« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA-Oradea. Constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, șantaj, spălare a banilor. Trimitere în judecată
12.11.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU

JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Oradea. Constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, șantaj, spălare a banilor. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată,
în stare de arest preventiv a inculpaţilor:
H. C. E., administrator al unei firme de consultanță, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
trafic de influență, în formă continuată (două infracțiuni),
șantaj,
spălare a banilor, în formă continuată (două infracțiuni);
B. A., director al S.C. Term S.R.L, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
trafic de influență, în formă continuată,
– complicitate la trafic de influență, în formă continuată,
spălare a banilor, în formă continuată (două infracțiuni);
C. I. D., reprezentant legal al societăţii comerciale S.C. Multiproiect Consult S.R.L. Oradea, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
trafic de influență, în formă continuată,
spălare a banilor, în formă continuată;
A. Z., administrator al S.C. Hyper Text Transfer Protocol S.R.L. Baia Mare, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
– complicitate la trafic de influență, în formă continuată (două infracțiuni),
spălare a banilor, în formă continuată (două infracțiuni);
sub control judiciar a inculpatului L. I. T., administrator al S.C. Unupunctzero S.R.L. Baia Mare, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracţional organizat,
– complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată,
spălare a banilor, în formă continuată;
şi în stare de arest preventiv în altă cauză a inculpatului Ș. V. S., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
– complicitate la trafic de influență, în formă continuată (două infracțiuni),
spălare a banilor, în formă continuată (două infracțiuni).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii septembrie 2011, inculpatul H. C. E. a inițiat, constituit și coordonat un grup infracțional organizat format din inculpații B. A., C. I. D., A. Z., L. I. T. şi Ș. V. S., grup ce a acționat până în cursul lunii decembrie 2012, pe raza județelor Bihor și Maramureș, în scopul săvârșirii unor fapte de corupție și spălare a banilor.
De precizat este faptul că în cadrul grupării infracționale exista o disciplină internă, o ierarhizare și o specializare pe domenii de activitate a membrilor, aceștia având roluri și sarcini prestabilite, existând totodată o premeditare, organizare și supraveghere atentă a activităților infracționale desfășurate, în vederea realizării scopurilor ilicite propuse, inculpatul H. C. E. fiind cel care coordona activitatea întregului grup infracțional, pe toată durata de manifestare, fiind persoana care „stabilea regulile” și care avea controlul atât pe componenta faptelor de corupție, cât și pe cea de spălare a banilor.
Concret, în perioada 2010 – septembrie 2013, inculpatul H. C. E., beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați din cadrul grupului, în mod repetat, prevalându-se de influența avută asupra primarilor din trei comune situate în județul Bihor, dar și asupra membrilor comisiilor de licitație constituite și însărcinate cu evaluarea ofertelor privind atribuirea unor contracte de execuție lucrări, a pretins de la doi oameni de afaceri (denunțători în cauză) suma de 5.283.805 lei, primind în total 988.546 lei.
Acești bani au fost primiți de inculpatul H. C. E. în schimbul promisiunii că va discuta cu persoanele respective și că-i va determina pe aceștia să asigure o bună colaborare pentru realizarea lucrărilor respective prin asigurarea unui circuit rapid al documentelor, prin acceptarea situațiilor de lucrări și prin plata facturilor în cel mai scurt timp și, de asemenea, să declare drept câștigătoare a licitațiilor organizate pentru proiectele respective, o firmă a unuia dintre oamenii de afaceri.
În aceeași perioadă, inculpatul H. C. E. l-a constrâns pe unul dintre denunțători să-i remită suma de 606.176 lei (ca diferență dintre suma totală pretinsă de 790.000 lei și suma deja achitată în contul societății comerciale controlată de inculpat, respectiv suma de 183.830 lei), amenințându-l că, în caz contrar, va efectua demersuri pentru a nu-i mai fi perfectată nicio formalitate necesară pentru a putea finaliza lucrările, că va discuta cu dirigintele de șantier să nu semneze fazele de lucrări și că, în consecință, nu-i vor mai fi decontate celelalte lucrări realizate în cadrul unuia dintre proiecte.
De asemenea, inculpatul l-a amenințat pe omul de afaceri că va discuta cu primarul uneia dintre comune pentru a-i fi reziliat contractul, că va aduce un executor pentru a-l evacua de pe șantier, că va aduce un evaluator care va respinge toate lucrările efectuate de către societatea comercială respectivă și că, în loc să obțină contravaloarea lucrărilor efectuate va fi obligat să plătească penalități, iar lucrarea va fi scoasă la licitație și va fi atribuită unei alte firme.
Pentru a disimula remiterea sumelor de bani pretinse, inculpatul H. C. E. a inițiat, constituit și coordonat un amplu circuit de spălare a banilor proveniți din infracțiunile de corupție, în care au fost angrenate persoane fizice și societăți comerciale cu sediul fiscal pe raza județului Maramureș, precum și instituții de credit.
Astfel, sumele de bani pretinse pentru traficarea influenței erau facturate de către inculpatul H. C. E., în numele societăților comerciale deținute de către membrii grupului infracțional organizat, către societățile comerciale deținute de către cei doi oameni de afaceri, sub forma unor prestări de servicii în domeniul construcțiilor sau sub forma închirierii de utilaje de construcții.
Sumele pretinse erau ulterior virate de către denunțători, în conturile societăților comerciale indicate de către inculpatul H. C. E. care coordona mecanismul de „plimbare” a sumelor de bani, prin conturile bancare ale mai multor firme către conturile bancare ale unor persoane fizice, de unde sumele de bani erau retrase succesiv, în numerar, de la bancomatele instituțiilor de credit.

În cauză, s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi/sau imobile aparţinând inculpaţilor B. A., A. Z. şi L. I. T.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații şi Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciile Judeţene Bihor şi Maramureş.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.