Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Baroul Dolj. Modificarea reglementării privind activitatea SAJ


5 noiembrie 2015 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Baroul Dolj a dat publicității miercuri, 4 noiembrie 2015, Decizia nr. 310 din 15 octombrie 2015 a Consiliului, semnată de av. Lucian Bernd Săuleanu – Decan, cu privire la reglementarea activităţii Serviciului de Asistenţă Judiciară.

Consiliul a decis următoarele:
Art. 1. Se reeditează Decizia nr. 196/09.07.2015 a Consiliului Baroului Dolj privind activitatea Serviciului de Asistenţă Judiciară, cuprinzând şi reglementările adoptate în şedinţele de consiliu din 24 septembrie 2015 şi 15 octombrie 2015, astfel:
Art. 2. Emiterea delegaţiilor pentru asistenţă judiciară obligatorie se va face numai la cererea instanţelor de judecată sau a organelor de urmărire penală. Nu se vor elibera delegaţii ulterior prestării de către avocaţi a asistenţei judiciare. În cazul în care, din motive obiective, avocaţii desemnaţi din oficiu nu se pot prezenta la proces, sunt obligaţi să-şi asigure substituirea. Substituirile se vor realiza doar în baza folosirii programului informatic S.A.J. şi vor fi emise numai prin utilizarea opţiunii „Adăugare delegaţie de substituire” din Contul avocatului; orice substituire realizată fără respectarea acestei proceduri atrage excluderea avocaţilor din Registrul S.A.J. pe un termen de 6 luni. Pentru mai mult de 6 substituiri nemotivate într-o lună, avocatul substituit va fi sancționat cu suspendarea din Registrul S.A.J. pentru trimestrul următor prin decizia Consiliului Baroului. În acest scop, consilierii responsabili S.A.J. vor prezenta trimestrial o informare Consiliului Baroului. Pentru avocatul substituent, sunt permise doar 3 substituiri/lună, în cazul în care avocaţii substituiţi desemnaţi din oficiu, din motive obiective, nu se pot prezenta la proces, urmând a comunica funcţionarului S.A.J. din cadrul Baroului Dolj dovada motivului obiectiv. În cazul substituirii între soţii avocaţi, sunt permise 6 substituiri/lună pentru avocatul substituent. Repartizarea delegaţiilor se va face numai în ordinea alfabetică a avocaţilor înscrişi în Registrul de asistenţă judiciară. Indiferent de numărul învinuiţilor sau inculpaţilor dintr-un dosar, un avocat nu poate primi delegaţie pentru mai mult de un inculpat sau învinuit din acelaşi dosar.
Art. 3. Avocaţii definitivi pot primi oficii şi la Judecătoria Craiova şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.
Art. 4. Avocaţii din oficiu vor fi desemnaţi să asigure asistenţă judiciară pentru urmărire penală/instanţe şi asistenţă extrajudiciară fără a avea posibilitatea de a opta, eliminându-se astfel opţiunile formulate cu ocazia înscrierii în Registrul S.A.J.
Art. 5. Plafonul valoric lunar de oficii pentru un avocat definitiv(inclusiv sporurile şi acordurile), indiferent de instanţă, se stabileşte la suma de 1.800 lei. Plafonul valoric lunar de oficii pentru un avocat stagiar (inclusiv sporurile şi acordurile), se stabileşte la suma de 1.500 lei. Suma cu care avocatul depășește plafonul lunar se reportează luna următoare. Depăşirea plafonului lunar atrage sancţiunea neeliberării de delegaţii până ce suma total realizată se redistribuie lunar conform plafonului.
Art. 6. Plafonul valoric lunar de oficii pentru un avocat definitiv, pentru urmărirea penală, se stabileşte la suma de 940 lei; acesta este inclus în plafonul prevăzut la art. 5. Plafonul valoric lunar de oficii pentru un avocat stagiar, pentru urmărirea penală, se stabileşte la suma de 750 lei; acesta este inclus în plafonul prevăzut la art. 5.
Art. 7. Avocaţii care în ultimele trei luni au fost delegaţi și au refuzat nejustificat să acorde asistenţă judiciară la cererea instanţelor şi organelor de urmărire penală vor fi eliminaţi de pe Tabelul avocaţilor care asigură permanenţa.
Art. 8. Avocaţii înscrişi pe Tabelul avocaţilor care asigură permanenţa sunt obligaţi să-şi comunice indisponibilitatea cu cel puţin o zi înainte de data la care sunt planificaţi în contul avocatului existent pe site-ul Baroului Dolj.
Art. 9. Neplata taxelor profesionale pentru mai mult de 3 luni consecutiv atrage eliminarea avocaților respectivi din Registrul de asistență judiciară.
Art. 10. Trimestrial, Consiliul Baroului va analiza punerea în aplicare a acestor măsuri și va publica anual pe contul avocatului situația Serviciului de Asistență Judiciară.
Art. 11. Avocaţii care acordă asistenţă judiciară din oficiu în cauze aflate pe rolul instanţelor au obligaţia de a depune concluzii scrise.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii