Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare

Afișarea programei de studiu, pentru examenul de primire în profesia de avocat, să se facă în septembrie a.c., pentru examenul de anul viitor


9 noiembrie 2015 | Ana Izabela IONIȚESCU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

REVENDICARE:

Afisarea programei de studiu, pentru examenul de primire in profesia de avocat, trebuie sa se faca in septembrie a.c. pentru examenul de anul viitor

Examenul de primire in corpul profesional al avocatilor din Romania este parte integranta din examenele de admitere cum sunt cele organizate de toate universitatile, relevanta fiind mai ales Universitatea din Bucuresti – Facultatea de Drept sau INM. Veti observa ca absolut toate aceste institutii cu traditie academica si experienta in examinari afiseaza programa pe baza careia vor fi testati candidatii nu cu doua luni inainte de examen, ci in anul curent pentru anul viitor. Altfel, ar fi contrar principiului bunei credinte si chiar un fel de ”malpraxis” didactic, metaforic vorbind.

Programa se afiseaza in septembrie a anului curent, pentru a fi insusita temeinic de candidatii care se vor prezenta la examenul din anul urmator, de exemplu in sesiunea din septembrie 2016.

Afisarea programei de examen cu doar doua luni inainte de examen tine candidatii in stres, le creeaza emotii si nesiguranta (incertitudine). Candidatii au dreptul sa stie clar si precis cu un an inainte ce subiecte sa invete.

Ca institutii similare, va pot indica:

1) Notificarea din Codul civil: debitorul-candidat trebuie notificat ca are de invatat subiectele a, b, c, d etc. Afisarea programei in timp util are valoarea unei puneri in intarziere a debitorului-candidat (din contractul dintre examinator si examinat). Fara punerea in intarziere, in general, nu se poate merge mai departe cu procedura, examinarea devenind inadmisibila in instanță, daca asimilam principiile Codului de procedura civila, aplicandu-le in spiritul lor, la aceasta speță.

2) Din punct de vedere fizic, uman, e imposibil sa se pregateasca un candidat in doua luni pentru materii predate in 5 ani de studii universitare si ma refer la revizuirea materiei. Ar fi bine sa se organizeze in mod responsabil acest examen. Aceasta lipsa de transparenta ne costa o sansa mai buna de reusita! In Codul civil se vorbeste despre pierderea unei sanse, la examen de exemplu, ceea ce da candidatului dreptul la repararea prejudiciului suferit.

Ca exemplu de bune practici, va ofer procedura de primire in profesie din Franta: candidatii afla de la inceputul anului curent ce materii si subiecte trebuie sa revizuiasca/repete, pentru examenul de anul viitor: pe site-ul fiecarui I.E.J. sunt postate aceste informatii publice.

In acest climat de reinnoire a Romaniei revendicat de societatea civila, va rog sa votati pentru a fi revizuit modul de comunicare a programei de examen, in timp util, pentru a nu prejudicia fizic si psihic candidatii la examen si a respecta principiile deontologice ale juristilor.

Cu stima,
Un Jurist

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică