Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Daniel-Mihail Șandru: Directiva – act de dreptul Uniunii Europene – şi simplificarea normativă


16 noiembrie 2015 | Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN
Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Prof. univ. dr. Daniel-Mihail Șandru a publicat în revista Pandectele Române nr. 7/2015 articolul intitulat: „Directiva – act de dreptul Uniunii Europene – şi simplificarea normativă”.

Pornind de la studiul unor norme ce aparțin dreptului societar european, autorul umărește să stabilească cauzele numărului mare de directive și cum influențează acestea dezvoltarea legislației. Totodată, atenția este îndreptată și asupra subiectului transpunerii directivelor.

Astfel, sunt tratate sursele dezvoltării dreptului Uniunii Europene prin adoptarea de directive. Se aduc în discuție în primul rând acțiunile grupurilor de interes/lobby, fiind citat în acest sens Mancur Olson, potrivit căruia succesul lobby-ului constă în proasta cunoaștere de către cetățeni a regulilor. O mai bună cunoaștere a regulilor de către cetățeni constituie unul dintre obiectivele instituțiilor europene, iar inițiativa cetățenească europeană reglementată prin Tratatul de la Lisabona reprezintă un pas spre slăbirea acțivităților grupurilor de lobby.

În spatele apariției unor noi directive, cât și a modificării celor în vigoare stă uneori chiar acțiunea Comisiei de evaluare a efectelor acestora, acțiuni impuse prin prevederile directivelor existente. În același timp, articolul subliniază rolul important pe care îl joacă CJUE în simplificarea legislativă, opinie exprimată anterior în literatura de specialitate.

În privința transpunerii, se reamintește că, potrivit art. 288 TFUE, directiva este obligatorie pentru statele membre în ceea ce privește rezultatul ce trebuie atins, rămânând în competența statelor alegerea formei și a mijloacelor în care doresc să transpună prevederile directivei. Potrivit jurisprudenței CJUE, statele sunt obligate să transpună directivele chiar dacă acestea ridică probleme de interpretare, statele riscând în sens contrar să răspundă pentru neîndeplinirea obligațiilor. Referitor la mijloacele legislative prin care statul alege să transpună directiva, tot Curtea s-a pronunțat în sensul în care directiva trebuie implementată de o manieră să-i confere forță juridică obligatorie incontestabilă, cu specificitatea, precizia și claritatea necesare pentru a satisface securitatea juridică.

Concluzionând, autorul consideră că pe lista euro-miturilor poate fi adăugată și ideea potrivit căreia numărul directivelor ar fi crescut exponențial comparativ cu alte acte juridice provenind de la legislatorul european.

Raluca-Andreea Trîncă-Găvan

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro