Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Buzău. Constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, abuz în serviciu în dauna intereselor publice. Extindere a urmăririi penale


18 noiembrie 2015 | Georgiana-Camelia LUCIU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

DIICOT-Buzău. Constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, abuz în serviciu în dauna intereselor publice. Extindere a urmăririi penale.

Urmare a comunicatului din 22 octombrie 2015, se precizează:

În urma definitivării activităţilor de identificare şi prelucrare a documentelor ridicate la percheziţia domiciliară din data de 22 octombrie 2015 efectuată de către procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Buzău la sediul Primăriei municipiului Buzău, în cauză s-a dispus extinderea urmăririi penale faţă de mai mulţi funcţionari publici, având funcţii de conducere şi execuţie în cadrul Primăriei municipiului Buzău, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică și abuz în serviciu în dauna intereselor publice.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2010-2015, la nivelul Primăriei municipiului Buzău, s-a constituit un grup infracţional organizat format din mai mulţi funcţionari publici care activau în cadrul compartimentelor de colectare, urmărire şi executare a creanţelor persoanelor fizice şi juridice.
S-a reţinut că membrii grupului au introdus în sistemul informatic de taxe şi impozite date nereale, prin care au fost clasate şi anulate nelegal un număr de 114 amenzi contravenţionale (parte din ele vizând funcţionari cu atribuţii de conducere la nivelul unor instituţii publice din municipiul Buzău, rude ale acestora, un magistrat, rude ale unor cadre de poliţie).
De asemenea, s-a reţinut că, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, membrii grupului au diminuat cuantumul debitelor datorate de către doi agenţi economici, nu au urmărit, executat şi încasat creanţele fiscale datorate cu titlu de impozite şi taxe locale pentru bugetul local al municipiului Buzău precum şi a amenzilor contravenţionale aplicate unor persoane juridice.

Prejudiciul produs bugetului de stat este în cuantum de 3.135.454, 76 lei (din care 36.595 lei reprezentând amenzi contravenţionale şterse nelegal din sistemul informatic şi 3.098.859,77 lei, reprezentând creanţe fiscale datorate bugetului local al municipiului Buzău şi de stat, neurmărite, neîncasate şi neexecutate silită).

La data de 17 noiembrie 2015, la sediul DIICOT-Biroul Teritorial Buzău au fost aduși în vederea audierii un număr de 13 suspecţi.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică