Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 
Noutăţi legislative
 
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Detalii despre programul "Prima casa"
15.06.2009 | JURIDICE.ro


Comunicat Guvernul Romaniei:

„Guvernul a aprobat astazi normele metodologice cu privire la Programul „Prima casa”, care include conditii de creditare avantajoase pentru romanii care doresc sa-si cumpere o locuinta, a anuntat primul-ministru Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern.

Seful Executivului a precizat conditiile pe care persoanele fizice trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de acest Program:

– Sa nu detina in proprietate o locuinta, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane.

– Sa nu aiba in derulare un credit ipotecar.

– Sa dispuna de un avans de 5% din pretul de achizitie a locuintei, daca pretul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 de euro. Primul-ministru a explicat ca poate fi achizitionata o locuinta cu valoare mai mare de 60.000 de euro, insa atunci beneficiarul trebuie sa dispuna de avansul pentru locuinta, plus diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei si suma de 60.000 de euro.

– Persoanele care doresc sa intre in acest program se obliga sa nu instraineze locuinta achizitionata in primii 5 ani de la data dobandirii si, de asemenea, se obliga sa constituie in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor, o ipoteca de rang I asupra locuintei achizitionate.

 In ceea ce priveste bancile care doresc sa participe la acest Program, primul-ministru, Emil Boc, si ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, au precizat ca acestea trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

– Sa aiba acoperire teritoriala la nivel national si judetean.

– Sa indeplineasca conditiile privind costul creditarii. Primul-ministru a afirmat ca au fost puse conditii maximale bancilor in ceea ce priveste costul finantarii, respectiv, pentru creditele in euro acestea sa fie determinate de rata dobanzii EURIBOR la trei luni plus o marja de maxim 4%. Pentru creditele in lei, costurile vor fi determinate de ROBOR la trei luni plus o marja de maxim 2,5%. „Daca astazi facem o raportare la ceea ce exista pe piata si luam nivelul EURIBOR de vineri pentru creditele in valuta, care era de 1,28, plus marja de maxim 4%, ajungem la o dobanda de 5,28% fata de 10%, 11% sau 12% cat este in momentul de fata in euro. Vreau sa fiu foarte bine inteles: acesta este nivelul maximal al dobanzii”, a afirmat primul-ministru. seful Executivului a oferit si exemple. De pilda, in cazul unei persoane care care ia un credit de 50.000 de euro pe o perioada de 25 de ani, in Programul Prima casa dobanzile vor fi de 41.000 de euro pe 25 de ani, fata de 81.000 de euro valoarea dobanzilor de pe piata. „De aici se poate observa diferenta si sprijinul consistent pe care statul il aduce in avantajul acelora care intra in programul ” Prima Casa „, a afirmat primul-ministru. La randul sau, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a aratat ca media de reducere a costurilor de creditare va fi intre 42-49%. „Un alt avantaj al costurilor mici de creditare il reprezinta faptul ca mai multe persoane pot deveni eligibile pentru acest Program”, a declarat ministrul Finantelor.

– Bancile care doresc sa intre in Programul Prima casa se refera la faptul ca nu trebuie sa perceapa comision de rambursare anticipata, iar contractul de credit sa nu contina clauze care sa permita modificarea unilaterala de catre banca a acestuia.

– Durata maxima a creditului este de 30 de ani.

– Sa accepte sa efectueze evaluarea locuintei in vederea instituirii ipotecii de rangul I in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor si sa verifice indeplinirea obligatiei de asigurare a locuintei de catre beneficiar pe toata durata creditului.

Primul-ministru a declarat ca bancile vor avea la dispozitie 7 zile dupa publicarea in Monitorul Oficial a normelor metodologice sa raspunda ofertei guvernamentale. „Bancile care vor veni cu cele mai bune solutii financiare, in limitele maximale precizate de noi, vor incheia contracte de garantare cu institutiile statului, prin Programul „Prima Casa”, a precizat premierul. La randul sau, ministrul Finantelor a aratat ca garantia emisa de Fondul National de Garantare a Creditelor in numele si in contul statului este irevocabila si neconditionata, directa si expresa si se va plati la prima cerere scrisa a finantatorului. Garantia se acorda in euro sau moneda nationala si se plateste in moneda nationala.”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate