Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
3 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

ANI il ataca pe Victor Alistar
20.06.2009 | JURIDICE.ro


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Comunicat ANI: 

„Agentia Nationala de Integritate, in baza prevederilor Legii nr. 144/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, a sesizat, la data de 19 iunie 2009, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 (Bucuresti), in vederea efectuarii de cercetari cu privire la:

– savarsirea de catre domnul ALISTAR VICTOR TEODOR a infractiunii de instigare la fals intelectual prevazut de art. 25, Cod Penal, raportat la prevederile art. 289, Cod Penal;

– savarsirea de catre doamna CIUTA LAVINIA NICOLETA a infractiunii de fals intelectual, prevazuta de art. 289, Cod Penal, precum si a infractiunii de fals in declaratii prevazuta de art. 292, Cod Penal;

– savarsirea de catre doamna GETA LEPADATU si doamna IOANA TANASE, persoane desemnate sa asigure implementarea prevederilor legale privind declaratiile de avere si de interese la nivelul Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, a infractiunii de complicitate la fals intelectual, prevazuta de art. 26, Cod Penal, raportat la prevederile art. 289, Cod Penal;

Agentia Nationala de Integritate s-a sesizat din oficiu, in baza adresei transmise, conform Legii 144/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici, cu privire la nerespectarea prevederilor legale referitoare la completarea si depunerea declaratiilor de avere, a mai multor persoane care nu si-au depus declaratiile de avere si interese in termenul legal de 15 zile de la incheierea activitatii in cadrul institutiei. in urma verificarilor, s-a constatat faptul ca domnul ALISTAR VICTOR TEODOR nu a respectat prevederile legale privind regimul juridic al declaratiilor de avere si de interese, iar, potrivit art. 52 din Legea nr. 144/2007, ”nedepunerea declaratiei de avere si a declaratiei de interese in termenele prevazute de lege constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda si declansarea din oficiu a procedurii de control”.
 
Domnul ALISTAR VICTOR TEODOR a ocupat in perioada 12.10.2001 – 01.03.2009 functia de expert (functionar public) in cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, avand conform prevederilor art. 39, alin. 1), pct. 29 din Legea nr. 144/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, obligatia declararii averii si a intereselor. Raporturile de serviciu cu institutia mentionata, au incetat la data de 01.03.2009, prin acordul partilor.

Avand in vedere cele de mai sus, s-a procedat la sanctionarea contraventionala pentru nerespectarea prevederilor art. 42, alin. 3) din Legea nr. 144/2007, cu modificarile si completarile ulterioare si, respectiv, instiintat domnul ALISTAR VICTOR TEODOR, in data de 09.06.2009, cu privire la declansarea procedurii de control, conform prevederilor art. 52 din acelasi act normativ.

Din analiza singurei declaratii de avere si de interese depusa de catre domnul ALISTAR VICTOR TEODOR si datata 03.06.2009 si a datelor respectiv documentelor solicitate pentru clarificarea aspectelor ce fac obiectul procedurii de control, conform prevederilor art. 5 din Legea nr. 144/2007, a rezultat ca datele cuprinse in declaratia de avere a domnului ALISTAR VICTOR TEODOR si cele din ultima declaratie de avere (datata 11.06.2009) a sotiei acestuia, doamna CIUTA LAVINIA NICOLETA, prezinta o serie de neconcordante:

– la rubrica „II. Bunuri Mobile”, dl. ALISTAR VICTOR TEODOR mentioneaza un anutoturism marca Kia, an de fabricatie 2006 si un autoturism marca BMW, an de fabricatie 2003, in timp ce la aceeasi rubrica din propria declaratie de avere, sotia acestuia, doamna CIUTA LAVINIA NICOLETA mentioneaza doar autoturismul marca Kia, an de fabricatie 2006, fara sa faca vreo mentiune referitoare la autoturismul BMW, an de fabricatie 2003.

– la rubrica „V. Datorii”, dl. ALISTAR VICTOR TEODOR mentioneaza o datorie la BCR Leasing, contractata in anul 2006 si scadenta in anul 2011, in valoare de 16.500 Euro si o datorie la Piraeus Bank, contractata in anul 2008 si scadenta in anul 2018, in valoare de 20.000 Euro, iar, in declaratia completata de doamna CIUTA LAVINIA NICOLETA, rubrica „V. Datorii” este goala, semnatara nementionand niciun fel de creanta.

– la rubrica „VII Venituri”, dl. ALISTAR VICTOR TEODOR mentioneaza la punctul ”2. Venituri din activitati independente” un venit net realizat in anul 2008 in cuantum de 92.727 RON, realizat in urma unor „Proiecte nationale si internationale – drepturi de autor”, venituri ce nu sunt mentionate in declaratia de avere completata si depusa de sotia acestuia, doamna CIUTA LAVINIA NICOLETA.

Potrivit art. 10 din Legea nr. 115/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, „daca persoana a carei avere este supusa controlului este casatorita, controlul se extinde si asupra averii si veniturilor dobandite de celalalt sot”. Prin urmare, in vederea extinderii verificarii asupra averii si a bunilor dobandite de catre sotia persoanei verificate, s-au solicitat date si informatii cu privire la doamna CIUTA LAVINIA NICOLETA care a fost instiintata cu privire la extinderea procedurii de control asupra averii si a bunurilor acesteia.  
 
In urma analizarii documentelor primite si a compararii acestora cu cele publicate pe site-ul Ministerul Culturii si Cultelor, au fost constatate si alte neconcordante, dupa cum urmeaza:

– declaratia de avere completata si depusa de doamna CIUTA LAVINIA NICOLETA, datata 12.06.2008 si transmisa Agentiei Nationale de Integritate, nu corespunde cu declaratia de avere completata si depusa de doamna CIUTA LAVINIA NICOLETA, datata 12.06.2008 si afisata pe site-ul www.cultura.ro;

– cele doua documente coincid doar la paginile nr. 1, 2 si 4;

– pe pagina nr. 3 a ambelor documente, continutului de informatii completate olograf difera considerabil (in primul document este mentionata suma de 1.600 de lei ca venit propriu net aferent anului fiscal 2007, incasat de la Ministerul Culturii si Cultelor, iar la punctul 1.2 „Sot/Sotie” sunt mentionate venituri nete realizate de dl. ALISTAR VICTOR TEODOR in calitate Director executiv al Transparency International Romania in cuantum de 372.000 lei si in calitate de asistent universitar la scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, iar in cel de-al doilea document, venitul net realizat de doamna CIUTA LAVINIA NICOLETA, in calitate de salariat al Ministerul Culturii si Cultelor, este de 16.000 lei, iar rubricile aferente veniturilor realizate de sotul acesteia, dl. ALISTAR VICTOR TEODOR sunt necompletate).
 
In data de 11.06.2009, doamna CIUTA LAVINIA NICOLETA a solicitat inregistrarea declaratiei rectificative, pentru corectarea „erorilor” cuprinse in declaratie de avere depusa in anul 2008, eroare sesizata, dupa cum reiese din cerere, de catre sotul semnatarei. Doamna CIUTA LAVINIA NICOLETA anexeaza cererii o declaratie de avere cu aceeasi data, la finalul careia doamna CIUTA LAVINIA NICOLETA face mentiunea „Rectificativa pentru declaratia depusa aferenta 2008, la data de 12 iunie 2008, conform fiselor fiscale comunicate”.

Domnul ALISTAR VICTOR TEODOR i-a pus la dispozitie doamnei CIUTA LAVINIA NICOLETA diferite adeverinte de venit si se prezuma ca modificarile aduse declaratiei de avere au fost facute la indemnul acestuia.

Precizam faptul ca declaratia rectificativa completata si depusa de doamna CIUTA LAVINIA NICOLETA este tardiva, termenul de rectificare a declaratiei de avere depusa in anul 2008 fiind expirat.
 
De asemenea, s-a constatat ca doamna GETA LEPADATU (pana la data de 01.12.2008) si, respectiv, doamna IOANA TANASE (din decembrie 2008 pana in prezent) au fost desemnate sa implementeze prevederile Legii nr.144/2007 la nivelul Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, aceasta din urma fiind si cea care atesta conformitatea cu originalul a declaratiilor de avere si interese ale dnei. CIUTA LAVINIA NICOLETA.

Aspectele mentionate mai sus au fost considerate indicii temeinice privind savarsirea infractiunii de fals intelectual, prevazuta de art. 289, Cod Penal, constand in faptul ca doamna CIUTA LAVINIA NICOLETA a inlocuit cu buna stiinta pagina nr. 3 din declaratia de avere depusa si datata 12.06.2008, in temeiul art. 4, alin. 3, lit. c), art. 13, alin. 1, lit. f), art. 44, alin. 3) din Legea nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, cu modificarile si completarile ulterioare, si al art. 25 din Codul de Procedura Penala, asupra careia doar organele judiciare au competenta de a se pronunta. Astfel, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 (Bucuresti), in vederea efectuarii de cercetari cu privire la:

– savarsirea de catre domnul Alistar Victor Teodor a infractiunii de instigare la fals intelectual prevazut de art. 25, Cod Penal, raportat prevederile la art. 289, Cod Penal;

– savarsirea de catre dna. Ciuta Lavinia Nicoleta a a infractiunii de fals intelectual, prevazuta de art. 289, Cod Penal, precum si a infractiunii de fals in declaratii prevazuta de art. 292, Cod Penal;

– savarsirea de catre dna. Geta Lepadatu si dna. Ioana Tanase, persoane desemnate sa asigure implementarea prevederilor legale privind declaratiile de avere si de interese la nivelul Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, a infractiunii de complicitate la fals intelectual prevazuta de art. 26, Cod Penal, raportat la prevederile art. 289, Cod Penal;

DIRECTIA COMUNICARE SI PROTOCOL”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “ANI il ataca pe Victor Alistar”

  1. Anonim spune:

    Daca cei de la ANI ar fi iesit din scoala folosofi erau mai bine, caci ar fi avut o legatura mai mare cu logica !… Apropo de statul de drept, cum ramine cu prezumtia de nevinovatie (din comunicatul ANI rezulta ca "se prezuma ca modificarile aduse declaratiei de avere au fost facute la indemnul acestuia [Alistar Victor Teodor]") ?…

  2. Anonim spune:

    mea culpa !… rectific "FILOSOFI" (desi e o calificare "mai slaba" decit cea de tinichigiu, mecanic auto sau ospatar !…)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate