cote de impozitare în funcție de numărul de salariați. Noile cote sunt cuprinse între 1% și 3%. 

Titlul IV – Impozitul pe venit
– pentru veniturile sub formă de dividende, inclusiv câștigul obținut ca urmare a deținerii de titluri de participare definite de legislația în materie la organisme de plasament colectiv, cota de impozit este de 5%.
Cota de impozit de 5% se aplică asupra veniturilor din dividende distribuite începând cu data de 1 ianuarie 2016. 

Titlul VI – Impozitul pe veniturile obținute din România de nerezidenți și impozitul pe reprezentanțele firmelor străine înființate în România
– cota de impozit pentru dividendele obținute de persoane nerezidente din România este de 5%. 

Titlul VII – TVA
– aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea apei potabile și a apei pentru irigații în agricultură. 

Titlul IX – Impozite și taxe locale
– 31 martie 2016 este noul termen pentru depunerea declarațiilor privind clădirile proprietatea persoanelor fizice cu destinație nerezidențială sau mixtă, respectiv clădirile proprietatea persoanelor juridice; declarațiilor privind mijloacele de transport radiate din circulație și deținute de persoane fizice și juridice.

B. Principalele modificări aduse Noului Cod de procedură fiscală (Legea nr. 207/2015) sunt următoarele: 
A fost reformulat textul art. 167 alin. (12) astfel încât, în noua sa formă, acesta să fie corelat cu prevederile Codului fiscal referitoare la suma negativă de TVA aferentă perioadei fiscale anterioare datei deschiderii procedurii insolvenței; 

Sunt aduse o serie de completări Dispozițiilor tranzitorii și finale cuprinse în cadrul Titlului XII din Noul Cod de procedură fiscală, astfel:
– prevederile referitoare la exercitarea dreptului de apreciere (art. 6), limba oficială în administrația fiscală (art. 8), interpretarea legii (art. 13), decizia de impunere provizorie (art. 133) se aplică și procedurilor de administrare în derulare la data de 1 ianuarie 2016;
– cauzele de întrerupere sau suspendare a termenului de prescripție se supun legii în vigoare la data la care acestea au intervenit; etc.

Prevederile OUG nr. 50/2015 intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2016.

Ioana Sârbu
Partner, Tax Advisory DUNCEA, ȘTEFĂNESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro