Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
Banner BA-01
Banner BA-02
Opinii

De-ar fi să mor…

16 noiembrie 2015 | Sanda ȘERBAN

De-ar fi să mor, aş alege iarna!

Dar nu m-aş putea bucura de zăpadă, de sărbatorile de iarnă, de bradul împodobit cu multă veselie pentru atmosfera magică a Crăciunului, de tradiţionalele sărmăluţe cu mămăliguţă, stinse cu un vin bun de buturugă.

Aş privi tristă la oamenii care aplaudă cu bucurie şi speranţă venirea Nolui An, la cei care savurează un spumos românesc însoţit de pişcoturi fragede, la cerul alb, la priveliştea de basm la a cărei intensitate fiecare român contribuie cu maximă şi pozitivă energie alocată întregului Univers căruia, în noaptea dintre ani, îi cântă, îl roagă şi-i mulţumeşte că există şi de la care toată suflarea aşteaptă îndeplinirea tuturor dorinţelor, fără de care nu s-ar putea închipui viaţa în societate sau în plan lăuntric.

Aş plânge, dacă nu aş putea primi sms-urile de la cei prin viaţa cărora am sălăşuit minute sau ani şi aş suspina, dacă n-aş putea simţi mirosul proaspăt de brad, dacă n-aş asculta colindele, care îmi înmoaie sufletul şi din auzul cărora îmi curg lacrimile şiroaie, iar inima îmi bate cu putere pe măsura emoţiilor ce mă cuprind pe loc. Aşa că nu-mi doresc să mor iarna!

De-ar fi să mor, aş alege toamna!

Dar, vorba cântecului, „foaie verde de alună, n-am mâncat de-o săptămâna şi aş vrea să mor, dar nu acuma, ci la toamnă, când o da bruma şi din vin o ieşi spuma, …”. Dar nici toamna cu al ei belşug nu m-ar încânta să mor! Cine ar mai bea vinul?

De-ar fi să mor, aş alege primăvara!

Dar primăvara înfloresc cireşii, apar legumele bio la taraba din piaţă. Să renunţ la mămăliguţa cu urzici condimentate? Să nu mă bucur de binefacerile lunii aprilie, când primesc urări de ziua mea de naştere de la serviciul de telefonie mobilă, când îmi sunt alocate câteva minute naţionale? Nu, nici primăvara nu m-ar lăsa să mor!

De-ar fi să mor, aş alege vara!

Dar vara este prea cald! Aşa că îmi va fi poftă şi dor de o bere rece, de o îngheţată caramel, de pizza, de mare, de vaporaşe, de vacarmul de pe litoral, de aspectul fizic şi bine lucrat al unui individ, care pune mare accent pe forţa sa musculară, atunci când vine la plajă pentru a-şi etala la soare lanţul prea gros din jurul gâtului sau slipul cu două numere mai mic, ca să aibă loc burtica.

Dar, de-ar fi să mor, al cincilea anotimp nu există! Renunţ la această idee! Nu doresc să mor! Vreau să trăiesc liberă şi fără teamă în suflet că s-ar putea întâmpla ceva rău pe drumul pe care îl am de făcut într-o zi obişnuită.

Aş vrea ca toate zilele să-mi pară la fel de obişnuite ca altădată! Să nu mă tem că cineva îmi va putea face rău mie şi altor semeni ai mei, fie ei chiar şi duşmani.

Vreau să trăiesc în ţara mea! Vreau să trăiesc nestingherită, vreau să dispară gândul că cineva ar putea să ne facă vreun rău. Vreau…

Vreau să ne fie bine, să trăim în pace, să supraveghem ca generaţiile de azi, dar, mai ales, cele de mâine nu vor avea teamă de nimic: de epidemii, de catastrofe aviatice, de ameninţări la adresa siguranţei lor.

Vreau pace! Cred cu tărie ca ţara n-are ostaşi de sacrificat. Familiile noastre nu au copii de pierdut. Eroii noştri să rămână doar cei din filmele cu îndrăgostiţi sau desenele animate.

„Să ne rugăm pentru cei ce fac bine, pentru cei ce călătoresc pe ape, pe uscat şi prin aer, …”. „Să ne rugăm pentru vremuri paşnice”. Să ne rugăm pentru ca ţara noastră să fie ferită de barbaria şi ticăloşia vrăjmaşului. Să ne rugăm…

De-ar fi să mor, aş alege să fim împreună. Mai ales de sărbători! De sărbătorile de iarnă, de primăvară, de vară, de toamnă, de iarnă…

Sanda Şerban
Membru CCJ Bucureşti

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership