Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
 1 comentariu

Exceptie de neconstitutionalitate admisa. Calcularea vechimii in functia de judecator si procuror, in vederea promovarii la instantele ierarhic superioare
16.06.2009 | JURIDICE.ro, SOVA & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 404 din 15 iunie 2009 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 785 din 12 mai 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 44 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilui si procurorilor.

Prevederile care au facut obiectul controlului de constitutionalitate se refera la calcularea vechimii in functia de judecator si procuror, in vederea participarii la concursul de promovare la instantele sau parchetele imediat superioare, in cadrul careia se ia in considerare si perioada in care judecatorul sau procurorul a fost avocat.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, autorul a sustinut ca prevederile in cauza incalca art. 16 – “Egalitatea in drepturi” si art. 53 – “Restrangerea exercitiului unor drepturi sau libertati” din Constitutie, republicata, intrucat, desi initial toti magistratii se afla in situatie de egalitate, pentru admiterea in profesie fiind ceruta vechime de 5 ani in diferite profesii juridice, pe parcursul desfasurarii profesiei, legea instituie o prezumtie de “necorespundere profesionala” a magistratilor fosti consilieri juridice fata de cei care au fost avocati, care sunt prezumati de lege superiori din punct de vedere profesional, din moment ce li se reduce perioada de activare in magistratura pentru promovare.

Curtea Constitutionala a retinut argumentele invocate, stabilind ca, intr-adevar, in ceea ce priveste conditiile ce trebuie indeplinite pentru a accede la functia de judecator sau procuror la instantele sau parchetele superioare, se instituie un privilegiu in favoarea celor care au fost avocati, in detrimentul tuturor celorlalti, iar aceasta diferentiere intre cele doua momente din cariera unui magistrat, respectiv momentul admiterii in magistratura si cel al promovarii, nu este justificata.

In consecinta, prevederile art. 44 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor au fost declarate neconstitutionale, acestea urmand a-si inceta efectele la 45 de zile de la publicarea acestei decizii, daca, in acest interval, Parlamentul nu pune de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei, pe durata acestui termen dispozitiile in cauza fiind suspendate de drept.

Pentru STIRI.JURIDICE,
SOVA & ASOCIATII

Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.