Secţiuni » Arii de practică » Protective » Protecţia consumatorilor
Protecţia consumatorilor

Noi prevederi legislative cu privire la modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje
05.11.2015 | Denisa BENGA

Secţiuni: Dreptul mediului, Lege 9, Protecția consumatorilor, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 809/30.10.2015 a fost publicată Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje (denumită în continuare „Legea”).

Noile dispoziții, care au intrat în vigoare începând cu data de 2 noiembrie 2015, reglementează gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje în vederea prevenirii sau reducerii impactului asupra mediului, fiind supuse prevederilor Legii toate ambalajele introduse pe piață, indiferent de materialul din care au fost realizate și de modul lor de utilizare în activitățile economice, comerciale, în gospodăriile populației sau în orice alte activități, precum și toate deșeurile de ambalaje, indiferent de modul de generare al acestora.

Începând cu data intrării în vigoare a Legii, este admisă introducerea pe piață numai a ambalajelor care îndeplinesc cerințele esențiale prevăzute de actul normativ, respectiv cerințe esențiale specifice privind fabricarea și compoziția ambalajului, caracterul reutilizabil al unui ambalaj și caracterul valorificabil al unui ambalaj.

De asemenea, Legea stabilește anumite obligații și atribuții în sarcina operatorilor economici care produc ambalaje și/sau produse ambalate, care produc ambalaje reutilizabile, care produc și/sau comercializează produse ambalate în ambalaje reutilizabile.

Potrivit actului normativ, colectarea selectivă a deșeurilor de ambalaje de la populație se poate face fie prin sisteme de colectare selectivă, de tipuri de materiale a deșeurilor reciclabile din deșeurile municipale, fie prin sisteme de colectare distinctă a deșeurilor de ambalaje înființate de operatorii economici care dețin autorizație de mediu pentru desfășurarea acestei activități cu respectarea prevederilor Legii.

Legea prevede și obiectivele anuale privind valorificarea și incinerarea în instalații de incinerare, cu valorificare de energie și, respectiv, reciclarea deșeurilor de ambalaje, precum și obligațiile operatorilor economici în acest sens.

În ceea ce privește drepturile consumatorilor, este de reținut că se interzice condiționarea, sub orice formă, a drepturilor legale ale consumatorilor referitoare la produsul cumpărat de păstrarea ambalajului.

Încălcarea dispozițiilor Legii constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie infracțiuni, și se sancționează cu amenzi cuprinse între 400 LEI și 25.000 LEI.

La data intrării în vigoare, Legea abrogă HG nr. 621/2005 privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și transpune prevederile Directivei 94/62/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 decembrie 1994, astfel cum aceasta a fost succesiv modificată, Deciziei 97/129/CE a Comisiei din 28 ianuarie 1997 și ale Deciziei 2005/270/CE a Comisiei din 22 martie 2005.

Av. Denisa Benga
Partenr, Head of Competition DUNCEA, ȘTEFĂNESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti