JURIDICE SELECTED
 
Print Friendly, PDF & Email

Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti. Apel către CSM pentru garantarea independenţei sistemului judiciar
13.11.2015 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti a dat publicității vineri, 13 noiembrie 2015, un comunicat, semnat de jud. Mihnea Tănase – Președinte, cu privire la autosesizarea Inspecției Judiciare având ca obiect modalitatea de soluţionare a unei măsuri preventive de către Curtea de Apel Bucureşti.

Comunicatul integral:

„Convocată ca urmare a autosesizării Inspecţiei Judiciare din data de 12 noiembrie 2015, având ca obiect modalitatea de soluţionare a unei măsuri preventive de către Curtea de Apel Bucureşti, Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti a apreciat oportună emiterea unei poziţii publice în această privinţă:

Faţă de momentul emiterii comunicatului Inspecţiei Judiciare (anterior motivării hotărârii privitoare la măsura preventivă şi soluţionării în mod definitiv a altor cauze referitoare la aceleaşi evenimente), acesta creează în rândul corpului magistraţilor convingerea că autosesizarea vizează soluţia pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, ceea ce încalcă flagrant independenţa judecătorilor.

În acest context, s-a subliniat că soluţiile pronunţate de judecători pot fi analizate sub aspectul legalităţii doar de către instanţele de control judiciar stabilite de lege. De asemenea, s-a evidenţiat importanţa evitării oricăror acţiuni care pun presiune asupra magistraţilor învestiţi cu soluţionarea unor cauze, cu atât mai mult în condiţiile în care acestea provin de la organe cu atribuţii în apărarea independenţei justiţiei.

De asemenea, Adunarea Generală a constatat că orice acţiune a autorităţilor statului învestite cu atribuţii de control a activităţii magistraţilor trebuie realizată cu maximă discreţie atunci când verificarea se efectuează cu privire la cauze aflate încă pe rolul instanţelor judecătoreşti. Aceasta deoarece o componentă a încrederii publicului în sistemul judiciar este convingerea acestuia că justiţia, chiar în timp ce se înfăptuieşte, nu poate fi influenţată de cei chemaţi să verifice legalitatea funcţionării sale.

Nu numai magistraţii, ci publicul în ansamblul său trebuie să aibă deplină încredere că judecătorii pronunţă soluţii fără temerea că o anumită hotărâre ar putea să atragă asupra lor consecinţe negative.

În concluzie, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la aspectele semnalate de Inspecţia Judiciară la data de 12 noiembrie 2015, Adunarea Generală a formulat un apel către Consiliul Superior al Magistraturii pentru garantarea independenţei sistemului judiciar, inclusiv sub aspectul reglementării condiţiilor de aducere la cunoştinţa opiniei publice a existenţei procedurilor disciplinare, cu evitarea creării unor mecanisme directe sau indirecte de presiune asupra judecătorilor.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate