Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
3 comentarii

Judecător de serviciu (8). Justiţia de piaţă. Avocaţii şi notarii


5 noiembrie 2015 | Gheorghe MOROȘANU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Avocații şi notarii beneficiază, şi unii şi alţii, de cîte o lege care le permite şi chiar îi obligă să se “privatizeze”. Şi unii şi alţii au trecut la treabă şi au realizat în scurt timp venituri frumuşele. Dar şi unii şi alţii au înţeles legile lor în sensul că ele ar fi numai pentru cei existenţi, nu şi pentru cei care ar mai vrea să intre în sistemul lor. Aşa că şi-au tras repede un gard înalt în jurul domeniului lor, gard construit din examene şi aprobări, ca să nu mai vorbim de aspectele cu iz balcanic.

În spatele acestui gard, avocaţii şi notarii şi-au stabilit onorarii minimale pe care, în sistem închis fiind, nu este (încă) nicio problemă să le poată respecta.

Faţă de veniturile lor mari, au început să apară reacţii gen “capra vecinului”. Unii, persoane importante, au propus reducerea şi limitarea prin lege a onorariilor notarilor.

E drept că onorariile sînt foarte mari, dar soluţia nu este în limitarea prin lege, ci o avem la îndemînă în economia de piaţă, după cum urmează:
– intrarea liberă. Pentru a intra în cele două sisteme, n-ar trebui să fie puse decît două condiţii mari şi late: diploma de drept şi criteriul moral.
– nelimitarea onorariilor, nici în jos, dar nici în sus, ar veni de la sine. Piaţa ştie să le regleze mai bine decît orice ministru.

A fost vorba în cele de mai sus despre judecători? Nu prea, şi totuşi. Cum? Simplu. În momentul cînd intrarea în cele două profesii juridice va fi realmente liberă, primii care vor migra – migrează deja, ceva mai greu deocamdată – vor fi judecătorii, mai ales că ei corespund în cel mai mare procent celor două criterii – profesional şi etic.

Atunci abia, cînd vom rămîne fără judecători, cei responsabili de soarta justiţiei române vor fi nevoiţi să acţioneze în regim de urgenţă pentru ca oamenii din această branşă să fie atraşi, respectaţi, cointeresaţi.

Gheorghe Moroșanu
Judecător pensionar

*Însemnări din anii 1995-2005

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică