Secţiuni » Jurisprudenţă
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţă curentă ÎCCJ / Dezlegarea unor chestiuni de drept / Recurs în interesul legii
Curţi de apelTribunaleJudecătorii
Curtea Constituţională
DezbateriCărţiProfesionişti
Marieta SAFTA


Conf. univ. dr. Marieta SAFTA

Exceptie de neconstitutionalitate admisa. Casarea unei hotarari penale nelegale sau pronuntate cu aplicarea gresita a legii
18.06.2009 | JURIDICE.ro, SOVA & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 404 din 15 iunie 2009 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 783 din 12 mai 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. I pct. 185 din Legea nr. 356/2006 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala, precum si pentru modificarea altor legi.

Dispozitiile legale criticate abroga art. 385 indice 9, alin. (1), punctul 171 din Codul de procedura penala, care stabilea ca sunt supuse casarii si hotararile contrare legii sau cele prin care s-a facut o aplicare gresita a legii.

In motivarea exceptiei, autorul acesteia sustine ca se incalca dispozitiile constitutionale ale art. 21 referitoare la accesul liber la justitie si dreptul la un proces echitabil, precum si ale art. 53 privind conditiile si limitele restrangerii exercitiului unor drepturi sau al unor libertati, precum si dreptul la un recurs efectiv si dreptul la protectia proprietatii, intrucat abrogarea dispozitiilor art. 385 indice 9 alin. 1 pct. 171 din Codul de procedura penala duce la imposibilitatea exercitarii controlului judiciar in situatia gresitei aplicari a legii in alte cazuri decat cele strict prevazute de art. 385 indice 9 din Codul de procedura penala si, pe cale de consecinta, la mentinerea unor solutii gresite ce nu mai pot fi remediate, mai ales dupa abrogarea institutiei recursului in anulare.

Curtea Constitutionala constata ca exceptia de neconstitutionalitate este intemeiata si aprecieaza ca abrogarea art. art. 385 indice 9 alin. 1 pct. 171 din Codul de procedura penala, prin eliminarea posibilitatii criticarii pe calea recursului a unei hotarari judecatoresti pe motiv ca este contrara legii sau ca s-a facut o gresita aplicare a legii, inchide partii interesate calea valorificarii efective a dreptului incalcat, cu incalcarea prevederilor constitutionale din art. 21 si 20 referitoare la tratatele internationale privind drepturile omului, raportate la prevederile art. 6 referitoare la dreptul la un proces echitabil si ale art. 13 privind dreptul la un recurs efectiv din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

In consecinta, dispozitiile art. I pct. 185 din Legea nr. 356/2006 au fost declarate neconstitutionale, urmand a-si inceta efectele la 45 de zile de la publicarea acestei decizii, daca, in acest interval, Parlamentul nu pune de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei, pe durata acestui termen dispozitiile in cauza fiind suspendate de drept.

Pentru STIRI.JURIDICE,
SOVA & ASOCIATII

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.