Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Judecător de serviciu (9). Justiţia de piaţă. Juriştii
11.11.2015 | Gheorghe MOROȘANU

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Într-o zi am sunat la un minister oarecare, cerînd să vorbesc cu unul dintre jurişti, crezînd eu că un minister trebuie să aibă o armată de specialişti ai dreptului, tot unul şi unul.

Cel care mi-a răspuns la telefon a început să rîdă: „Care jurist, domnule, cine credeţi că vine la noi pentru un salariu de bugetar?”
– „Cum, vreţi să spuneţi că nu aveţi nici un jurist?”
– „Nici de leac. Pentru unele probleme îl mai sun eu pe fostul nostru jurist, care are cîteva firme cu un milion pe lună, mai are cîte un client străin… Cît i-am putea da noi pentru o colaborare nu-l interesează, nu i-ar ajunge nici de benzină pînă aici…”.

E clar că instituţiile (bugetare) ale administraţiei nu pot prezenta o ofertă tentantă pentru jurişti. Ceilalţi, funcţionari sau specialişti, de exemplu ingineri, stau pe post pentru că n-au altă şansă. Juriştii au o mulţime de variante şi, firesc, le aleg pe cele mai convenabile.

Consecinţa? Să ne gîndim că ministerele emit, în aplicarea legilor şi hotărîrilor de guvern, o mulţime de reglementări. Monitorul Oficial e plin de Ordine, Circulare, Regulamente, Norme, Norme Tehnice şi cîte altele. Toate acestea trebuie să respecte anumite reguli ale elaborării legislative, să corespundă literei şi spiritului legilor pe care le aplică, să fie integrate într-un sistem statistic unitar.

Nu v-aş dori să lucraţi zilnic cu reglementările astfel emise, ca să vedeţi cîte dintre ele se abat de la lege, cîte se bat cap în cap, se anulează reciproc fără a o declara expres etc.

Soluţia? Juriştii fiind mai greu de atras, organismele interesate vor trebui să pluseze în sistemul de piaţă: să ofere un salariu atractiv şi o poziţie socială corespunzătoare.

Ce are a face judecătorul (de serviciu) cu toate astea? Are, căci el împarte dreptatea şi cu ajutorul acelor reglementări emise fără jurişti, şi numai el ştie cum se descurcă. Şi-apoi mai e şi solidaritatea colegială, consilierii juridici fiind singurii dintre jurişti care nu au încă o lege a lor.

Gheorghe Moroșanu
Judecător pensionar

*Însemnări din anii 1995-2005

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti