« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept comercial
CRAZNIC
 

Încheierea, în numele UE, a Protocolului de modificare a Acordului de la Marrakesh privind constituirea Organizației Mondiale a Comerțului
05.11.2015 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 284, din 30 octombrie 2015, a fost publicată Decizia (UE) 2015/1947 a Consiliului privind încheierea, în numele Uniunii Europene, a Protocolului de modificare a Acordului de la Marrakesh privind constituirea Organizației Mondiale a Comerțului.

Obiectul deciziei: Organizația Mondială a Comerțului („OMC”) a lansat runda de negocieri comerciale de la Doha, cunoscută sub numele de agenda de dezvoltare de la Doha, în noiembrie 2001. Negocierile privind facilitarea comerțului au fost lansate în iulie 2004, în temeiul unui angajament de a clarifica și îmbunătăți mai multe articole din Acordul General pentru Tarife și Comerț din 1994 („GATT 1994”): articolul V (Libertatea tranzitului), articolul VIII (Taxe și formalități referitoare la import și export) și articolul X (Publicarea și aplicarea reglementărilor privind comerțul) în vederea accelerării circulației, acordării liberului de vamă și vămuirii mărfurilor, inclusiv în cazul mărfurilor în tranzit. În plus, mandatul a făcut referire la dispoziții privind cooperarea eficientă între autoritățile vamale sau orice alte autorități competente privind facilitarea comerțului și respectarea reglementărilor vamale. Negocierile au fost purtate de către Comisie în consultare cu comitetul special instituit în temeiul articolului 207 alineatul (3) din tratat. Cea de a 9-a Conferință ministerială a OMC, care a avut loc la Bali în 3-6 decembrie 2013, a adoptat Decizia ministerială privind facilitarea comerțului, care a finalizat negocierile referitoare la acordul privind facilitarea comerțului, sub rezerva revizuirii juridice a textului. De asemenea, Decizia ministerială a instituit Comitetul de pregătire privind facilitarea comerțului și a însărcinat Consiliul General al OMC să adopte un protocol prin care se inserează acordul ca anexa 1A la Acordul de la Marrakesh privind constituirea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și să deschidă protocolul spre acceptare de către fiecare membru al OMC în conformitate cu procedurile sale interne.

Prezenta decizie a intrat în vigoare la 1 octombrie 2015.

Elena Albu

 
Secţiuni: Drept comercial, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9 | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD