BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Expert contabil vs. avocat

09.11.2015 | Corina CIOROABĂ
Abonare newsletter

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în condițiile în care reclamanta a solicitat înscrierea pe Tabloul Avocaţilor Baroului Bucureşti ca avocat stagiar şi exercitarea în continuare a profesiei de expert contabil, este nelegală respingerea acestei cereri de către Baroul București, pe motiv că ar fi aplicabile prevederile 15 lit. a) din Legea nr. 51/1995, republicată, potrivit cărora exercitarea profesiei de avocat este incompatibilă cu activitatea salarizată în cadrul altor profesii decât cea de avocat. În acest sens, Înalta Curte a reținut că, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 65/1994 privind organizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizați, accesul la profesia de expert contabil se face pe bază de examen, după efectuarea stagiului şi susţinerea unui examen de aptitudini la terminarea stagiului, iar potrivit art. 8 din aceeași lege, experţii contabili pot să-şi exercite profesia individual ori se pot constitui în societăţi comerciale potrivit legii. Prin urmare, faţă de aceste dispoziţii, nu poate fi asimilată exercitarea profesiei de expert contabil unei activităţi salarizate, astfel că, în mod eronat, Consiliul Baroului Bucureşti a respins cererea reclamantei de înscriere în evidențele baroului. (Decizia nr. 3963 din 23 octombrie 2014 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anulare hotărâre a Baroului București)

Corina Cioroabă

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week