Avocatul Poporului sesizează CCR ref. excepția de neconstituționalitate a prevederilor NCPP privind formularea recursului în casație prin avocat. UPDATE: Decizia CCR
21 iunie 2016 | JURIDICE.ro
21 iunie 2016: Curtea Constituțională a României a admis excepția de excepția de neconstituționalitate referitoare la art. 436 alin. (2), art. 439 alin. (4) ind. 1 teza întâi și art. 440 alin. (1) și (2) din Codul de procedură penală, formulată de Avocatul Poporului în data de 11 noiembrie 2015.
Potrivit hotnews.ro, Tudorel Toader, judecător al CCR, a motivat că: ”S-a admis (excepția – n.r.), textul este neconstituțional, pentru că încalcă accesul la justiție, condiționându-te de avocat pentru formulare, susținere”.
*
12 noiembrie 2015: Avocatul Poporului a dat publicității miercuri, 11 noiembrie 2015, un comunicat, semnat de Matei Vîrtosu – Purtător de cuvânt, cu privire la sesizarea Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate referitoare la art. 436 alin. (2), art. 439 alin. (4^1) teza întâi și art. 440 alin. (1) și (2) din Codul de procedură penală.
Ombudsman-ul României consideră că, prin instituirea obligativităţii formulării recursului în casație, printr-un avocat care poate pune concluzii la Înalta Curte de Casație și Justiție, ca o condiţie de admisibilitate a exercitării căii de atac, legiuitorul a limitat accesul liber la justiţie, aspect care se constituie într-o veritabilă intervenţie a statului în configurarea şi structurarea acestui drept fundamental. Obligația formulării cererii prin avocat în etapa procesuală a recursului în casație este o condiţie excesivă, în situația în care nu îi corespunde dreptul justițiabilului la asistență juridică specializată la nivelul impus de lege, și anume asigurarea accesului la un avocat care poate pune concluzii în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Avocatul Poporului constată că legiuitorul a impus justițiabililor obligativitatea formulării prin avocat a unei căi de atac menită să garanteze legalitatea hotărârilor judecătorești, fără a lua măsurile legislative necesare pentru a asigura asistența juridică a celor care nu dispun de mijloace materiale pentru a plăti un avocat. Stabilirea unei asemenea obligaţii în sarcina inculpatului, părții civile şi a părții responsabile civilmente fără resurse financiare reprezintă practic privarea de dreptul de a se adresa unui judecător.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro