Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Stabilirea unei cerințe restrictive de calificare la procedura de achiziție publică


5 noiembrie 2015 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în condițiile în care autoritatea contractantă nu s-a limitat să introducă în documentaţia de atribuire, drept cerinţă de calificare, doar depunerea „bilanţului contabil la data de 31 decembrie 2008”, ci a impus drept cerinţă de calificare „prezentarea bilanţului contabil să ateste faptul că firma nu a înregistrat pierdere la data de 31 decembrie 2008”, o astfel de cerință este restrictivă, depăşind exigenţele art. 185 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 34/2006. Sub acest aspect, Înalta Curte a precizat că impunerea unui criteriu unic pentru aprecierea situaţiei economice şi financiare a dus la restrângerea/limitarea numărului de ofertanţi care ar fi întrunit alte cerinţe care să probeze o situaţie economico-financiară pozitivă, fiind încălcată astfel promovarea concurenţei între operatorii economici, consacrată la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2006, drept unul din scopurile principale ale acestei reglementări. În consecință, Înalta Curte a statuat că, urmare a abaterilor/neregulilor în documentaţia de atribuire, care încalcă dispoziţiile legislaţiei în materia achiziţiilor publice, în mod corect, organul de control a stabilit în sarcina autorității contractante o corecție financiară. (Decizia nr. 4178 din 6 noiembrie 2014 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anulare notă de constatare a neregulilor şi de stabilire a corecţiilor financiare)

Corina Cioroabă

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii