Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 
Noutăţi legislative
 
2 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Masuri reparatorii pentru persoanele condamnate politic in perioada martie 1945 – 22 decembrie 1989
18.06.2009 | JURIDICE.ro, SAVESCU, NITOIU & ASOCIATII


In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 396 din 11 iunie 2009 a fost publicata Legea nr. 221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.

Dupa aproape 20 de ani de la Revolutie, legiuitorul roman intregeste cadrul juridic privitor la masurile destinate a repara nedreptatile comise de regimul comunist.

Persoanele care pot solicita masuri reparatorii
Poate solicita masuri reparatorii orice persoana care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 sau care a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic.

Dupa decesul acestei persoane masurile reparatorii pot fi solicitate de sotul sau descendentii acesteia pana la gradul al II-lea inclusiv. Observam ca legiuitorul nu se refera la calitatea de mostenitori a acestora, ceea ce conduce la concluzia ca aceste categorii de persoane beneficiaza de masuri reparatorii indiferent daca au sau nu calitatea de mostenitori ai persoanei care a suferit constrangerea.

Condamnarile si masurile administrative cu caracter politic
Condamnarile cu caracter politic sunt definite in doua modalitati.  
Prima modalitate este précisa si clar si presupune enumerarea infractiunilor pentru care s-au produs condamnarile, cu mentionarea actului normativ incriminator.
Cea de-a doua modalitate este mai putin riguroasa si va genera interpretari diferite in practica. Astfel, aceasta modalitate presupune raportarea la criteriul scopului urmarit de cel condamnat prin savarsirea infractiunilor. Legea precizeaza asadar ca reprezinta, de asemenea, condamnare cu caracter politic si condamnarea pronuntata pentru orice alte fapte prevazute de legea penala, daca prin savarsirea acestora s-a urmarit unul dintre scopurile prevazute la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 214/1999 privind acordarea calitatii de luptator in rezistenta anticomunista persoanelor condamnate pentru infractiuni savarsite din motive politice, persoanelor impotriva carora au fost dispuse, din motive politice, masuri administrative abuzive, precum si persoanelor care au participat la actiuni de impotrivire cu arme si de rasturnare prin forta a regimului comunist instaurat in Romania. Aceste scopuri, asa cum sunt prezentare in ordonanta de urgenta mentionata, sunt urmatoarele:
1. exprimarea protestului impotriva dictaturii, cultului personalitatii, terorii comuniste, precum si abuzului de putere din partea celor care au detinut puterea politica
2. sustinerea sau aplicarea principiilor democratiei si a pluralismului politic 
3. propaganda pentru rasturnarea ordinii sociale pana la 14 decembrie 1989 sau manifestarea impotrivirii fata de aceasta 
4. actiunea de impotrivire cu arma si rasturnare prin forta a regimului comunist 
5. respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, recunoasterea si respectarea drepturilor civile, politice, economice, sociale si culturale 
inlaturarea masurilor discriminatorii pe motive de nationalitate sau de origine etnica, de limba ori de religie, de apartenenta sau opinie politica, de avere ori de origine sociala. 

Instanta judecatoreasca va stabili caracterul politic al acestei din urma categorii de condamnari, dupa o procedura distincta, stabilita prin aceeasi lege.

In ceea ce priveste definirea masurilor administrative cu caracter politic legiuitorul a procedat similar, in sensul ca, pe de o parte s-a raportat la acte normative expres mentionate (precizand ca sunt masuri administrative cu caracter politic orice masuri luate de organele fostei militii sau securitati, avand ca obiect dislocarea si stabilirea de domiciliu obligatoriu, internarea in unitati si colonii de munca, stabilirea de loc de munca obligatoriu, daca au fost intemeiate pe unul sau mai multe dintre actele normative enumerate) iar pe de alta parte, s-a raportat la scopului urmarit de cel supus masurilor cu caracter administrativ, in acelasi sens in care acesta a fost definit pentru infractiunile cu caracter politic.

Continutul masurilor reparatorii
Legea instituie trei categorii de masuri repratorii:
1. acordarea unor despagubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare. La stabilirea cuantumului despagubirilor se va tine seama si de masurile reparatorii deja acordate persoanelor in cauza in temeiul Decretului-lege nr. 118/1990 si al O.U.G. nr. 214/1999; 
2. acordarea de despagubiri reprezentand echivalentul valorii bunurilor confiscate prin hotarare de condamnare sau ca efect al masurii administrative, daca bunurile respective nu i-au fost restituite sau nu a obtinut despagubiri prin echivalent in conditiile Legii nr. 10/2001 sau ale Legii nr. 247/2005; 
3. repunerea in drepturi, in cazul in care prin hotararea judecatoreasca de condamnare s-a dispus decaderea din drepturi sau degradarea militara. 

Procedura de acordare a masurilor reparatorii
Cererea de acordare a masurilor reparatorii se adreseaza instantei de judecata de persoanele aratate mai sus.

Cererea se va judeca in contradictoriu cu statul roman, care trebuie chemat in judecata de persoana indreptatita.

Cererile sunt scutite de taxa de timbru. 

Hotararile judecatoresti de acordare a despagubiurilor pentru prejudicial material sau moral vor fi puse in executare de Ministerul Finantelor Publice, prin directiile generale ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

Este foarte important de observat ca acordarea de despagubiri reprezentand echivalentul valorii bunurilor confiscate prin hotarare de condamnare sau ca efect al masurii administrative atrage incetarea de drept a procedurilor de solutionare a notificarilor depuse potrivit Legii nr. 10/2001 sau Legii nr. 247/2005.

Termenul de solicitare a masurilor reparatorii
Cererea de acordare a masurilor reparatorii trebuie formulata in termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a legii.

Pentru STIRI.JURIDICE,

SAVESCU, NITOIU & ASOCIATII

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Masuri reparatorii pentru persoanele condamnate politic in perioada martie 1945 – 22 decembrie 1989”

  1. rsv spune:

    Asadar raman in continuare DUSMANII POPORULUI!!!!!!!!!!! Bravos, ca nu se spune cel putin la dvs. ca sunt si achitati de respectiva infractiune…Ce nedreptate! Mizerabil daca e chiar asa…

  2. 0bservator spune:

    D=le Savescu,am trimis acest site multor colegi ,fosti detinuti sau deportati,din Bucuresti si din provincie care sper ca vor apela la Dvs
    Ar trebui sprecizat daca persoanele care hu se incadreaza la punctele 1-4 din OUG 214,nefiind detinuti sau deportati si care au fost deposedati abuziv de proprietati prin masuri administrative abuzive cu incalcarea drepturilor fundamentale ale omului.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate