Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
3 comentarii

Judecător de serviciu (8). Justiţia de piaţă. Avocaţii şi notarii
05.11.2015 | Gheorghe MOROȘANU

JURIDICE - In Law We Trust

Avocații şi notarii beneficiază, şi unii şi alţii, de cîte o lege care le permite şi chiar îi obligă să se “privatizeze”. Şi unii şi alţii au trecut la treabă şi au realizat în scurt timp venituri frumuşele. Dar şi unii şi alţii au înţeles legile lor în sensul că ele ar fi numai pentru cei existenţi, nu şi pentru cei care ar mai vrea să intre în sistemul lor. Aşa că şi-au tras repede un gard înalt în jurul domeniului lor, gard construit din examene şi aprobări, ca să nu mai vorbim de aspectele cu iz balcanic.

În spatele acestui gard, avocaţii şi notarii şi-au stabilit onorarii minimale pe care, în sistem închis fiind, nu este (încă) nicio problemă să le poată respecta.

Faţă de veniturile lor mari, au început să apară reacţii gen “capra vecinului”. Unii, persoane importante, au propus reducerea şi limitarea prin lege a onorariilor notarilor.

E drept că onorariile sînt foarte mari, dar soluţia nu este în limitarea prin lege, ci o avem la îndemînă în economia de piaţă, după cum urmează:
– intrarea liberă. Pentru a intra în cele două sisteme, n-ar trebui să fie puse decît două condiţii mari şi late: diploma de drept şi criteriul moral.
– nelimitarea onorariilor, nici în jos, dar nici în sus, ar veni de la sine. Piaţa ştie să le regleze mai bine decît orice ministru.

A fost vorba în cele de mai sus despre judecători? Nu prea, şi totuşi. Cum? Simplu. În momentul cînd intrarea în cele două profesii juridice va fi realmente liberă, primii care vor migra – migrează deja, ceva mai greu deocamdată – vor fi judecătorii, mai ales că ei corespund în cel mai mare procent celor două criterii – profesional şi etic.

Atunci abia, cînd vom rămîne fără judecători, cei responsabili de soarta justiţiei române vor fi nevoiţi să acţioneze în regim de urgenţă pentru ca oamenii din această branşă să fie atraşi, respectaţi, cointeresaţi.

Gheorghe Moroșanu
Judecător pensionar

*Însemnări din anii 1995-2005PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “Judecător de serviciu (8). Justiţia de piaţă. Avocaţii şi notarii”

 1. Ioan BUCSA spune:

  Despre ce piaţă vorbiţi d-nule fost magistrat!? Piaţa de legume din BICAZ!?
  De când o diplomă de drept obţinută în România constituie o garanţie a profesionalismului!? Uitaţi-vă la piaţa învăţământului universitar din România! Iar criteriul moral cine ar trebui să-l evalueze!?
  Profesiile despre care vorbiţi sunt mai ales de interes public şi nu pot fi lăsate la mâna oricărui comerciant cu diplomă de drept cum aţi vrea d-voastră. Că nu se vând chinezării! O consultaţie juridică calificată şi oferită la momentul potrivit (nu după ce-i prea târziu) poate salva o societate de la faliment, o familie de la destrămare, un om de puşcărie ş.a.
  Cred că aşa gândeşte şi BOTA, poate că ar trebui să vă înscrieţi în baroul lui!!!

  • Victor CALIANU spune:

   Domnule Ioan Bucsa,

   Ce garantii de profesionalism ofera un examen grila in plus sau in minus? Sper ca nu sustineti ca toti cei care au trecut examenul de admitere in profesie sunt prin definitie ultracompetenti si ca exista realmente garantia ca la orice avocat te-ai duce, atata timp cat e inscris in barou, va oferi consultanta juridica „de top”.

 2. Florin RADU spune:

  Multe aberatii mai auzi in lumea asta – auzi, sa se intre liber in profesiile de avocat si notar (?!?!).
  Nu spun ca examenul de admitere garanteaza automat un profesionalism extrem de ridicat pt toti cei care il trec, dar reprezinta, totusi, un fitru serios pt intrarea in doua profesii de elita, esentiale intr-o tara si intr-un sistem de drept.
  Mai ales ca statele pot raspunde pt neprofesionalismul membrilor acestor profesii libere: https://www.juridice.ro/353051/raspunderea-statelor-pentru-lipsa-masurilor-privind-efectivitatea-si-eficienta-asistentei-judiciare.html

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.