« Secţiuni
Selected
CorporatePlatinum members

Debateri consacrați și membri ai societății civile au dezbătut despre educație și discurs public la finala Turneului Campionilor în Dezbateri 2015
12.11.2015 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
ARDOR-Turneul Campionilor Dezbateri

Dezbateri la Turneul Campionilor Dezbateri

Finala Turneului Campionilor în Dezbateri 2015 i-a adus față-n față pe cei mai buni debateri români, într-un eveniment la care au luat cuvântul Ligia Deca – Consilier de stat, Administrația Prezidențială, și Florentin Țuca – Managing partner ȚUCA ZBÂRCEA ȘI ASOCIAȚII. După runde preliminarii și confruntarea finală, Șerban Pitic și David Moscovici au revendicat trofeul celui mai important campionat de dezbateri dedicat specialiștilor în dezbateri academice din România.

Ajuns la a patra ediție, Turneul Campionilor în Dezbateri este cel mai important eveniment public anual al ARDOR – Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică. Finala desfășurată luni, 9 noiembrie 2015, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”, a prilejuit o discuție mai amplă despre educație și discurs public, un dialog cu audiența generat atât de debate-ul propriu zis, cât și de intervențiile celor doi invitați.

Ligia Deca

Ligia Deca

Ligia Deca – Consilier de stat, Administrația Prezidențială în Departamentul Educație și Cercetare, a vorbit despre educația pentru democrație. „Civilitatea în dezbateri este o caracteristică esențială a democrației. Din această perspectivă, consider că educația ar trebui să dezvolte inclusiv competențele necesare pentru a purta și susține o dezbatere argumentată, formând astfel cetățeni implicați, cu spirit critic și fair-play, capabili să contribuie în mod constructiv la identificarea și solutionarea problemelor din societate. Felicit ARDOR pentru proiectul Turneul Campionilor în Dezbateri, dar și pentru întreaga activitate.

Florentin Țuca

Florentin Țuca

Avocatul Florentin Țuca, Managing Partner al ȚUCA ZBÂRCEA ȘI ASOCIAȚII, a punctat în discursul său importanța educației prin dezbateri și a discursului argumentativ în spațiul public: „Eu aș fi pledat, astăzi, moțiunea: Dezbaterile ar trebui introduse ca disciplină obligatorie în liceele și facultățile din România. Și aș susține o asemenea moțiune, plecând în încurajarea acesteia de la păcatele dezbaterii publice din România contemporană.

Potrivit avocatului, dezbaterea publică este „văzută mai curând drept cafteală, meci, luptă, dușmănie, ușa cortului”. De asemenea, „discursul argumentativ este lipsit de conținut, de temeinicie, de referințe și, de cele mai multe ori, chiar de probe. Un al treilea păcat la fel de deranjant este lipsa rigorii, a coerenței, mulțimea de sofisme, incoerența premiselor și maniera în care regulile de bază ale silogismului argumentativ sunt călcate în picioare. Nu în ultimul rând, confuzia care se face foarte adesea între persoană și adevărul susținut de respectiva persoană. De asemenea, foarte multe dintre argumentele și contraargumentele dezbaterilor din spațiul public local sunt încărcate de subiectivism și arbitrar. În fine, o altă carență a discursului public de la noi, lipsa umorului de calitate și faptul că aceste discursuri publice sunt inundate de miștocăreli ieftine, de cabotinisme, de o foarte ieftină încercare de captatio.

Dezbaterile de calitate practicate de studenți în ARDOR și în lume presupun un format în care echipe de 2 sau 3 argumentează pro sau contra unei moțiuni anunțate cu 15 minute înainte de rundă. Temele de dezbateri sunt din sfera frământărilor actuale, pentru finală moțiunea fiind: „Salariile profesorilor ar trebui să fie direct proporționale cu performanțele elevilor?”. Echipa desemnată câștigătoare anul acesta de corpul de arbitri format din alumni ARDOR este compusă din doi tineri care, după absolvirea studiilor, își dedică în continuare timpul dezbaterilor, ca traineri și nu numai..

David Moscovici și Șerban Pitic

David Moscovici și Șerban Pitic

David Moscovici a absolvit un masterat în drept european și este vice-campion mondial, categoria „engleza ca limbă străină” de la WUDC (World University Debating Championship) Cork 2009, dublu finalist la Belgrade Open, finalist la Bucharest Cup 2013 și Bulgaria Open 2014, campion Bucharest Cup 2012, parte a staff-ului de direcțiune de turneu a multiple turnee naționale și de două ori antrenor la Worlds Schools Debating Academy. A fost de mai multe ori membru al echipei naționale pentru campionatul mondial cât și antrenor al acesteia. David este acum trainer de debate și public speaking pentru ARDOR. Colegul său de echipă, Șerban Pitic face debate de peste 10 ani, este în prezent antrenor al echipei naționale a României pentru Campionatul Mondial de Dezbateri Academice pentru liceeni, președinte al ARGO și debater în circuitul național și internațional de dezbateri pentru studenți. Câteva dintre rezultatele notabile sunt: campion Oxford IV 2014, sfert finalist la Campionatul European 2014, Zagreb, Semi-Finalist BBU Open 2014, Cluj, campion Open-ul Facultății de Drept 2014, Cluj, finalist și best Speaker Bucharest Cup 2014, campion și best speaker la categoria „engleză ca a doua limbă” la SOAS IV 2013.

Despre campionat:
Cei mai buni 16 debateri din România sunt invitați an de an la București pentru a concura la Turneul Campionilor în Dezbateri. Printre participanții din acest an se regăsesc câștigători și finaliști ai competițiilor desfășurate la Oxford, Cambridge, SOAS (Londra), Sofia, Budapesta și Paris și ai campionatelor europeane sau mondiale (WUDC Chennai, India) de dezbateri academice.

Turneul Campionilor în Dezbateri face parte din eforturile ARDOR de a promova dezbaterile în societatea românească, completând educaţia formală oferită de şcoală prin activităţi de club şi prin introducerea în programa şcolară opţională a unui Curs de Dezbateri, Oratorie şi Retorică. Ecourile acţiunilor intreprinse de ARDOR au început să aibă un impact din ce în ce mai important în ultimii ani prin proiectele educaţionale şi iniţiativele civice proprii sau în parteneriat.

Despre organizatori:
Înfiinţată în 1998, Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR) are în componenţă șapte asociaţii regionale care au aceeasi misiune, susţinerea educaţiei prin dezbateri, promovând dialogul argumentat şi gândirea critică. Prin programe în licee și universități, ARDOR a devenit lider în educație non-formală asumându-și rolul de formator al gândirii critice în școlile din România. ARDOR este reprezentată prin peste 100 de cluburi de debate în toată țara cu peste 10.000 de „absolvenți”.

ARDOR Muntenia este entitatea care gestionează activitatea de dezbateri în spatiul geografic al regiunii istorice Muntenia. Echipa ARDOR Muntenia susține cluburile de dezbateri de elevi și studenți din regiune, organizează cursuri de instruire și competiții în București, Brăila, Turnu Măgurele, Craiova, Alexandria, Slobozia, Buzău, Roșiori de Vede, Caracal, Motru, Țăndărei.

Organizatori: ARDOR în parteneriat cu ARDOR Muntenia
Parteneri principali: ȚUCA ZBÂRCEA ȘI ASOCIAȚII, Porsche Romania
Parteneri: Colegiul Bilingv ”Miguel de Cervantes”, Okian, Universitatea Româno-Americană, British Council și Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”
Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Think Outside The Box, România Pozitivă, Edu-News, Iqool și HotNews

 
Secţiuni: Selected, VARIA (alte surse) | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD