ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
5 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Despre inamovibilitate
16.06.2009 | JURIDICE.ro, jud. Ana-Maria Puiu


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Dragii mei, nu am putut nici de aceasta data sa va tin ascunsa poezia ce mi-a alinat sufletul. Este o lectie despre inamovibilitatea judecatorului, data noua de peste ani de marele avocat Hurmuz Aznavorian. O veti gasi, alaturi de alte nestemate, in „Excelenta legii”, aparuta la Editura Semne, Bucuresti in 2007. Cartea este prefatata de doamna avocat Ana Diculescu Sova, Editia, ingrijita de fiica maestrului, Aura Matei-Savulescu.

Sa ascultam asadar ce insemna inamovibilitatea in lumina perioadei interbelice:

Inamovibilitatea se pare ca ar fi unica garantie a libertatii unui magistrat. Dar trebuie sa ne intelegem de la inceput, aceasta libertate nu e acordata magistratului pentru a trai o viata individuala independenta in corpul social, ci aceasta libertate, cu garantia inamovibilitatii, avand o misiune de inalta noblete umana, trebuie sa asigure, la randul ei, libertatea altora.

Puterea de care dispune un magistrat e atat de mare incat daca i se asigura prin inamovibilitate si libertatea de constiitna si de judecata, fara garantiile unei temeinice pregatiri juridice si fara aceasta servitute in intereseul colectivitatii umane, ar ajunge sa creeze din magistrat un mic, dar periculos dictator.

Libertatea nu incape in orice suflet. Sunt suflete servile din nastere, care nu stiu sa pretuiasca libertatea, unicul sens al existentei umane.

Cine are suflet servil, nu are ce cauta in magistratura. A fi magistrat nu inseamna a fi functionar si, mai ales, functionar obedient si complice al executivului arbitrar si fara control. Spuneam candva – si rog pe cititor sa inlocuiasca notiunea de jurist cu cea de magistrat, in ce voi cita acum:

A fi jurist, inseamna a fi uman. Eu nu am cunoscut pana acum un jurist mizantrop, dupa cum nu pot intelege nici pe magistratul care are voluptatea sadica de a condamna cu orice pret.

Dreptul de a judeca – atribut divin – nu s-a conferit oamenilor decat in masura in care au dovedit ca au o intelegere indulgenta a greselilor omenesti si ca indeplinesc aceasta misiune cu acel infinit regret al marilor pedagogi, care sunt siliti sa pedepseasca pe cei mai buni elevi, din grija si nevoia de a-i indrepta.

Sub regimurile dictatoriale, adica regimurile bunului plac, s-au verificat adevaratii magistrati, nascuti a fi magistrati.

Unii dintre ei s-au ridicat cu prilejul interpretarii si aplicarii unor legi absurde si aspre, as putea sa le numesc, cu prilejul unor legi criminale, de ura si de prigoana impotriva oamenilor, la nivelul marilor judecatori ai trecutului.

… S-ar mai putea adauga ceva?

Doar uimirea ca in facultatile zilelor noastre nu iti mai vorbeste nimeni de un Aznavorian, de un Micescu, Hamangiu, Cantacuzino. Si cati nu ar mai fi…

Opriti-va din agitatia sterila si naucitoare in care ne-am afundat si refugiati-va in cazemata bibliotecii! Doar ea ne va salva sufletul in fata istoriei pe care suntem condamnati sa o repetam caci nu avem intelepciunea ori puterea de a o intelege!

judecator Ana-Maria PUIU

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Au fost scrise până acum 5 de comentarii cu privire la articolul “Despre inamovibilitate”

 1. De Hamangiu si Cantacuzino se mai vorbeste insa de cartea "Excelenta legii" si de Hurmuz Aznavorian nu am auzit. Sunt curios daca o au la biblioteca…

 2. Buju spune:

  De la teorie la fapt? e cale de o lungime cosmic? în acest caz…

 3. ana diculescu-sova spune:

  Ma voi ingriji ca aceasta carte sa-si gaseasca drumul spre cei care au vocatie sau o vor descoperi in lumea fascinanta a Dreptului .
  Sentimentul demnitatii izvoraste din cultura si raspundere.

 4. Dumitru Veronica spune:

  Cu mult? stim? ?i mult respect pentru D-NA AVOCAT ANA DICULESCU SOVA.
  CENZURAT

 5. c v spune:

  hahaha ce vorbe ! nu va mai fi asta in romanica in vecii vecilor! sa nu uitam ca pe vremurile alea a fi ofiter insemna ceva, a fi magistrat insemna ceva, a fi instruit era ceva. sa faci parte din corpul ofiteresc, sau al magistratilor, sau mai stiu eu ce, era o onoare care nu o puteai terfeli, te obliga la o anumita conduita… sa va dau exemple: Bizu cantaczino s.a din avitia romana de care nimeni
  nu mai are habar? de faptele prin care s-au acoperit de glorie …? (asta mi-a venit in minte pe moment)cu atit mai putin ne amintim de mircea djuvara sau eliescu… dar au venit comunistii si s-au ocupat ei si de treaba asta, atit de bine incit nici astazi nu stim de cine apartinem de unde venim si unde mergem! si apoi ce nevoie avem de ei? avem nichita, becali, otv, simone cit cuprinde… bleah!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate