Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Judecătoria Sectorului 2 București ref. sesizarea din oficiu a Inspecției Judiciare în cazul ”Colectiv”
17.11.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătoria Sectorului 2 București a dat publicității marți, 17 noiembrie 2015, un comunicat cu privire la sesizarea din oficiu a Inspecţiei Judiciare în legătură cu modul în care Curtea de Apel Bucureşti a instrumentat şi soluţionat, în data de 11 noiembrie 2015, cauza având ca obiect măsuri preventive în cazul „Colectiv”.

Comunicatul integral:

În data de 16 noiembrie 2015, Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti, convocată ca urmare a sesizării din oficiu a Inspecţiei Judiciare în cazul cunoscut sub denumirea „Colectiv”, a considerat că este imperios necesară adoptarea unei poziţii publice prin care să fie evidenţiate următoarele:

Principiul potrivit căruia judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii este prevăzut în mod expres în Constituţia României.

În procesul decizional, judecătorii trebuie să poată acţiona fără niciun fel de restricţie, influenţă subiectivă, presiuni sau interferenţe, directe sau indirecte, având drept fundament domnia legii şi propria lor conştiinţă în interpretarea faptelor.

Acţiunea Inspecţiei Judiciare de a se autosesiza ca urmare a opiniilor critice exprimate în mass-media, anterior motivării hotărârii privitoare la măsura preventivă şi în lipsa unei minime baze factuale care să contureze o suspiciune rezonabilă privind posibile abateri disciplinare, denotă faptul că aceasta se referă la soluţia adoptată de Curtea de Apel Bucureşti, ceea ce reprezintă o atingere inadmisibilă a înfăptuirii actului de justiţie.

Într-o societate democratică nu este permisă exercitarea niciunei forme de presiune care să determine judecătorii să adopte o hotărâre în acord cu direcţia dorită de către una din părţi, de către administraţie, guvern sau terţi, iar reacţia Inspecţiei Judiciare creează o presiune nejustificată asupra judecătorilor care nu adoptă o soluţie care să corespundă aşteptărilor opiniei publice.

Soluţiile pronunţate de judecători pot fi analizate sub aspectul legalităţii doar de către instanţele de control judiciar stabilite de lege, în timp ce verificările efectuate de Inspecţia Judiciară trebuie să se desfăşoare efectiv cu respectarea principiilor independenţei judecătorilor, supunerii lor numai legii, precum şi autorităţii de lucru judecat.

Totodată, Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti solicită Consiliului Superior al Magistraturii să îşi exercite rolul constituţional de garant al independenţei justiţiei, urmând să îi fie comunicat acestei instituţii un memoriu.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti