Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Daniel-Mihail Șandru: Directiva – act de dreptul Uniunii Europene – şi simplificarea normativă
16.11.2015 | Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN

Prof. univ. dr. Daniel-Mihail Șandru a publicat în revista Pandectele Române nr. 7/2015 articolul intitulat: „Directiva – act de dreptul Uniunii Europene – şi simplificarea normativă”.

Pornind de la studiul unor norme ce aparțin dreptului societar european, autorul umărește să stabilească cauzele numărului mare de directive și cum influențează acestea dezvoltarea legislației. Totodată, atenția este îndreptată și asupra subiectului transpunerii directivelor.

Astfel, sunt tratate sursele dezvoltării dreptului Uniunii Europene prin adoptarea de directive. Se aduc în discuție în primul rând acțiunile grupurilor de interes/lobby, fiind citat în acest sens Mancur Olson, potrivit căruia succesul lobby-ului constă în proasta cunoaștere de către cetățeni a regulilor. O mai bună cunoaștere a regulilor de către cetățeni constituie unul dintre obiectivele instituțiilor europene, iar inițiativa cetățenească europeană reglementată prin Tratatul de la Lisabona reprezintă un pas spre slăbirea acțivităților grupurilor de lobby.

În spatele apariției unor noi directive, cât și a modificării celor în vigoare stă uneori chiar acțiunea Comisiei de evaluare a efectelor acestora, acțiuni impuse prin prevederile directivelor existente. În același timp, articolul subliniază rolul important pe care îl joacă CJUE în simplificarea legislativă, opinie exprimată anterior în literatura de specialitate.

În privința transpunerii, se reamintește că, potrivit art. 288 TFUE, directiva este obligatorie pentru statele membre în ceea ce privește rezultatul ce trebuie atins, rămânând în competența statelor alegerea formei și a mijloacelor în care doresc să transpună prevederile directivei. Potrivit jurisprudenței CJUE, statele sunt obligate să transpună directivele chiar dacă acestea ridică probleme de interpretare, statele riscând în sens contrar să răspundă pentru neîndeplinirea obligațiilor. Referitor la mijloacele legislative prin care statul alege să transpună directiva, tot Curtea s-a pronunțat în sensul în care directiva trebuie implementată de o manieră să-i confere forță juridică obligatorie incontestabilă, cu specificitatea, precizia și claritatea necesare pentru a satisface securitatea juridică.

Concluzionând, autorul consideră că pe lista euro-miturilor poate fi adăugată și ideea potrivit căreia numărul directivelor ar fi crescut exponențial comparativ cu alte acte juridice provenind de la legislatorul european.

Raluca-Andreea Trîncă-Găvan


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.