Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Cristinel Ioan Murzea, Roxana Matefi: Avocatul european – privilegii și îndatoriri


06.11.2015 | Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN
Secţiuni: Dreptul muncii, Dreptul Uniunii Europene, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Prof. univ. dr. Cristinel Ioan Murzea și lector univ. dr. Roxana Matefi au publicat în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 12/2014 articolul intitulat: „Avocatul european – privilegii și îndatoriri”.

Articolul analizează drepturile și obligațiile avocatului în spațiul european, aducând în discuție principalele acte normative europene cu influență asupra exercitării profesiei de avocat în cadrul Uniunii Europene.

Una din garanțiile ce derivă din calitatea de stat membru al Uniunii ce prezintă importanță în contextul cercetării este cea cuprinsă în cadrul art. 56 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Astfel, potrivit acestuia, sunt interzise restricțiile ce privesc libertatea de a presta servicii în cadrul Uniunii cu privire la resortisanții statelor membre ce sunt stabiliți în altă țară decât cea care beneficiază de servicii.

De referință este și Directiva Parlamentului European și a Consiliului nr. 98/5/CE din 16 februarie 1998 de facilitare a exerciţiul permanent al profesiei de avocat într-un stat membru, altul decât acela unde a fost obţinută calificarea. Prevederile directivei permit avocatului migrant să-și exercite profesia sub titlul profesional obținut în țara de origine, acesta putând să ofere consultanță juridică privind dreptul din țara de origine, dreptul din țara gazdă, precum și dreptul internațional și european.

Este subliniată importanța principiului independenței profesionale a avocatului european, principiu cuprins și în Codul Deontologic al Avocaților Comunităților Europene. Totodată, se consideră că independența avocatului trebuie să se reflecte în orice context, inclusiv și în activitatea de consiliere juridică, aceasta neputând fi făcută din pură complezență, interes personal sau influențată de presiune exterioară.

Dreptul de reprezentare sau de asistență juridică a unei părți în fața CJUE este condiționat de existența unei autorizări ce permite avocatului să practice în fața unei instanțe a unui stat membru sau a unui stat parte a Acordului privind Spațiul Economic European. Autorul prezintă privilegiile, facilitățile și imunitățile ce sunt conferite avocaților implicați în procedura în fața Curții, amintind însă și că față de aceștia poate fi dispusă măsura excluderii atunci când comportamentul lor devine incompatibil cu demnitatea Curții sau cu cerințele unei bune administrări a justiției.

Raluca-Andreea Trîncă-Găvan

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti