Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Directorul Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor reținut pentru fapte de corupție


17 noiembrie 2015 | Georgiana-Camelia LUCIU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal

DNA. Constituire a unui grup infracţional organizat, obţinere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals, influenţarea declaraţiilor, abuz în serviciu. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale și reținerea, începând cu data de 16 noiembrie 2015, a inculpaţilor:
B. A. A., chestor de poliţie, director al Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor (O.N.P.M.), cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracţional organizat,
obţinere ilegală de fonduri, în formă continuată,
deturnare de fonduri, în formă continuată,
fals intelectual, în formă continuată,
uz de fals, în formă continuată,
influenţarea declaraţiilor,
abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
abuz în serviciu, în formă continuată;
P. F. V., comisar şef în cadrul aceleiaşi structuri de poliţie, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracţional organizat,
complicitate la săvârşirea infracţiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată;
L. A. V., psiholog în cadrul Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor (O.N.P.M.), cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracţional organizat,
abuz în serviciu,
complicitate la săvârşirea infracţiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată.

În ordonanțele de reţinere se arată că, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada septembrie-decembrie 2013, inculpaţii B. A. A., P. F. V., L. A. V. şi alte persoane au constituit un grup infracţional organizat, grupare la care, în perioada 2014 – noiembrie 2015, au aderat şi alţii, în scopul săvârşirii infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, abuz în serviciu şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
În contextul amintit, în perioada 2014 – noiembrie 2015, membrii grupului au acţionat, pe de o parte, în vederea supradimensionării cuantumului fondurilor băneşti necesare protecţiei martorilor, iar, pe de altă parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din Program.
De asemenea membrii grupului au acţionat şi în direcţia deturnării sumelor de bani cu destinaţia mai sus menţionată către achiziţia directă, de la furnizori preferaţi, a unor bunuri şi servicii destinate înzestrării O.N.P.M., precum şi pentru dotarea funcţionarilor instituţiei, fie în scopul achiziţionării unor bunuri şi servicii inutile ori neperformante.
În perioada 2014 – octombrie 2015, inculpatul B. A. A., în calitate de ordonator terţiar de credite la O.N.P.M., împreună cu alţi doi membri ai grupului (împuterniciţi ai ordonatorului terţiar de credite), în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au folosit documente şi date inexacte (privind estimarea cheltuielilor viitoare, în cuantum total de 565.850 lei, în anul 2014 şi, respectiv, 854.530 lei, în anul 2015), privind cuantumul cheltuielilor destinate protecţiei martorilor, în sensul supradimensionării acestora.
Acest lucru a condus la virarea sumei de 550.850 lei, în anul 2014 şi, respectiv a sumei de 660.230 lei, în anul 2015, la articolul bugetar din care O.N.P.M. ordonanţează şi efectuează plăţi pentru protecţia martorilor.
În perioada 2014 – noiembrie 2015, inculpatul B. A. A., în calitate de director al O.N.P.M. şi ordonator terţiar de credite, cu ajutorul celorlalţi membri ai grupului, printre care şi inculpatele P. F. V. şi L. A. V., în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a schimbat destinaţia sumei de 264.796,8 lei, alocate protecţiei martorilor, fără respectarea prevederilor legale, pentru înzestrarea sediului O.N.P.M., precum şi pentru dotarea funcţionarilor din această instituţie, în alte scopuri decât cele stabilite prin bugetul de stat.
O parte din sumele de bani deturnate, în cuantum de 69.684,2 lei, au fost plătite furnizorilor, activitatea infracţională fiind întreruptă de controlul I.G.P.R. din 25.09.2015, în urma căruia au fost suspendate procedurile de achiziţie directă a unor produse şi servicii, în valoare totală de 195.112,76 lei.
În perioada aprilie-decembrie 2014, inculpatul B. A. A., în calitate de director al O.N.P.M. şi o altă persoană, au întocmit în fals, prin antedatare, 6 (şase) documente justificative, care au fost înregistrate în evidenţele instituţiei, pentru a crea aparenţa respectării procedurii legale de achiziţie directă a unor bunuri şi servicii, în conformitate cu dispoziţiile art. 19 din O.U.G. nr. 34/2006 (care reglementează, între altele, atribuirea contractelor de achiziţie publică), în sensul îndeplinirii cerinţei existenţei unui document justificativ, ca procedură prealabilă efectuării achiziţiei.
În ziua de 4 august 2015, inculpatul B. A. A., în calitate de director O.N.P.M., a încercat să îl determine pe un subordonat de-al său, utilizând afirmaţii cu vădit caracter intimidant şi ameninţări referitoare la continuarea acţiunilor de hărţuire profesională, să nu mai formuleze sesizări penale şi să nu mai dea declaraţii defavorabile conducerii instituţiei, cu prilejul unor cercetări penale.
În perioada 2014 – noiembrie 2015, inculpatul B. A. A. împreună cu alţi membri ai grupului şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în contextul efectuării unor achiziţii directe (sisteme de supraveghere video şi alarmare) şi luării unor măsuri neperformante, din punct de vedere economic, dar şi sub aspectul asigurării protecţiei efective a martorilor, cu consecinţa prejudicierii, cu suma de 179.778,42 lei, a bugetului destinat protecţiei martorilor şi a vătămării intereselor legale ale martorilor incluşi în Program.
Urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, un număr de 5 societăţi comerciale au beneficiat de încasări în cuantum total de 179,777,47 lei.
În perioada decembrie 2009 – mai 2013, inculpatul B. A. A., în calitate de director O.N.P.M împreună cu mai mulţi membri ai grupului, în mod repetat, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, adoptând comportamente şicanatorii la adresa martorilor incluşi în Program, acţiuni care au dus la vătămarea drepturilor acestora conferite de includerea în Program.
În noaptea de 14/15 iunie 2013, inculpata L. A. V., în calitate de psiholog în cadrul O.N.P.M. şi desemnată cu evaluarea şi asistenţa psihologică a unui martor protejat nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, în condiţiile în care acesta din urmă i-a adus la cunoştinţă intenţia şi motivaţiile de a comite un act suicidar (tentativa de suicid a avut loc), fapt ce a cauzat vătămarea drepturilor acelei persoane conferite de includerea în Program.

Inculpaţilor B. A. A., P. F. V. şi L. A. V. li s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentaţi, la data de 17 noiembrie 2015, Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică