Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare

Judecător de serviciu (9). Justiţia de piaţă. Juriştii


11 noiembrie 2015 | Gheorghe MOROȘANU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Într-o zi am sunat la un minister oarecare, cerînd să vorbesc cu unul dintre jurişti, crezînd eu că un minister trebuie să aibă o armată de specialişti ai dreptului, tot unul şi unul.

Cel care mi-a răspuns la telefon a început să rîdă: „Care jurist, domnule, cine credeţi că vine la noi pentru un salariu de bugetar?”
– „Cum, vreţi să spuneţi că nu aveţi nici un jurist?”
– „Nici de leac. Pentru unele probleme îl mai sun eu pe fostul nostru jurist, care are cîteva firme cu un milion pe lună, mai are cîte un client străin… Cît i-am putea da noi pentru o colaborare nu-l interesează, nu i-ar ajunge nici de benzină pînă aici…”.

E clar că instituţiile (bugetare) ale administraţiei nu pot prezenta o ofertă tentantă pentru jurişti. Ceilalţi, funcţionari sau specialişti, de exemplu ingineri, stau pe post pentru că n-au altă şansă. Juriştii au o mulţime de variante şi, firesc, le aleg pe cele mai convenabile.

Consecinţa? Să ne gîndim că ministerele emit, în aplicarea legilor şi hotărîrilor de guvern, o mulţime de reglementări. Monitorul Oficial e plin de Ordine, Circulare, Regulamente, Norme, Norme Tehnice şi cîte altele. Toate acestea trebuie să respecte anumite reguli ale elaborării legislative, să corespundă literei şi spiritului legilor pe care le aplică, să fie integrate într-un sistem statistic unitar.

Nu v-aş dori să lucraţi zilnic cu reglementările astfel emise, ca să vedeţi cîte dintre ele se abat de la lege, cîte se bat cap în cap, se anulează reciproc fără a o declara expres etc.

Soluţia? Juriştii fiind mai greu de atras, organismele interesate vor trebui să pluseze în sistemul de piaţă: să ofere un salariu atractiv şi o poziţie socială corespunzătoare.

Ce are a face judecătorul (de serviciu) cu toate astea? Are, căci el împarte dreptatea şi cu ajutorul acelor reglementări emise fără jurişti, şi numai el ştie cum se descurcă. Şi-apoi mai e şi solidaritatea colegială, consilierii juridici fiind singurii dintre jurişti care nu au încă o lege a lor.

Gheorghe Moroșanu
Judecător pensionar

*Însemnări din anii 1995-2005

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii