Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA-Craiova. Abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență, dare de mită, cumpărare de influență. Reținere
14.11.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU

JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Craiova. Abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență, dare de mită, cumpărare de influență. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale și reținerea, începând cu data de 12 noiembrie 2015, a inculpaţilor:
D. I., comisar șef de poliție, șef Serviciu Control Trafic Frontieră din Cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu,
luare de mită,
trafic de influență;
S. C., comisar șef de poliție, adjunct al șefului Sectorului Teritorial al Poliției de Frontieră Calafat, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
– instigare la abuz în serviciu,
luare de mită,
dare de mită,
cumpărare de influență;
C. O., agent de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Calafat, cu privire la săvârşirea infracțiunii de dare de mită.

În ordonanțele de reţinere se arată că există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În toamna anului 2015, inculpatul S. C. în calitate de adjunct al șefului Sectorului Poliției de Frontieră Calafat, i-a solicitat inculpatului D. I., șef Serviciu Control Trafic Frontieră din Cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu (şef ierarhic al celor doi), să-și îndeplinească în mod abuziv sarcinile de serviciu privind verificarea activității de serviciu a agentului de poliție C. O. F. din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Calafat (subaltern al lui S. C.), cerându-i practic să efectueze o cercetare administrativă formală, lucru pe care acesta l-a şi făcut.
În urma efectuării „cercetării” respective, inculpatului C. O. F. i-a fost aplicată o sancțiune simbolică, deși faptele de care se făcea vinovat acesta erau de o gravitate ridicată.
În ziua de 11 noiembrie 2015, pentru a “recompensa” activitatea desfășurată de şeful lor, inculpatul S. C. i-a solicitat în mod direct agentului de poliţie să-i remită unele bunuri pentru a le transmite în ziua următoare inculpatului D. I., cu ocazia deplasării în localitatea Giurgiu.
Din datele existente la dosarul cauzei, a rezultat că inculpatul S. C. i-a solicitat inculpatului C. O. F. să-i remită produse alimentare (peşte), pentru a le transmite, la rândul său mai departe, către şeful lor, aspect cu care agentul de poliţie a fost de acord.
Totodată, în același scop, acesta din urmă i-a remis inculpatului S. C., odată cu cei trei pești și o sticlă de whisky 0,7 l.
Pe de altă parte, inculpatul S. C. a promis și oferit inculpatului D. I. bunuri procurate personal pentru ca acesta din urmă să intervină la inspectorul șef în favoarea sa, în sensul de a rezolva avansarea unei rude de-a lui în cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Calafat și posibil și alte aspecte privind propria carieră.

La data de 12 noiembrie 2015, în autoturismul de serviciu aparţinând lui S. C. au fost găsite de procurorii anticorupţie bunuri alimentare și băuturi care urmau să fie predate, în cursul aceleiași zile, inculpatului D. I., în zona Sectorului de Poliție de Frontieră Vedea, conform înțelegerii verbale dintre ei.

Inculpaţilor D. I., S. C. și C. O. li s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, fiind prezentaţi, la data de 13 noiembrie 2015, Tribunalului Dolj, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informații şi Protecţie Internă şi din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LuciuPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.