Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q8
Citeşte mai mult în legătură cu Construcții, Interviuri

Ovidiu Ioan Dumitru: România are un corp de specialiști în dreptul construcțiilor cu care se poate discuta și colabora

13 martie 2015 | Alina MATEI

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați acceptat să acordați un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. M-a surprins atât tema conferinței despre care vom discuta, cât și durata acesteia, trei zile (19-21 martie). Obișnuită cu spații largi alocate procedurii civile sau dreptului civil, foarte curând va avea loc prima conferință științifică internațională de dreptul construcțiilor din România. De ce o astfel de conferință și cine sunt organizatorii ei?

OvidiuOvidiu Ioan Dumitru: În primul rând, vă mulțumesc pentru invitație și pentru șansa de a prezenta principalele noastre obiective stabilite pentru această conferință. În al doilea rând, aș dori să prezint pe scurt Asociația Română de Dreptul Construcțiilor, principalul organizator al acestui eveniment. Ideea constituirii unei asociații a profesioniștilor din domeniul dreptului construcțiilor mi-a venit după mai multe participări la evenimente ale unor asociații similare din alte țări europene unde profesioniștii din domeniu se reuneau pentru a dezbate probleme și pentru a căuta soluții. Având în vedere situația aparte în care se află țara noastră în prezent și aici vorbesc în principal de nivelul redus de absorbție al fondurilor europene și de incapacitatea de legiferare și implementare a marilor proiecte de construcții, am considerat că este momentul oportun pentru a crea o structură prin care noi, specialiștii din acest domeniu, putem ajuta la găsirea unor mai bune soluții legislative și de mediere a conflictelor.

Alina Matei: Cui se adresează conferința? Cine vă așteptați să participe?

Ovidiu Ioan Dumitru: Conferința se adresează tuturor celor care activează sau sunt legați prin activitatea pe care o desfășoară de dreptul construcțiilor și aici nu mă refer doar la avocații de profil, mă gândesc și la inginerii consultanți implicați în analiza și supervizarea proiectelor de infrastructură, la managerii companiilor de construcții, cei implicați în activitatea de proiectare, dar și la acele instituții publice care derulează proiecte pe fonduri publice, indiferent dacă vorbim de bugetul de stat, local sau fonduri europene.

Alina Matei: Cum ați gândit structura conferinței? Abordarea a avut în vedere și alte aspecte în afara celor juridice, de exemplu politicile, la nivel național și european, în domeniul dreptului construcțiilor?

Ovidiu Ioan Dumitru: Așa cum reiese și din titlul conferinței, acesta este primul nostru eveniment important internațional, motiv pentru care am încercat să avem o tematică ceva mai largă şi dezbateri pe principalele teme de interes actuale din dreptul construcțiilor românesc și european.

Astfel, am decis să structurăm conferința pe trei zile, dintre care prima este destinată primirii invitaților, în special cei străini, înregistrării la conferință și socializării de început. Cea de-a doua zi este dedicată prezentării lucrărilor științifice, fiind poate cea mai lungă, cu o parte de deschidere, sesiunea specială adresată speaker-ilor invitați și apoi a participanților înscriși cu lucrări. Ultima zi este rezervată unei sesiuni de workshop-uri în care dorim să aducem alături specialiștii din dreptul construcțiilor și pe cei care sunt afectați de modul în care acest domeniu se dezvoltă, respectiv constructori, proiectanţi și beneficiari ai proiectelor de construcții.

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

JURIDICE by Night

Servicii JURIDICE.ro

Alina Matei: În ceea ce privește speakerii care vor susține prezentări la conferință, ce ne puteți spune? Sunt cadre didactice, practicieni, judecători? Am văzut pesite-ul conferinței, trei speakeri străini confirmați.

Ovidiu Ioan Dumitru: Într-adevăr, încă de la început am plecat în organizarea conferinței de la cei trei speakeri pentru că ei reprezintă cele mai importante organizații de profil din lume, respectiv UK Society of Construction Law, European Society of Construction Law și Comitetul de Dreptul Construcțiilor al International Bar Association. Fiind prima noastră conferință, am dorit să arătăm colegilor din întreaga lume că România are un corp de specialiști în dreptul construcțiilor cu care se poate discuta și colabora. Alături de aceștia, am invitat și ne-au confirmat prezența mai mulți reprezentanți ai altor asociații similare din lume, cadre didactice, practicieni și chiar reprezentanți ai instituțiilor publice.

Alina Matei: Veți prezenta vreo lucrare în cadrul conferinței sau veți coordona workshopuri?

Ovidiu Ioan Dumitru: În calitate de Președinte al Asociației Române de Dreptul Construcțiilor voi fi implicat destul de mult în moderarea sesiunilor și a wokshopurilor, însă nu puteam fugi de responsabilitatea mea de profesionist în domeniu, mai ales că sunt și cadru didactic, de a prezenta o lucrare științifică.

Alina Matei: Vă propuneți să devină o tradiție organizarea unei astfel de conferințe la noi în țară?

Ovidiu Ioan Dumitru: Pentru început, asociația și-a propus să organizeze cel puţin conferința anuală și la aceasta vom încerca să aducem în fiecare an cât mai mulți participanți străini și români astfel încât să avem în scurt timp un important eveniment în calendarul internațional. Mai mult, ne gândim ca în maximum trei ani să organizăm în România conferința anuală a Asociației Europene de Dreptul Construcțiilor, ai cărei membri suntem de anul trecut.

Alina Matei: Cred că la această conferință ar trebui să participe și profesori de la Facultățile de Drept care să exploateze mai bine această materie în beneficiul studenților, dacă ea se face. Eu, recunosc, că nu îmi amintesc de o astfel de materie…

Ovidiu Ioan Dumitru: Pentru moment, avem unele materii în cadrul studiilor postuniversitare, atât la Facultatea de Drept, cât și la Universitatea Tehnică de Construcții, partenerii noștri la această conferință, însă nici una dintre materii nu cuprinde întreaga sferă a dreptului construcțiilor. Nu vă ascund că, încă de la constituire, am stabilit ca unul dintre obiectivele asociației să fie realizarea unui curs universitar și a lucrărilor științifice aferente acestuia, dar rămâne a-l definitiva după finalizarea conferinței.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru participanții la conferința din 19-21 martie?

Ovidiu Ioan Dumitru: Îi invit pe toți cei care de-a lungul activității lor s-au lovit de dreptul construcțiilor să vină la conferința noastră pentru a dezbate și a găsi împreună cele mai bune soluții în acest domeniu, soluții atât de necesare pentru dezvotarea infrastructurii românești.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine și pentru că unul din cele trei lucruri pe care trebuie să le facă un om într-o viață este să construiască o casă, iată, și din acest punct vedere, utilitatea unei astfel de conferințe. Vă doresc mult succes!

Ovidiu Ioan Dumitru: Vă mulțumesc și eu și sper să ne revedem la Camera de Comerţ pe 19-21 martie.

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories