Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 
Noutăţi legislative
 
Print Friendly, PDF & Email

Noua reglementare privind statistica oficiala
18.06.2009 | JURIDICE.ro, SAVESCU, NITOIU & ASOCIATII


In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 397 din 11 iunie 2009 a fost publicata Legea nr. 226/2009 a organizarii si functionarii statisticii oficiale in Romania.

Din Sistemul statistic national fac parte: 
   a) Institutul National de Statistica, directiile sale teritoriale si alte institutii din subordine
   b) oficiile de statistica ale administratiei publice centrale guvernamentale
   c) oficiile de statistica ale administratiei publice locale
   d) oficiile de statistica ale altor autoritati si institutii publice, altele decat cele existente in structura Bancii Nationale a Romaniei
   e) Banca Nationala a Romaniei. 

Institutul National de Statistica ramane coordonatorul activitatilor statistice ale autoritatilor si institutiilor publice cuprinse in Sistemul statistic national (fara a aduce atingere statutului BNR in calitate de producator de statistici oficiale din domeniile specifice de competenta).

Se infiinteaza o serie de organisme:
1. Comitetul Sistemului statistic national (COMSTAT), organ cu rol consultativ, format din reprezentanti ai producatorilor de statistici oficiale – pentru organizarea si functionarea Sistemului statistic national si in vederea implementarii si monitorizarii strategiei acestuia si a programelor statistice nationale
2. Consiliul Statistic National (Consiliu), organ consultative pe langa Institutul National de Statistica – pentru reflectarea in programele Sistemului statistic national a cerintelor tuturor categoriilor de utilizatori de date, in vederea asigurarii caracterului obiectiv, transparent si stiintific al activitatii de statistica oficiala si pentru minimizarea eforturilor de raportare a furnizorilor de date
3. Centrul National de Pregatire in Statistica (C.N.P.S.), organizat in subordinea Institutului National de Statistica, ca institutie cu personalitate juridica finantata integral din venituri proprii – in scopul promovarii stiintei si practicii statistice, prin organizarea de cursuri de scurta durata, seminarii, conferinte interne si internationale, prin participarea la activitati de cercetare stiintifica si prin acordarea de asistenta tehnica in domeniul statistic, pe plan national si international
4. Centrul de conferinte, institutie publica cu personalitate juridica in subordinea Institutului National de Statistica, finantata integral din venituri proprii – in scopul utilizarii eficiente a salii de conferinte si a spatiilor adiacente acesteia, existente in cadrul sediului administrativ al Institutului National de Statistica.

Institutul National de Statistica, in cooperare cu ceilalti producatori de statistici oficiale elaboreaza Strategia Sistemului statistic national pe o perioada de maximum 7 ani. De asemenea, Institutul National de Statistica elaboreaza programe statistice nationale multianuale, precum si programul statistic national anual.

Institutul National de Statistica este condus de un presedinte cu rang de secretar de stat, ordonator secundar de credite, ajutat de trei vicepresedinti cu rang de subsecretar de stat, numiti prin decizie a primului-ministru.

Metodele de colectare a datelor statistice sunt directe, adica prin preluarea direct de la funizorii de date, sau indirecte, adica prin preluarea datelor continute in sursele administrative, prin metode si mijloace tehnice de teledetectie sau prin alte metode de colectare a datelor de la distanta.

Furnizorii de date sunt obligati sa transmita, in mod gratuit, producatorilor de statistici oficiale date corecte, actuale si complete, la termenele, periodicitatile, in forma si dupa metoda de colectare prevazute in programul statistic national anual si in conformitate cu normele metodologice. De asemenea, furnizorii de date au obligatia de a prezenta persoanelor autorizate de producatorii de statistici oficiale documentele si evidentele necesare verificarii calitatii datelor statistice furnizate.

Institutul National de Statistica si directiile sale teritoriale pot realiza, pe baza de contract, cercetari si lucrari statistice speciale, inclusiv publicatii care nu sunt cuprinse in programul statistic national anual, la cererea unor beneficiari interni sau externi, contra cost, pe baza unor tarife stabilite de Institutul National de Statistica, care acopera toate cheltuielile implicate, inclusiv cele de editare si de difuzare a rezultatelor.

Legea va intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, data la care se va abroga reglementarea anterioara in materie, si anume O.G. nr. 9/1992 privind organizarea statisticii oficiale.

Pentru STIRI.JURIDICE,

SAVESCU, NITOIU & ASOCIATII

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate