Adina-Elena Oprea: Facultățile de drept din România ar trebui să ofere studentului mai multe șanse de a practica dreptul
17 martie 2015 | Ioana LIVESCU
Ioana Livescu: Mulțumesc, Adina, pentru acest interviu. Ți-ai început activitatea ca avocat stagiar în cadrul firmei de avocaură D&B David și Baias. Dar vreau să discutăm un pic despre anii de studenție. Ești absolventă a unei facultăți de drept private. Ai simțit, cât timp ai fost studentă, un soi de “competiție” între facultățile de stat și cele private? Probabil sunt tineri care nu au decât o opțiune, cea a facultăților de stat (la fără taxă) si alții care aleg, din prima, drumul spre o facultate privată.
Adina-Elena Oprea: Eu vă mulțumesc pentru invitație. Este adevărat, am absolvit o facultate de drept privată care mi-a oferit prilejul să cunosc, atât în rândul profesorilor, cât și în rândul colegilor, oameni extraordinari, de la care am avut multe de învățat. Cât privește “competiția” despre care vorbești, nu pot spune că am simțit-o în mod direct, dar am fost conștientă în acea perioadă, cum sunt conștientă și astăzi, că tradiția universităților de stat este greu de egalat de către universitățile private, relativ “tinere”.
Independent de competiții, eu păstrez o amintire frumoasă perioadei de studenție și profesorilor care au încurajat, prin sfaturile dumnealor, dezvoltarea mea, atât în plan profesional, cât și personal.
Ioana Livescu: Care a fost materia preferată? Descrie-ne doi profesori pe care îi admiri.
Adina-Elena Oprea: Inițial, am manifestat, precum majoritatea studenților la drept, o preferință pentru dreptul penal, pe care cred că l-am apreciat pentru accesibilitatea sa în comparație cu alte materii. Ulterior, după ce m-am familiarizat mai mult cu universul dreptului, am dezvoltat o predilecție spre dreptul contractelor civile și spre dreptul comercial.
Este foarte greu să aleg doar doi, pentru că am admirat majoritatea profesorilor. Îmi amintesc cu mare drag, de exemplu, de orele de drept civil ale domnului profesor Iosif R. Urs care avea întotdeauna amfiteatrul plin de studenți. Simpatia tuturor studenților pentru domnul profesor era una firească dacă luăm în considerare darul dumnealui de a îmbina cumva “lecțiile” de civil cu lecțiile din viață, astfel încât, la finalul cursului, eu, cel puțin, simțeam că am acumulat de două ori cunoștințe. De asemenea, doamna profesor Smaranda Angheni, care a manifestat întotdeauna o răbdare și o înțelegere părintească față de studenții dumneaei. Nu în ultimul rând, le port un respect deosebit doamnei profesor Carmen Paraschiv și domnului Mircea Răileanu pentru sprijinul acordat studenților în înființarea Cercului de drept penal și drept procesual penal, unde am avut oportunitatea de a aprofunda cunoștințele noastre și de a primi sfaturi de la persoane remarcabile din domeniul juridic.
Ioana Livescu: Ai absolvit cursul intitulat „Bazele antreprenoriatului”, organizat de Institutul de Antreprenoriat din cadrul Universităţii de Ştiinţe Aplicate din Frankfurt şi desfăşurat la Universitatea Titu Maiorescu din Bucureşti. Te-a ajutat în vreun fel acest curs?
Adina-Elena Oprea: Da, cursul a fost o experiență foarte interesantă. Oportunitatea de a participa la program a apărut într-o perioadă în care începusem să realizez că, pentru dezvoltarea mea și pentru o carieră profesională, nu este suficient doar studiul, ci este benefică și implicarea în activități extra-curriculare care să te ajute să dobândești sau să dezvolți anumite abilități. În cadrul acestui curs, am dobândit multe cunoștințe din domeniul antreprenoriatului și am reușit să văd dreptul și dintr-o altă perspectivă, din cea a business-ului. De asemenea, am dezvoltat abilitatea de a crea ceva în echipă, de a ține cont și de părerile altora și de a face un efort susținut pentru a obține un rezultat pe măsură. Cred că, începând din această perioadă, am început să fiu atrasă de dreptul afacerilor și de ideea avocaturii de business.
Ioana Livescu: La internship la Societatea de Științe Juridice cum ai ajuns?
Adina-Elena Oprea: Am ajuns pentru că trebuia să ajung și aici, fără îndoială. În perioada respectivă urmam și cursurile de master în Dreptul Afacerilor și mă pregăteam pentru examenul de admitere în avocatură, dar simțeam nevoia să mă implic și într-un proiect mai diferit, cumva adiacent studiului dreptului. Așa că am aplicat, am trecut cu bine de interviu și am intrat în echipa/familia JURIDICE.ro.
Ioana Livescu: Când ți-ai văzut numele pe JURIDICE.ro prima dată, cum a fost?
Adina-Elena Oprea: Dacă luăm în considerare și o dorință din copilărie, aceea de a fi jurnalist, este mai mult decât evident că am fost încântată să văd primul articol publicat cu semnătura mea. Este adevărat că la început nu conștientizam încă amploarea proiectului JURIDICE.ro și cât de util se făcea practicienilor dreptului, însă, cu timpul, am realizat că particip și eu la dezvoltarea unui proiect apreciat în lumea juridică și foarte ambițios.
Ioana Livescu: Ce ai învățat în urma internship-ului la SSJ? Le-ai recomanda și altor studenți să participe?
Adina-Elena Oprea: Am avut foarte multe de învățat: de la dezvoltarea abilităților de a comunica și de a lucra în echipă, până la deprinderea de a scrie “juridic”, de a respecta deadline-uri, de fi organizată în activitățile pe care le întreprind și de a fi tot timpul la curent cu noutățile din domeniul juridic și nu numai.
În mod firesc, recomand tuturor studenților să participe la acest internship și la orice internship-uri de acest gen. Astfel de activități în timpul studenției nu pot aduce decât beneficii.
Ioana Livescu: Nu numai că ai terminat internshipul la SSJ, dar ești, în continuare, project manager al secțiunii JOUE (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene) de pe JURIDICE.ro și implicată și în proiectul Top Legal. Atracția spre JOUE a fost firească sau ți s-a impus?
Adina-Elena Oprea: Nu mi s-a impus, la SSJ nu se impun lucruri. În principiu, discuțiile cu privire la activitatea fiecăruia aveau loc în echipă și hotăram împreună ce ne dorim să facem și pentru ce credem că suntem potriviți. În cazul meu, de exemplu, sugestia de a mă ocupa de JOUE a venit din partea domnului profesor Andrei Săvescu. Am scris primele articole, echipa a considerat că fac treabă bună, mie mi-a plăcut domeniul, așa că am continuat.
În schimb, am știut de la început că vreau să mă implic în proiectul Top Legal (Romanian Legal Week atunci), având în vedere că mi-au plăcut dintotdeauna limbile străine și am văzut-o ca pe o bună oportunitate de a exersa engleza juridică, atât de necesară în practică.
Ioana Livescu: Cum ai făcut alegerea de a fi avocat? Visai de mică? În facultate, nehotărârea este, mai degrabă, întâlnită…
Adina-Elena Oprea: Uimitor, dar nici imediat după absolvirea facultății hotărârea nu este așa des întâlnită. Glumesc, este normal să fie așa. Dacă vorbim de vise, eu visam de mică să fiu judecător sau jurnalist. N-a fost să fie, m-am oprit undeva la mijloc și m-am făcut avocat. Pentru moment, simt că asta trebuie să fiu și îmi place ceea ce fac, în viitor nu se știe niciodată…
Ioana Livescu: Având și experiența celor doi ani de avocatură, ce materii crezi că ar fi trebuit aprofundate mai mult în facultate sau ce anume ar trebui să se predea în facultăți și nu se face?
Adina-Elena Oprea: Materiile care trebuie aprofundate trebuie privite în strânsă legătură cu ceea ce se gândește studentul să facă mai departe. Indiferent de drumul ales, însă, este clar că vei avea nevoie să știi materiile de bază: civil, penal și procedurile.
Facultățile de drept din România ar trebui să ofere studentului mai multe șanse de a practica dreptul și de a-i înțelege mai bine aplicabilitatea, înainte de a lua decizia să meargă într-o direcție sau alta.
Ioana Livescu: După studenție, dimineața la birou și după-amiaza la INPPA. Cum e la INPPA?
Adina-Elena Oprea: Nu este foarte ușor, ziua în care avem și cursuri INPPA este o provocare pentru avocatul stagiar. Văd această perioadă ca fiind una de tranziție: dacă în facultate vorbeam în principiu despre studiul teoretic, acum vorbim despre a-ți exercita profesia și a continua să acumulezi cunoștințele teoretice. Pe de altă parte, realizez că profesia de avocat presupune o învățare continuă și susținută care nu se oprește la absolvirea INPPA.
În plus, cursurile sunt necesare și foarte utile având în vedere că ne așteaptă un examen de definitivare în profesie.
Ioana Livescu: Faci parte din echipa de Corporate din cadrul D&B. Cum te înțelegi cu echipa?
Adina-Elena Oprea: Mă bucur că am avut ocazia de a face primii pași în avocatură alături de o echipă de profesioniști, tânără și motivată. Lucrăm împreună la proiecte, ne sfătuim și ne susținem reciproc, astfel încât rezultatul să fie unul pe măsura așteptărilor clienților.
Ioana Livescu: Adina, pe final, un mesaj, te rog, pentru cititorii JURIDICE.ro.
Adina-Elena Oprea: Mult spor în tot ceea ce întreprindeți și citiți în continuare JURIDICE.ro.
Ioana Livescu: Îți mulțumim că ai împărtășit cu noi din gândurile tale și îți dorim mult succes în viitor.
Adina-Elena Oprea: Și eu vă mulțumesc!
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro