Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti
BONDOC & ASOCIATII
 
Print Friendly, PDF & Email

Respingerea unor modificari privind verificarea aspectelor procedurale in domeniul achizitiilor publice
12.06.2009 | JURIDICE.ro, VASS Lawyers


In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 393 din data de 10 iunie 2009 a fost publicata Legea nr. 198/2009 privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 129/2007 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2006 privind functia de verificare a aspectelor procedurale aferente procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, publicata in M.Of. nr. 776 din 15 noiembrie 2007. 

Respingerea prin lege a unei ordonante de urgenta are ca efect incetarea aplicabilitatii ei.

Ordonanta de urgenta respinsa a modificat Ordonanta de urgenta privind functia de verificare a aspectelor procedurale aferente procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica si a celor de concesiune sub doua aspecte: 
– domeniul de aplicare; 
– termenul pentru trimiterea documentelor si informatiilor. 

Contractele care fac obiectul verificarilor procedurale 
Avand in vedere majorarea in anul 2007 a pragurilor valorice prevazute de OUG nr. 34/2006 pentru aplicarea procedurii de cerere de oferte, ordonanta de urgenta respinsa a majorat la randul sau pragurile pentru contractele si acordurile-cadru care fac obiectul verificarii aspectelor procedurale aferente procesului de atribuire, dupa cum urmeaza: 
– contractele de lucrari si contractele de concesiune de lucrari publice – de la 250.000 euro la 500.000 euro; 
– contractele de servicii si contractele de concesiune de servicii – de la 40.000 euro la 75.000 euro; 
– contractele de furnizare – de la 40.000 euro la 75.000 euro. 

In martie 2009 pragurile pentru aplicarea procedurii de cerere de oferte au fost din nou majorate la 750.000 euro, respectiv la 100.000 euro.

Termenul pentru trimiterea documentelor si informatiilor solicitate de observatori 
Ordonanta de urgenta respinsa prevedea faptul ca termenul pentru trimiterea documentelor si informatiilor referitoare la procesul de atribuire a contractului care face obiectul verificarii, solicitate de observatorii desemnati, este de 3 zile lucratoare, fata de reglementarea anterioara care impunea un termen de 3 zile calendaristice.

In concluzie, prin revenirea la reglementarea anterioara, netrimiterea in termen de 3 zile a documentelor si informatiilor referitoare la procesul de atribuire a contractului care face obiectul verificarii, solicitate de observatorii desemnati, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 7.000 lei. 

Pentru STIRI.JURIDICE

VASS Lawyers
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate