Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, obținere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, luare de mită, fals intelectual, uz de fals. Reținere, control judiciar


18 noiembrie 2015 | Georgiana-Camelia LUCIU
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

DNA. Constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, obținere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, luare de mită, fals intelectual, uz de fals. Reținere, control judiciar.

În completarea comunicatului nr. 1792/VIII/3 din 16 noiembrie 2015, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea, începând cu datele de 16, respectiv 17 noiembrie 2015, a inculpaților:
P. D.-C., comisar șef în cadrul Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (O.N.P.M.), cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
abuz în serviciu, în formă continuată (două infracțiuni),
N. I.-C., comisar șef în cadrul Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (O.N.P.M.), cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
obținere ilegală de fonduri, în formă continuată,
abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
– complicitate la săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată,
L. A., comisar șef în cadrul Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (O.N.P.M.), cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
abuz în serviciu, în formă continuată (două infracțiuni),
– complicitate la săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată,
G. M.-D., comisar șef în cadrul Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (O.N.P.M.), cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
luare de mită,
fals intelectual, în formă continuată,
uz de fals, în formă continuată,
– complicitate la săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu datele de 16, respectiv 17 octombrie 2015, față de inculpații:
C. V.-M., comisar șef în cadrul Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (O.N.P.M.), cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
obținere ilegală de fonduri, în formă continuată,
– complicitate la săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată,
P. C., director adjunct în cadrul Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (O.N.P.M.), cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
– complicitate la săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada septembrie-decembrie 2013, inculpații B. A.-A., P. F.-V., N. I.-C. și L. A.-V. au constituit un grup infracțional organizat, grupare la care, în perioada 2014 – noiembrie 2015, au aderat și inculpații C. V.-M., G. M.-D., L. A., P. D.-C., P. C., în scopul săvârșirii infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, abuz în serviciu și abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
În contextul amintit, în perioada 2014 – noiembrie 2015, membrii grupului au acționat, pe de o parte, în vederea supradimensionării cuantumului fondurilor bănești necesare protecției martorilor, iar, pe de altă parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din Program.
De asemenea, membrii grupului au acționat și în direcția deturnării sumelor de bani cu destinația mai sus menționată către achiziția directă, de la furnizori preferați, a unor bunuri și servicii destinate înzestrării O.N.P.M., precum și pentru dotarea funcționarilor instituției, fie în scopul achiziționării unor bunuri și servicii inutile ori neperformante.
În perioada 2014 – octombrie 2015, inculpatul B. A.-A., în calitate de ordonator terțiar de credite la O.N.P.M., împreună cu inculpații C. V.-M. și N. I.-C. (împuterniciți ai ordonatorului terțiar de credite), în mod repetat și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, au folosit documente și date inexacte (privind estimarea cheltuielilor viitoare, în cuantum total de 565.850 lei, în anul 2014 și, respectiv, 854.530 lei, în anul 2015), privind cuantumul cheltuielilor destinate protecției martorilor, în sensul supradimensionării acestora.
Acest lucru a condus la virarea sumei de 550.850 lei, în anul 2014 și, respectiv a sumei de 660.230 lei, în anul 2015, la articolul bugetar din care O.N.P.M. ordonanțează și efectuează plăți pentru protecția martorilor.
În perioada 2014 – noiembrie 2015, inculpatul B. A.-A., în calitate de director al O.N.P.M. și ordonator terțiar de credite, cu ajutorul inculpaților P. C., P. F.-V., N. I.-C., L. A.-V., C. V.-M., L. A. și G. M.-D., în mod repetat și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, a schimbat destinația sumei de 264.796,8 lei, alocate protecției martorilor, fără respectarea prevederilor legale, pentru înzestrarea sediului O.N.P.M., precum și pentru dotarea funcționarilor din această instituție, în alte scopuri decât cele stabilite prin bugetul de stat.
O parte din sumele de bani deturnate, în cuantum de 69.684,2 lei, au fost plătite furnizorilor, activitatea infracțională fiind întreruptă de controlul I.G.P.R. din 25.09.2015, în urma căruia au fost suspendate procedurile de achiziție directă a unor produse și servicii, în valoare totală de 195.112,76 lei.
În perioada aprilie-decembrie 2014, inculpații B. A.-A., în calitate de director al O.N.P.M. și G. M.-D., în calitate de reprezentant al Compartimentului Logistică al O.N.P.M., au întocmit în fals, prin antedatare, 6 documente justificative, care au fost înregistrate în evidențele instituției, pentru a crea aparența respectării procedurii legale de achiziție directă a unor bunuri și servicii, în conformitate cu dispozițiile art. 19 din O.U.G. nr. 34/2006 (care reglementează, între altele, atribuirea contractelor de achiziție publică), în sensul îndeplinirii cerinței existenței unui document justificativ, ca procedură prealabilă efectuării achiziției.
În ziua de 4 august 2015, inculpatul B. A.-A., în calitate de director O.N.P.M., a încercat să îl determine pe un subordonat de-al său, utilizând afirmații cu vădit caracter intimidant și amenințări referitoare la continuarea acțiunilor de hărțuire profesională, să nu mai formuleze sesizări penale și să nu mai dea declarații defavorabile conducerii instituției, cu prilejul unor cercetări penale.
În perioada 2014 – noiembrie 2015, inculpații B. A.-A. și N. I.-C. (împuternicit al ordonatorului terțiar de credite) și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în contextul efectuării unor achiziții directe (sisteme de supraveghere video și alarmare) și luării unor măsuri neperformante, din punct de vedere economic, dar și sub aspectul asigurării protecției efective a martorilor, cu consecința prejudicierii, cu suma de 179.778,42 lei, a bugetului destinat protecției martorilor și a vătămării intereselor legale ale martorilor incluși în Program.
Urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, un număr de 5 societăți comerciale au beneficiat de încasări în cuantum total de 179,777,47 lei.
În perioada decembrie 2009 – mai 2013, inculpatul B. A.-A., în calitate de director O.N.P.M împreună cu inculpații L. A. și P. D.-C., în mod repetat, și-au încălcat atribuțiile de serviciu, adoptând comportamente șicanatorii la adresa martorilor incluși în Program, acțiuni care au dus la vătămarea drepturilor acestora conferite de includerea în Program.
În perioada septembrie 2013 – noiembrie 2015, în mod repetat și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, inculpații L. A. și P. D.-C., acționând în calitate de ofițeri de legătură, desemnați cu protejarea a doi martori, și-au încălcat atribuțiile de serviciu, adoptând comportamente șicanatorii la adresa acestora, inițial pentru reducerea cheltuielilor necesare martorilor și, ulterior, în scopul pedepsirii acestora pentru petițiile administrative formulate, care au condus la efectuarea unor verificări din partea Corpului de control al M.A.I., fapta cauzând vătămarea drepturilor persoanelor respective conferite de includerea în Program.
În data de 15 aprilie 2013, inculpatul G. M.-D., în calitate ofițer de legătură al O.N.P.M., a pretins, în mod direct, de la doi martorii protejați, suma totală de 1.500 lei, care, în data de 16.04.2013, a fost diminuată la 100 lei, în vederea urgentării instalării sistemului de securitate la locuința persoanelor respective, după includerea acestora în Program.
În noaptea de 14/15 iunie 2013, inculpata L. A.-V., în calitate de psiholog în cadrul O.N.P.M. și desemnată cu evaluarea și asistența psihologică a unui martor protejat nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu, în condițiile în care acesta din urmă i-a adus la cunoștință intenția și motivațiile de a comite un act suicidar (tentativa de suicid a avut loc), fapt ce a cauzat vătămarea drepturilor acelei persoane conferite de includerea în Program.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații C. V.-M. și P. C. trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori sunt chemați,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemați,
d) să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Inculpaților C. V.-M. și P. C. li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 17 noiembrie 2015, inculpații P. D.-C., N. I.-C., L. A. și G. M.-D. au fost prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro