BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Judecători urmăriți penal pentru abuz în serviciu și favorizare a făptuitorului

13.11.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU
Newsletter
Instagram
Facebook

DNA-Oradea. Abuz în serviciu, favorizare a făptuitorului. Efectuarea în continuare a urmăririi penale.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de:

P. E. M., P. M. şi M. T., judecători din cadrul Curții de Apel Oradea, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
favorizarea făptuitorului.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 23 august 2011, suspecţii P. E. M., P. M. şi M. T., în calitate de judecători în cadrul Curții de Apel Oradea, și-au îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu, distorsionând realitatea și aplicând cu rea-credință dispozițiile legale incidente, cu ocazia judecării unei contestații în anulare formulată de o persoană condamnată anterior.
Persoana respectivă a fost condamnată la data de 17 mai 2011 de către magistraţi din cadrul aceleiaşi instanţe de judecată la executarea pedepsei închisorii de 8 luni închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj.
Prin îndeplinirea defectuoasă și cu rea-credință a atribuțiilor de magistrați – judecători ai Curții de Apel Oradea, suspecţii P. E. M., P. M. şi M. T. au afectat interesele legitime ale părţii vătămate, interesul general de înfăptuire a justiției și, implicit, interesele legitime ale Curții de Apel Oradea.
Totodată, acţionând în această manieră suspecţii au afectat grav încrederea justițiabililor în această instituție chemată să aplice legea și să înfăptuiască actul de justiție, obținând şi un folos necuvenit pentru persoana condamnată, constând în înlăturarea:
– condamnării definitive a acestuia la pedeapsa de 8 luni închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei,
– dispoziţiilor privind obligarea condamnatului la plata de despăgubiri civile şi de cheltuieli judiciare, în favoarea părţii vătămate,
– dispoziţiilor privind obligarea condamnatului la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.
De asemenea, prin modalitatea în care au acționat, magistrații – judecători P. E. M., P. M. şi M. T. i-au acordat un ajutor persoanei condamnate, în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală a acestuia și executării pedepsei închisorii de 8 luni închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

Suspecților P. E. M., P. M. şi M. T. li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Punerea în mișcare a acțiunii penale şi efectuarea urmăririi penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Newsletter
Instagram
Facebook

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate